Naroči se na RSS

Pust – priložnost, da snamemo maske


Na splošno velja, da s pustnim praznovanjem in maskami preganjamo zimo in kličemo pomlad. Mogoče pa je to tudi priložnost, ko si vsaj v teh dneh dovolimo sneti svoje maske.  Priznati si moramo, da namreč dan za dnem nosimo maske, saj za njimi skrijemo svoj pravi jaz; v strahu, da ne bomo sprejeti, če bomo pokazali svoj pravi obraz. Opogumimo se, snemimo maske in bodimo to, kar smo! Nihče ni tak, kot smo mi. Smo edinstveni in neponovljivi!

Pa še nekaj besed o pustu. Ste vedeli, da beseda pust najverjetneje izhaja iz »mesopust«, to je iz besed meso in postiti se ali iz meso in pustiti, kar bi bil dobeseden prevod iz italijanskega izraza carneleva.

Pustni čas je premakljiv in je odvisen od velike noči. Prava pustna dneva sta dva; pustna nedelja (v liturgiji quinquagesima) in pustni torek. Ime tega časa se smiselno veže na latinsko besedno zvezo domenica ante carnes tollendas ali levendas (nedelja, preden se umakne, pusti meso, predpostna nedelja). Samo praznovanje pusta sega v predkrščansko dobo, njeno izročilo so prevzeli Rimljani in si v predpomladnem času ustvarili več praznikov ob katerih so se tudi šemili. Praznovanje in šemljenje se je klub upiranju uveljavljajoče se Cerkve nadaljevalo tudi po pokristjanjenju; od 10. stoletja pa je odpor ponehal. V srednji Evropi so se po letu 1300 zabave prenesle na čas pred štiridesetdnevnim postom. (vir)

Pustnih norčij si seveda ne moremo predstavljati brez krofov – tradicionalne ocvrte sladice z rumeno zlatimi obroči, napolnjene z marelično marmelado.  Odličen recept za posebne pustne krofe vam v spodnjem videoposnetu predstavlja kuharski mojster Damjan.

Z Damijanom – Recept za krofe

Priporočamo tudi

Kako pregnati spomladansko utrujenost
Narava se počasi prebuja iz zimskega spanja, vedno več je sončnih žarkov, počasi pa se bodo začeli...
Domači recepti za nego normalne kože
Normalna koža je bolj ali manj čista in ravno prav vlažna. Za vsakodnevno nego uporabljajte neagresivno...
Podaljšajmo zagorelost
Oblačno, deževno vreme z nižjimi temperaturami nas počasi pripravlja na jesen, zdrava počitniška...
Zdravilni učinki šentjanževke
Šentjanževka je rastlina, ki je vsestransko uporabna za telo in dušo. Zdravi trebušne krče...

Vaš komentar