Naroči se na RSS

Konoplja je dragocena rastlina


Ob besedi konoplja večina Slovencev še vedno pomisli le na drogo s psihoaktivnimi učniki in verjetno to velja tudi za naše Ministrstvo za zdravje, ki želi prepovedati gojenje in uporabo navadne konoplje za prehrano. Vendar ni vsaka konoplja že mamilo, ta rastlina ima namreč tri podvrste: Cannabis Sativa (Navadna konoplja), Cannabis Indica (Indijska konoplja) in Cannabis Ruderalis.

Navadno konopljo že stoletja uporabljajo v različne industrijske namene, iz nje izdelujejo papir, vrv in oblačila. Danes je zaradi zdravilnih lastnosti vse bolj priljubljena tudi v kozmetičnih in prehrambenih izdelkih.

Bogastvo konopljinih semen

Semena navadne konoplje ne vsebujejo opiatov (THC) in so dragocen vir beljakovin (20 do 30 odstotkov), od tega je vsaj ena tretjina edestina in dve tretjini albuminov. Bogata so z omega 3 in omega 6 nenasičenimi maščobnimi kislinami, vitamini (A, B1, B2, B3, B6, C, D in E), minerali (natrij, kalij, kalcij, fosfor, magnezij, železo, cink, baker, mangan), ogljikovimi hidrati in visokim odstotkom antioksidantov, kot so klorofil, tokoferoli in tokotrienoli. S takšno sestavo jedilna konoplja zagotavlja vse potrebne nenasičene maščobne kisline, podpira metabolizem celic, povečuje nastajanje prostaglandinov in tako pospešuje zdravljenje vnetnih procesov.

Esencialne maščobne kisline so pomembne

prednosti hladno stiskanega konopljinega olja, ki ga sestavlja vsaj polovica linolne kisline (LA) in nekaj odstotkov gama-linolenske kisline (GLA) – obe sta omega 6 kislini-, v njem najdemo vsaj 20 odstotkov alfa-linolenske kisline (ALA) in odstotek ali dva stearidonske kisline (SDA); slednji prištevamo med omega 3 maščobne kisline. Konopljina semena in olje sta tako nepogrešljiva za naše zdravje, saj okrepita celoten organizem in izboljšata imunski sistem. Njunih dobrih lastnosti se verjetno mnogi še premalo zavedajo.

Eliksir nesmrtnosti

Že pred približno pet tisoč leti naj bi kitajski cesar Sheng Nung za konopljo trdil, da je “eliksir nesmrtnosti” ter jo uporabljal za zdravljenje revmatizma in zaprtja. Njena vlakna so za vrvi in jadra uporabljali stari Rimljani, na papirju iz konoplje je bilo natisnjeno Gutenbergovo Sveto pismo in prve “leviske” so ukrojili iz konoplje. V zadnjem času pa postaja vse bolj priljubljena v kulinariki, saj je mogoče uporabljati praktično vso rastlino, od korenin, kalčkov, stebla, do listov in socvetja. Tudi pri nas lahko kupite razne zdrave beljakovinske napitke, piškote, olje, bonbone in čokolado iz konoplje.

Konopljino olje tudi danes velja za enega najboljših orožij v boju z gubami. Kombinacija esencialnih omega 3 in omega 6 maščobnih kislin, ki sta v razmerju
ena proti tri, pa učinkovito vzdržuje vlažnost kože, spodbuja k obnavljanju njenih celic in upočasnjuje njeno staranje. GLA pa uravnava nivo maščob v krvi in s tem preprečuje aterosklerozo, srčne napade in kapi.

Dobro in slastno

Navadna konoplja pa ni samo zdrava, ampak tudi dobrega okusa in pripraviti jo je mogoče na vrsto načinov. Že žlica njenih semen na dan dobrodejno vpliva na naše telo. Spodbuja namreč proizvajanje protiteles, tako okrepi tvoj imunski sistem in lajša številne bolezni, od alergij, sladkorne bolezni, očesnih bolezni ali želodčnih razjed. Okrepi tudi srce in ožilje, ugodno vpliva na kožo, lase, nohte in oči ter ublaži menstrualne težave in odpravi trdovratne akne. Nekateri strokovnjaki semena priporočajo pri raznih dietah, saj pomagajo uravnavati metabolizem in spodbujajo prebavo.

Uporabljamo jih podobno kot druga semena ali oreške, jih primešamo v peciva, vmesimo v kruh, potresemo po solatah, skuhamo v juhi in dodajamo drugim zelenjavnim jedem. Za kuho sta nadvse primerni tudi konopljino olje in moka, iz katere že izdelujejo razne mlevske izdelke, od testenin do piškotov in kolačev. Tudi sama si lahko pripraviš marsikaj slastnega iz konoplje. Denimo palačinke iz konopljine moke, namazane s konopljino margarino z okusom
cimeta in prelite s temno čokolado s semeni konoplje. Popoldan pa povabiš prijateljico na osvežilen konopljin čaj ali smoothie.

V naši spletni trgovini Mikavna smo za vas pripravili bogato ponudbo odlične naravne kozmetike iz 100% čistega organskega olja konopljinih semen.

Priporočamo tudi

Konopljino mleko – nova alternativa kravjemu mleku
Ob poplavi vseh rastlinskih mlek je zdaj na tržišču še konopljino mleko. In tudi konopljino mleko...
Zdravilne lastnosti konoplje
Odgovorna uporaba konoplje lahko vašemu zdravju in počutju prinese mnoge ugodnosti. Ni zgolj slučaj,...
Čas je za bezeg
Črni bezeg (Sambucus nigra) najdemo med grmovji. Grm te rastline zraste do 10 m v višino. Bezeg cveti...
Drevo, ki prinaša denar
Drevo denarja (Crassula ovata) je čedalje bolj priljubljena rastlina. Na njej sicer ne raste denar,...

Vaš komentar