Naroči se na RSS

Ste že pripravljeni na Noč čarovnic?


Noč, ko postanejo duhovi, čarovnice in vile še posebej dejavni, je pred vrati. Vaše stanovanje je verjetno že polno dekoracije z okraski v stilu Noči čarovnic. Nikakor pa ne sme manjkati izrezana buča s svečo, ki je eden od najbolj priljubljenih običajev ob Noči čarovnic. Ste se že kdaj vprašali od kod sploh izvira ta “demonski” praznik?

Halloween – pri nas bolj poznan pod imenom Noč čarovnic – je pravzaprav okrajšava za “All Hallow’s Eve” ali Hallow Eve (Večer vseh svetih ali Večer pred vsemi svetimi), saj je to noč iz 31. oktobra na 1. november. Ta praznik slavijo predvsem v ZDA, na Irskem, Kanadi, Angliji, Avstraliji in Novi Zelandiji. V teh deželah je običaj, da se otroci preoblečejo v kostume čarovnic in pošasti ter hodijo od vrat do vrat, kjer prosijo za sladkarije.

Podobno kot Valentinovo je ta praznik k nam prinesla vedno večja komercializacija in globalizacija, zato so Halloween zabave tudi pri nas vse bolj pogoste. Če ste tudi ve povabljene na eno od takšnih zabav pa še nimate kostuma, vas bo mogoče navdušila ta ideja za hiter in poceni kostum:

In ker verjetno že pripravljate slaščice s pridihom Halloween, smo za vas pripravili še recept za slastne veganske Halloween čokoladno – oranžne tortice, ki vas bodo naravnost začarale :-)

Zanje potrebujete naslednje sestavine:

  • 3/4 skodelice riževega, sojinega, kokosovega ali mandljevega mleka oziroma napitka,
  • 1/4 skodelice pomarančnega soka,
  • 1 čajno žličko jabolčnega kisa,
  • 3/4 skodelice rjavega sladkorja,
  • 1/3 skodelice stopljene kokosove maščobe (bio, deviške),
  • 1 skodelica večnamenske moke,
  • 1/3 skodelice kakava v prahu,
  • 3/4 žličke sode bikarbone,
  • 1/2 žličke pecilnega praška,
  • 1/4 žličke soli,
  • 1 žlička pomarančne lupinice,

Za glazuro potrebujemo naslednje sestavine:

  • ločeno pripravite 1/8 + 1/4 skodelice stopljene kokosove maščobe,
  • 1/2 skodelice + 1 skodelico sladkorja v prahu,
  • 1/2 žlica pomarančnega soka,
  • pomarančno lupinico,
  • 1/4 skodelice kakava v prahu.
  • po potrebi še riževo, sojino, kokosovo ali mandljevo mleko.

Navodila za pripravo:

Pečico segrejte na 180 ° C in pripravite pekač za muffine.

V posodici zmešajte  rastlinsko mleko (tisto, ki ste ga izbrale in vam je najljubše), pomarančni sok in kis, dobro premešajte in postavite na stran za nekaj minut. Nato to mešanico zmešajte z oljem, sladkorjem in oranžno lupinico. Dodajte še presejano moko, kakav, sol, sodo bikarbono in pecilni prašek. Dobro premešajte v gladko zmes brez večjih grudic.

S testom napolnite pekač za muffine do dveh tretjin in pecite 22-26 minut. Pečene tortice postavite na mrežico za hlajenje. Medtem, ko se tortice hladijo, pripravite obe glazuri.

Za svetlo – oranžno glazuro, zmešajte 1/8 skodelice kokosove maščobe, dokler ne postane penasta in dodajte 1/2 skodelice presejanega sladkor v prahu, nato premešajte še enkrat. Dodajte 1/2 žlico  pomarančnega soka in pomarančno lupinico in mešajte dokler glazura ne postane gladka.

Za temno – čokoladno glazuro, zmešajte 1/4 skodelice kokosove maščobe z 1/4 skodelice nesladkanega (presejanega) kakava, dokler zmes ne postane gladka in penasta. Dodajte približno 1 skodelico sladkorja v prahu (1/4 skodelice naenkrat, ostalo dodajajte postopoma), zmešajte v gladko zmes, po potrebi dodajte še rastlinsko mleko.

Ko so čokoladne tortice popolnoma ohlajene, jih poljubno okrasimo s pripravljenima glazurama, pomagamo si z vrečko in nastavki za dekoracijo in okraševanje tort.…..potem pa, samo še uživamo :-)

Priporočamo tudi

Naravno nad mravlje v stanovanju
Spomladi in poleti nas tudi v stanovanju rade obiščejo mravlje. Če se jih ne znebimo takoj, jih je...
(PRED)PRAZNIČNI ČAS – pogled z druge perspektive
Božično-novoletni prazniki so pred vrati. Kamor koli se človek ozre, povsod blišč in lučke....
Nastopil je čas za novoletne zaobljube
Marsikdo se v prazničnih dneh, še posebej tik pred iztekom starega leta, zamisli nad svojim življenjem....
Mikavno edinstvena
Večina ljudi največ časa živi v negotovosti. Sprašujemo se, če ravnamo prav, obžalujemo preteklost,...

Vaš komentar