Naroči se na RSS

Ko znaš poslušati svoje telo


Kot večina žensk si želim dobro izgledati, biti polna energije. Zdravo se prehranjevati je sestavni del tega, kako doseči omenjeni cilj. In kaj pomeni zdrava prehrana? Sklenem se o celotni zadevi dobro poučiti. Berem revije, knjige, včasih grem celo na kakšen tečaj. Ugotavljam, da je ukvarjanje s tem več kot zaposlitev za polni delovni čas. Ustrezen delež ogljikovih hidratov, beljakovin, balastnih snovi, sladkorja… In vse v pravi meri, saj lahko prav hitro pridobim kakšnen kilogram, kar bi bila seveda katastrofa, pravzaprav bi bilo zaželjeno, da kakšnega izgubim. Za vsak dan posebej moram tako načrtovati jedilnik, z raznovrstno hrano seveda, pred nakupom na živilih prebrati vse dekleracije z vsebnostjo, poreklu, narediti natančen izračun s kalorijami.

hranaPoleg vsega sem vedno bolj zmedena, saj sem zasičena z informacijami, ki si pogosto nasprotujejo. Še včeraj je bilo npr. pitje 100 % sadnega soka zdravo in zaželjeno, danes pa več ni, ker ima baje sadje preveliko vsebnost sladkorja. Paradižnik tudi menda povzroča raka, po drugi strani ga je pa dobro jesti v čim večjih količinah, ker je koža na soncu potem bolj odporna. In kaj sedaj? Uskladiti in združiti vse z delovnimi obveznostmi je preprosto nemogoče. Poleg vsega se počutim nesrečno, ker se počutim prisiljeno in ne jem tistega, v čemer uživam, vsa hrana mi tudi ne paše. Zaradi tega sem pod stresom in obremenjena in me zato večkrat zanese v območje prehranjevanja s prepovedano, nezdravo hrano.

Ko naslednjič  prebiram oznake na jogurtu se nad sabo pošteno zamislim. Odločim se opustiti vse silne napore po perfekcionizmu in začnem poslušati svoje telo. Vsak organizem posameznika je zgodba zase, z drugačnimi potrebami, zakonitostmi. Nekdo potrebuje več beljakovin, kdo drug več ogljikovih hidratov, tretji več zelenjave. Tako pač je in zame velja isto. Naučiti se je potrebno poslušati znake, saj telo samo sporoča, kaj je tisto, kar res potrebuje, koliko je dovolj in se potem dobro počuti. Jem, kar mi tisti trenutek paše, se pravi vse, brez omejitev, pri tem pa še vedno preberem kak “zdrav” nasvet in včasih dobim kakšno novo idejo v kuhinji. In če zaradi tega pojem kakšen gram sladkorja preveč, pa kaj potem. Moje počutje je odlično, teža je pa tudi ok.

Priporočamo tudi

Spoznavanje samega sebe II.
Vsak dan letamo po raznoraznih opravkih. Zjutraj vstanemo in že letimo na delo ali v šolo, nato oddelamo...
Prisluhnite svojemu telesu
Večina izmed nas je prepričana, da sami sebe dobro poznamo. Zadovoljni smo s svojim režimom prehranjevanja,...
Vitamini, ki kar kličejo po zaužitju
Vroče poletje se še kar nadaljuje, v teh vročih dneh razmišljamo smo o ohladitvi, nekaterim sploh...
So obline res zakon?
Po malem smo ljudje že naveličani enih in istih lepotic, ki krasijo naslovnice ženskih in moških...

En komentar na objavo “Ko znaš poslušati svoje telo”

  1. Vitalka pravi:

    Se popolnoma strinjam, da smo vsi že malo zmešani v poplavi informacij, morda se moramo tudi zato zavestno odklapljati od njih. V mislih imam, da bolj izbiramo kaj beremo in kaj je verodostojno.
    Kar se pa tiče prehrane, je morda potrebno poleg dobrega nasveta, da poslušamo svoje telo (če ga še znamo poslušati?!), izbrati nekaj stvari, ki jim težko kdorkoli nasprotuje: npr. da jemo čim več sadje in zelenjave, po možnosti doma pridelanega oz. lokalne pridelave, da pijemo čimveč tekočine (vode), čimmanj alkohola, raje črni kot beli kruh, morda manj slano kot bolj slano, raje ribe kot meso, čaj z medom namesto sladkorjem, itd.

    Kar se pa tiče jogurta in mleka, se pa tudi jaz prepustim moji intuiciji in ko mi nekaj paše, tisto tudi pojem.

Vaš komentar