Naroči se na RSS

Večerno prenajedanje? Ugasnite televizijo!


Pozne večerje in prigrizki lahko vplivajo na vaše telo kljub temu, da so številke kalorij znotraj dovoljenih meja. Če zaužijete hrano zvečer, je ne morete prebaviti tako dobro, kot bi jo čez dan. Izjema ste, če delate nočne smene. Zvečer smo ponavadi že utrujeni in telo nas sili k počitku. Kar je dobro in normalno – razen, če postanete utrujeni in zaspani zaradi obilne večerje … potem ste nakopali telesu težko noč.

Ne samo, da boste slabše spali, ker bo prebava celo noč delala s polno paro, ampak tudi zjutraj vas bo čakal neprijeten občutek napihnjenosti. Rdeče meso je največji strup, ki ga lahko vnesete v telo pred spanjem, saj potrebuje veliko več časa, da se prebavi. Kitajska medicina verjame, da sta večer in jutro čas, ko se naše telo čisti in zdravi. Če porabimo zvečer energijo za prebavo (ki bi jo morali skozi dan), ne damo telesu priložnosti, da se očisti in mu jemljemo moč, da se obvaruje pred boleznimi.

Kako se izogniti poznim prigrizkom?

1 . Pojejte zajtrk in obilnejše kosilo.
2 . Poskušajte jesti lahko večerjo, ki še vedno zadovolji vašo “emocionalno” lakoto. Takšna dobra večerja je juha. Obrok je topel, nasitite se in lahko boste prebavili. Še posebaj v jeseni in pozimi.
3 . Če se vas zvečer loti lakota, radi bi pa mirno spali, si pripravite kozarec tople vode z limono, ali pa zeliščni čaj z medom.
4 . Če ste vajeni poznih obrokov, vas pa ta navada moti, bodite prizanesljivi do sebe. Morate odvaditi svoje telo te navade in potrebe po hrani, to pa lahko pričnete tako, da zmanjšate obroke in izbirate bolj zdravo hrano.
5 . Čez dan prenehajte jesti “energetske” čokoladice, bel sladkor, belo moko – zvečer bo lažje.
6 . Operite si zobe prej kot ponavadi. Mogoče se sliši preveč preprosto, ampak nekaterim pomaga že sama misel na to, da so si poščetkali zobe, spet drugim pomaga okus zobne paste.
7 . Ugasnite televizijo. Študije so pokazale, da televizija podzavestno vzbuja željo po hrani.
8 . Pred spanjem si privoščite dolgo kopel, ali pa si omislite nekakšen negovalno sproščujoči ritual, ki bo odvrnil vaše misli od hrane.
9 . Po večerji na sprehod. Kot zanimivost: Ajurvedska medicina narekuje, da po večerji morate narediti točno 108 korakov.

Priporočamo tudi

2 jajci na dan za zdravje
Včasih so nas svarili, da naj ne pojemo več kot par jajc (priporočljivo naj bi bilo 3 do štiri) na...
Zdrava in učinkovita dieta
Morda ste si tudi vi za novoletni sklep zadali okleščiti nekaj kilogramov. Da bo dieta tudi zdrava...
Kakšen je recept za hujšanje?
Končno smo se razveselili toplejših dnevov, malo manj pa svojih odvečnih kilogramov, ki so se nam...
Ali vegetarijanci zaužijejo dovolj beljakovin?
Velikokrat se v javnosti govori, da naj bi človek v prehrani potreboval tako rastlinske kot tudi živalske...

Vaš komentar