Naroči se na RSS

Barve za lase – ubijajo ali negujejo?


Lasje nas lahko polepšajo ali zmanjšajo obrazne nepravilnosti, so naš okras in pogosto tudi prva stvar, ki jo opazimo pri drugih. Da bodo lepi, jim je treba nameniti posebno nego, sodobne modne smernic pa zahtevajo še vedno svežo in intenzivno barvo las. Včasih je sicer dovolj le sprememba odtenka, a vse več žensk se odloča za barvanje las. Vendar so barve za lase kozmetični izdelek, ki lahko naredi več škode kot koristi, zato jih je treba pazljivo izbirati.

Škodljivost barv za lase

Mirjam Korez, strokovnjakinja za naravno, nego in lepoto obraza, telesa in las v Živa Centru, pojasnjuje, da so običajne barve za lase, ki jih kupite v trgovinah ali jih uporabljajo v frizerskih salonih, pripravljene iz kemikalij, ki so za človeško telo zelo toksične. “Naj vam naštejem nekaj sestavin, ki jih nočete in ne smete dajati na lase in lasišče, če vas je mar za zdravje in kvaliteto vašega življenja. Glavna sestavina barv za lase so ciklični amini (Phenylenediamine – PPD), ki so sintetični strupi. Škodujejo, če jih pogoltneš, vohaš ali naneseš na kožo. Povzročijo lahko raka in slepoto. Ireverzibilno uničujejo tudi okolje.” Strokovnjakinja opozarja še na peroksid, ki razbarva, lasje pa so potem mrtva in ne več živa organska struktura, povezana z našim živčnim sistemom. Ne smemo pozabiti še na peno, gel ali lak za lase, ki lahko vsebuje kemikalije PVP, ki so podobne PVC-ju. “Te snovi seveda pristanejo na koncu v naših vodah. In če ste že ekološko osveščeni in se ogibate plastičnim vrečkam, je čas, da si jo snamete tudi iz glave,” pripomni Korezova.

Po njenem mnenju obstajata samo dve možnosti pri barvah za lase. Naravne barve na živi las nanesejo rastlinske pigmente in ne poškodujejo strukturo živega lasu. Druge pa las odprejo, ga tako uničijo, izperejo njegov pigment in šele nato obarvajo.

Naravne in učinkovite

Kot vemo, je vsa naravna kozmetika ekološko razgradljiva, ne škoduje zdravju in ne onesnažuje okolja. A koliko je nek izdelek res naraven oziroma ekološki, pove šele certifikat na njem, ki ga predpiše pooblaščeni organ. Dodajanje rastlinskih sestavin konvencionalnim barvilom ali pripis brez amoniaka ne naredi barve za lase nič manj toksične. To velja denimo za t.i. naravne kane, ki lahko vsebujejo celo več kot dvajset kemikalij in le nekaj hene. “Ne naravne, temveč le certificirane stoodstotne rastlinske barve za lase dobro vplivajo na strukturo las in negujejo lasišče,” opozarja Korezova. “In če v takšni “naravni” barvi za lase najdete peroksid, anilin in sestavino, ki vsebuje prepono amin ali resorcinal, se ji izognite v velikem krogu.”

Strokovnjakinja priporoča uporabo naravnih barv za lase, ki imajo BDIH certifikat. To pomeni, da so narejene iz stoodstotno naravnih sestavin, brez sintetičnih barvil, dišav, konzervansov, peroksida in amoniaka. Lasje ostanejo nepoškodovani, barvni rezultat pa bo kombinacija barve naših las in izbranega barvnega odtenka. “Za bolj intenzivno barvo se je treba potruditi in rastlinsko barvo nanesti večkrat in v krajšem časovnem intervalu. Enako velja tudi za sive lase,” še dodaja Korezova. Takšni izdelki z ustreznim certifikatom ne bodo škodovali našemu zdravju in okolju, še vedno pa zagotavljajo učinkovitost in negujejo lase.

Priporočamo tudi

Mastni lasje niso prav nič mikavni
Mastni lasje niso prav nič mikavni, pa naj bodo na njeni ali njegovi glavi, a kljub temu prekomerno...
8 pričesk, ki jih moški obožujejo
Če hočeš pritegniti njegovo pozornost, moraš vedeti, da tvoja frizura ne sme videti kot, da si za...
Nega suhih las
Suhi lasje so pogosto posledica pretiranega sončenje, klora, slane vode, preveč temeljitega šamponiranja,...
Naučite se branja obrazov
Starodavni taoisti pravijo, da nam branje obraza (rečejo mu mien shiang) pomaga razumeti druge, odraža...

Vaš komentar