Naroči se na RSS

Prisluhnite svojemu telesu


Večina izmed nas je prepričana, da sami sebe dobro poznamo. Zadovoljni smo s svojim režimom prehranjevanja, s svojim urnikom telovadbe (če se je sploh lotevamo), vseeno pa nas nekaj muči. Včasih so to kilogramčki, spet v drugih primerih pa se zgolj počutimo slabotno, brez energije in ne tako,kot se želimo počutiti. Čeprav menimo, da obvladamo zadovoljevanje svojih potreb: lakota, pohota, zaspanost itd, pa se pogosto zalomi. Kako nas telo opozarja, da ne upoštevamo njegovih potreb in žel ja, ki se skrivajo v nas, a si za njih pogosto ne vzamemo časa? To se kaže kot splošna utrujenost, zaspanost brez pravega vzroka, malodušje, občutki tesnobe in podobno.

Analizirajte svoje trenutno življenje in skušajte ugotoviti, kaj botruje takemu počutju. Če za slabo voljo in počutje ni realnega pojasnila, ki bi se skrival v trenutno stresni življenski situaciji ali drugih zunanjih dejavnikih (sprememba vremena, na kar so nekateri zelo občutljivi, realna fizična ali psihična bolezen, obremenjevanje s problemi drugih ipd), potem je vzrok zagotovo v nas samih. Poslušanje samega sebe ne pomeni zgolj zadovoljitev osnovnih fizičnih potreb, temveč tudi skrb za zdravje in dobro počutje, vitalnost, pomirjeno psiho in kondicijo.

Zatorej, ne slepite se, da storite dovolj, če svoje telo napolnete s hrano, mu nudite spanec, seks in počitek. Pomembna je tudi redna prehrana, pri čemer upoštevajte načelo zmernosti. To pomeni, da nima pomena, da si strogo in brezkompromisno odtegujete sladke ali drugačne prehranske pregrehe, temveč si jih tu in tam le privoščite. Jejte umirjeno, počasi, sede in ne na poti v službo, živčno in brez pravega osredotočanja na sam okus in vonj hrane. Privoščite si redno telesno aktivnost, četudi le nekaj minut na dan. Čeprav ne boste tako pridne, da bi se športno udejstvovale, bodite prepričane: že s sprehodom v naravi boste zase naredile več, kot če bi tehtale zgolj med dvema skrajnostima: redni treningi ali poležavanje.

Sprehod telesu nudi potrebno prekrvavitev, oskrbi ga s kisikom in omogoča ohranjanje vitalnosti mišic in kosti. Obstaja še veliko, majhnih a pomembnih trikov, s katerimi lahko razveselite svoje telo. Še en nasvet? Privoščite si samozadovoljevanje. Čim bolj pogosto, toliko boljše. Poleg tega, da boste po njem do ušes nasmejane, boste poskrbele tudi za pretok energije skozi celotno telo. Imejte rade svoje telo in veselila se bo tudi vaša duša.

Vabimo vas, da obiščete še našo spletno trgovino, kjer vam je na voljo bogata ponudba izdelkov, za vaše dobro počutje in ohranjanje zdravja.

Priporočamo tudi

Nastopil je čas za novoletne zaobljube
Marsikdo se v prazničnih dneh, še posebej tik pred iztekom starega leta, zamisli nad svojim življenjem....
Premalo samozavestni? Cenite se!
Ste tudi vi ena izmed tistih žensk, ki jamrajo ob pogledu na svojo, po vašem mnenju katastrofalno,...
Spoznavanje samega sebe I.
Od rojstva dalje nas starši in okolica pitajo s strahom, stresom in skrbmi. “Pazi, da ne padeš”...
Kaj pomeni pravo prijateljstvo?
V obdobju, ko naši odnosi velikokrat potekajo zgolj na virtualni ravni, ali pa drug za drugega sploh...

Vaš komentar