Naroči se na RSS

So obline res zakon?


Po malem smo ljudje že naveličani enih in istih lepotic, ki krasijo naslovnice ženskih in moških revij ter slik postavnih in umetno polepšanih manekenk, ki za bralca ne predstavljajo nič novega. Ravno zato se v ženskih revijah čedalje bolj vračamo k preteklim idealom, pri čemer se izpostavlja ‘ženske z oblinami’ (predvsem imamo tu v mislih boke in zadnjico) in poudarja, da so to tiste prave lepotice. Pa je res tako?

Če podrobneje preberete takšne članke boste videli, da se za postavo, ki jo imajo v mislih uporabljajo pridevniki kot so ‘bujna’, ‘baročna’, ‘polna’ ter ‘okrogla’ postava. To vsekakor ni postava, ki naj bi bila kategorizirana kot popolna in zaželena (posebej med najstnicami).

Ob tem zmoti tudi dejstvo, da se poleg takšnega besedila (o bujnih, okroglih postavah), govori predvsem o prikrivanju t.i. nepravilnosti ne telesu ter prikazujejo fotografije znanih osebnosti, ki so vse prej kot ‘baročne’ ali ‘okrogle’. Najpogosteje izpostavljene fotografije Jennifer Lopez, Beyoncé Knowles, Kate Winslet, Shakire ter celo Salme Hayek, Scarlett Johansson in večne Marilyn Monroe. Vsi, ki vsaj malo poznate na ameriške zvezdnike in ste že slišali za obdobje baroka, mi boste pritrdili, da pri omenjenih ženskah ne moremo govoriti o ‘baročnih’ postavah.

Posledično mlada dekleta (ki so pod velikih vplivom medijev) dobijo vtis, da je torej postava Jennifer Lopez ‘polna’, ‘okrogla’. Pri najstnicah ima takšna postava negativni prizvok, saj si ne želijo biti ‘polna’, temveč vitka. S tem takšno pisanje nehote močno poostruje lepotna merila glede in dosega obraten učinek od pričakovanega.

Privlačna Llizzie MillerDa bi bila mera polna, je ravno v takšnih revijah za ženske največ govora o t.i. notranji lepoti, dobremu počutju v lastnem telesu in zadovoljstvu same s seboj. To naj bi bilo tisto najpomembnejše in tisto, kar nas ženske dela privlačne. S tem ni popolnoma nič narobe, če ne bi v isti sapi vsega negirali s tem, da v reviji uvrstijo zgolj slike postavnih manekenk ter kopico ‘preverjenih’ ter ‘učinkovitih’ nasvetov za hujšanje. Sporočilo je torej jasno (in zgrešeno) – obline so zakon…dokler niso na naslovnici.

Toda stvari premikajo v drugo smer, čeravno zelo počasi. Primer dobre prakse je Lizzie Miller, fotomodel, ki lani poleti slikala za revijo Glamur. Lizzie ne sodi v kategorijo tipičnih manekenk. Mediji so jo celo označili za ‘plus size model’ (model za večje konfekcijske številke), klub temu, da je njena konfekcijska števila 40. Mislim, da se bo marsikatera ženska strinjala, da to ne sodi v kategorijo velikih številk. Kljub temu je Lizzie predvsem s strani bralcev požela velik uspeh in morda utrla pot novim modnim trendom. Bravo, Lizzie!

Mogoče vas bo zanimalo še: Zakon privlačnosti in harmonija v našem telesu

Priporočamo tudi

Ana Desetnica je spet tu!
Po Ani Plemeniti, Ani Mraz in Prešerni Ani na obisk prihaja še najstarejša Ana - Ana Desetnica. S...
Varanje
Tabu? Kljub temu je vsako leto v porastu in ne, ne varajo samo moški, tud vedno več predstavnic ženskega...
Mešani zakoni
Inspiracijo za pisanje na temo mešanih zakonov sem dobila čisto slučajno. Na enem izmed forumov sem...
Prava ljubezen in zakon privlačnosti
Na svetu ni človeka, ki si ne bi želel biti ljubljen. Vsem ljudem, pravzaprav vsem bitjem je skupno...

7 komentarjev na objavo “So obline res zakon?”

 1. Ana pravi:

  Se pardoniram, ampak šlaufi okrog pasu ne bodo nikoli sexy. Vsekakor je ritasta ženska bolj sexy od anoreksične, ampak zadeve naj stojijo skupaj. Fitness ni še nobenega pokopal. Je pa fajn brat te članke ob basanju s čipsom in polivanju tipkovnice s coca colo. ;)

 2. Niko pravi:

  Obline res niso zakon – so pa pogosto skok čez plot.

  :oops:

 3. Haro pravi:

  treba je zdravo živet in pazit nase..zato, da te ima nekdo rad pa ne rabiš biti najlepši na svetu..that’s it! :)

 4. Urška pravi:

  Kaj je sexy in kaj ne je zelo relativno. Še pravzaprav ne toliko časa nazaj je bila suha ženska neprivlačna. Ampak point je v tem, da se danes predstavlja za ‘okrogle’ takšne ženske, da se resno vprašaš kaj je potem sploh ‘suha postava’.

 5. Mikavna pravi:

  Najhuje je, ko ženske, ki so res suhe, niso zadovoljne in bi rade shujšale..

 6. Lea pravi:

  Problem je predvsem v tem, da ni neke srednje poti. Na eni strani imamo tako suhe manekenke, da se bodo kar prelomile, na drugi strani pa promocijo oblin s prikazovanjem žensk, ki so po zdravstvenih standardih predebele. Za manekenko na zgornji fotografiji bi si drznila trditi, da ima ITM prek 24.
  Zakaj se boj odvija med presuhim in predebelimi? Kje pa so vse tiste, ki nimajo najravnejšega trebuha in imajo nekaj celulita, pa se vseeno trudijo jesti zdravo, se ukvarjajo s športom in si včasih kaj privoščijo? Kje so povprečne ženske? Mislim, da vsi vemo kaj je zdravo telo in da bi moral bit zgled v njem, ne v presuhih in ne v baročnih oblinah.

 7. Urška pravi:

  Takšna, kot jih imaš v mislih, je Lizzie Miller, ki je na drugi sliki. Povprečna ženska. Po zdravstvenih standardih pa tudi punca na zgornji fotografiji še ni predebela, saj je ITM, ki ga navajaš še vedno v mejah normalne teže.

  Sicer pa je lahko močnejša ženska bolj zdrava od suhe – tak primer je npr. raven holesterola, ki je lahko pri suhi ženski višji od tiste, ki je (zdrava in) močnejša. Šport, zdravo življenje, prehrana, vse to je absolutno potrebno v normalnih mejah, ampak videz lahko tudi vara, kar se zdravja tiče.

Vaš komentar