Naroči se na RSS

Ženske in tehnološki napredek


ZnanstvenicePravijo, da ženske tehnologija ne zanima. Pa je res tako? Pa poglejmo…

Nekoč je ženska skrbela samo za otroke, dom in moža. Njena glavna naloga je bilo vodenje gospodinjstva, skrb za moža in njegove potomce. Kaj pa danes? Še vedno večinoma ženska skrbi za svojo družino, vendar ima ženska tudi kariero in poklic. Opažam, da se vse več žensk zaposluje v tehnologiji in da jih to dejansko zanima. Odločajo se za študij naravoslovnih predmetov, kar me izredno veseli, ker si želim čim več kolegic na svojem področju.

Naj omenim nekaj znanih žensk, ki so poskrbele za razvoj naravoslovja in razdrem stereotipe, da ženske niso pomenbne za razvoj tehnologije oziroma, da jih to ne zanima. Marie Curie, verjetni najbolj znana znanstvenica, prejemnica Nobelove nagrade in vzornica ženske populacije, ki jih je zanimalo naravoslovje. Fizičarka Maria Göppert-Mayer je prejela leta 1963 Nobelovo nagrado za odkritje zgradbe jedrske lupine. Lise Meitner, fizičarka, ki je veliko prispevala na področju jerske fizike in radioaktivnosti. Émilie du Châtelet je v 18. stoletju napovedala sevanje, ki mu danes pravimo infrardeče sevanje. Med drugimi je tudi prevedla Newtonov rokopis, ter v njem podala svojo izpeljavo o načelih ohranitvi energije iz aksiomov mehanike. Mileva Marić, srbska matematičarka in prva žena Alberta Einsteina je veliko prispevala k teoriji relativnosti. Albert Einstein je tudi javno priznal, da je njegove izračune opravljala njegova žena.
Te so le nekatere ženske predstavnice, ki so prispevale k razvoju tehnologije, a jih je še veliko. Nekatere so zelo znane, druge malo manj. Verjetno zaradi predsodkov, takšnih in drugačnih.

Priporočamo tudi

Kako najti pravega moškega
Večno vprašanje; ali iskanje pravega moškega obstaja? Da? Ne? Pozna, kdo pravila, ki nam sporočajo...
IPL-nova tehnologija odstranjevanja dlačic
Punce moje in seveda fantje, zdaj je ravno pravi čas, da naredimo kaj s to našo večno nadlogo, mar...
Zakaj imeti otroke, če so cel dan v vrtcu?
Vse manj se zavedamo, kako nas naši otroci potrebujejo. Ko pridejo v puberteto, pa se sprašujemo,...
Zakaj tako težko kupim kremo za obraz
Pred začetkom branja resno predlagam, da tisti s slabim želodcem preskočijo prvo polovico teksta. Konec...

Vaš komentar