Naroči se na RSS

Miti in zmote o očiščevalnih kurah


detoxKljub številnim dokazanim pozitivnim učinkom, se veliko ljudi prestraši, ko slišijo besedo detoksikacija, posebej še, če nikoli niso preizkusili tega blagodejnega očiščevalnega procesa.  O razstrupljanju namreč obstaja kar nekaj mitov, o katerih se pogosto govori,  ki pa niso nujno resnični. Pa poglejmo, kateri so:

“Morala bom stradati”

Pričnite z lažjo obliko detoksikacije. Iz svojega jedilnika odstranite predelano hrano in živila z dodatkom sladkorja, mleka in mlečnih izdelkov, alkohol, kofein, gluten, sojo in živalske beljakovine. V svoj jedilnik vključite veliko zelenjave, sadja, kalčke, stročnice, in fižol. Sadje in zelenjava naj bosta izključno iz ekološke pridelave. Obroke načrtujte na vsake 3 ure, tako se ne boste počutili prikrajšani ali lačni. Če občutite lakoto, pijte veliko vode. Lakota je lahko dejansko znak dehidracije.

“Imela bom neurejeno prebavo”

Vaše telo bo v času očiščevalne kure intenzivno delalo na izločanju toksinov in dokler ne bo vzpostavilo ravnovesja, lahko pride do zaprtja, ali pa boste morali pogosteje na stranišče kot po navadi. To je naravno, saj vaše telo izloča strupe, predvsem na začetku očiščevanja. Sedaj jeste pravo, naravno in nepredelano hrano, zato se mora telo navaditi na nov način prehranjevanja.

V času razstrupljanja se je priporočljivo veliko gibati. Gibanje stimulira pretok energije in pospešuje presnovo in prebavo. Poskusite s preprostimi joga asanami, hojo v naravi in raztezanjem. Med detoksikacijo vaše telo intenzivno dela na izločanju toksinov, zato potrebuje ravno pravo mero gibanja in počitka.

“Moj jedilnik bo sestavljen iz praškov in tablet”

Če vtipkate v Google besedo”detox”, naletite na vse vrste zastrašujočih detox programov in najrazličnejših praškov, ki naj bi jih uživali v času očiščevalne kure. Namesto njih se raje odločite za naravna, ekološka in nepredelana živila. Vaš jedilnik naj bo sestavljen iz regrata, kopriv, kalčkov, špinače, peteršilja, vodne kreše, beluši, graha, koromača…..V prehrano vključite tudi čim več temno listnate zelenjave, kot so ohrovt, solata, blitva…..Klorofil iz listov pomaga našemu telesu doseči stanje ravnovesja, zaradi česar se lažje osvobodi toksinov.

“Zaradi pomanjkanja hrane bom omedlela”

Če boste sledili svojemu prehrambenemu načrtu in uživali veliko sadja, zelenjave in polnovrednih živil, jedli vsake 3 ure in pili veliko vode, potem ni razloga, da bi omedleli ali se počutili slabotne. Naše telo lahko osvobodimo vseh toksinov brez pretiranega odrekanja. Ni vam potrebno drastično spreminjati življenja, le izboljšajte vaš življenjski slog. Če boste potrebovali dodatne beljakovine, si jih mirno privoščite, brez slabe vesti. Poslušajte sebe in svoje telo, naj vas vodi…..

Priporočamo tudi

Pomladni detox z Mikavno
Pomlad je tu, čas za nove začetke in čiščenje starega. S pomladjo se ne prične prebujati le narava,...
Dobri fantje, kje ste?
Situacija na tržišču je zaskrbljujoča. Bojim se, da je pošla zaloga primernih fantov? Tolažim se...
Z medicinskim silikonom nad menstruacijo 1. del
Najpogostejši odziv na omembo silikonske menstrualne skodelice Mooncup je: "UFFF!" Morda je to zaradi...
Ali samo besede res povedo veliko?
Že dalj časa se ukvarjam z raziskovanjem neverbalne komunikacije in kar je povezanega z njo. Na isto...

Vaš komentar