Naroči se na RSS
Pust – priložnost, da snamemo maske

temp
Na splošno velja, da s pustnim praznovanjem in maskami preganjamo zimo in kličemo pomlad. Mogoče pa je to tudi priložnost, ko si vsaj v teh dneh dovolimo sneti svoje maske.  Priznati si moramo, da namreč dan za dnem nosimo maske, saj za njimi skrijemo svoj pravi jaz; v strahu, da ne bomo sprejeti, če bomo pokazali svoj pravi obraz. Opogumimo se, snemimo maske in bodimo
Slastno Miklavževo pecivo

temp
SESTAVINE 1 kg moke 40 dkg rjavega sladkorja 30 dkg medu 1 žlička cimeta 1 žlička mletih klinčkov 2 pecilna praška 5 dcl mleka 1 žlica jedilne sode 1dcl ruma suho sadje (za pest orehov, za pest suhih sliv, marelic, rozin...) suho sadje čez noč namočite v rumu oreščki (lešniki, mandlji, orehi, pistacije...) PRIPRAVA Vse sestavine (razen suhega sadja in oreščkov) damo v posodo in premešamo, da dobimo gladko maso, nato dodamo še grobo narezano suho sadje in oreščke.
Rdeče, slastne in zdrave jagode

temp
Vsako pomlad komaj čakamo na slasten, rdeč in nadvse zdrav sadež-JAGODE. Jagode so  prava zakladnica vitaminov in mineralov (15 dkg svežih jagod vsebuje približno 80 mg vitamina C, kar zadostuje dnevni potrebi odraslega človeka). Povečujejo naravno odpornost organizma, izboljšujejo telesno in psihično počutje in celo pomagajo k bolj mladostnem izgledu naše kože. Ob tem pa imajo jagode zelo nizko kalorično vrednost; 100 g jagod vsebuje
Praznični kolač, ki vam odkrije skrivnost, s kom se boste poročili!

temp
Za praznike pripravite odlično tradicionalno angleško torto iz suhega sadja. Torta je najboljša, če jo pripravite teden ali dva vnaprej. Verjetno se sprašujete, kako bi vam lahko torta odkrila skrivnost, s kom se boste poročili?.....V Angliji so v 17. stoletju verjeli, da bo tisti, ki še ni poročen in si pod blazino položi kos te torte, ponoči sanjal o osebi s katero se bo poročil.....Poskusite
Nebeška čokoladna torta

temp
SESTAVINE Za biskvit 10 jajc 150 g moke 200 g sladkorja 200 g čokolade v prahu 1 pecilni prašek 100 g masla rum Za kremo 1l sladke smetane 400 g temne čokolade 200 g mletih orehov PRIPRAVA Rumenjake ločimo od beljakov, nato k rumenjakom dodamo sladkor in penasto umešamo. V dobljeno zmes dodamo čokolado v prahu in stopljeno maslo, ki smo ga ohladili na sobno temperaturo. Beljake pa stepemo v trd sneg. Moko presejemo in ji primešamo pecilni prašek. Dodamo
Slivova torta z makom

temp
SESTAVINE Za tortni model 25 cm potrebujemo: 700 g sliv 5 jajc 150 g masla ali margarine 150 g sladkorja 200 g mletega maka limonina lupina 150 g moke 1 malo žličko pecilnega praška 3 žlice mletih mandeljev ščep soli 5 žlic slivove marmelade 2 žlici ruma peki papir in maščobo za pekač sladkor v prahu za posip PRIPRAVA Slivam odstranimo koščice. Dno tortnega modela obložimo s peki papirjem in dobro namastimo. Ločimo rumenjake od beljakov. Maslo ali margarino in 100 g sladkorja
Fižolova enolončnica

temp
SESTAVINE: 2 pločevinki fižola 250 g prešane kuhane pancete peteršilj zelena korenček paradižnik čebula 1strok česna mešanica začimb sol poper PRIPRAVA Slanino na hitro popražimo. Dodamo zelenjavo in tudi to na popražimo. Dolijemo približno 1,5 l vode in, ko zavre dodamo željene testenine, kuhamo pol ure, oziroma tako dolgo, da se testenine zmehčajo. Tik pred koncem dodamo pločevinko oplaknjenega celega fižola in vse skupaj kuhamo še 5 minut. Enolončnica je najboljša, če počiva še pol ure. Želimo vam DOBER TEK