Naroči se na RSS

Je soja “meso” prihodnosti?


Dandanes je bilo veliko napisanega o spornosti soje in sojinih proizvodov, zato sem se odločila bolj strokovno pozanimati in sem ugotovila naslednje: Soja je sporna zaradi fitoestrogenov, ki delujejo podobno kot ženski hormon estrogen. Vendar to ne pomeni, da je škodljiva, pomeni le, da je potrebno sojo pametno uporabljati. V primeru pametne uporabe imamo ogromno koristi, saj vsebuje tudi beljakovine; med drugim tudi 9 življenjsko potrebnih aminokislin,omega 3, veliko vitaminov, mineralov , tako, da je zelo koristna. Seveda to velja za biološko pridelavo, gensko spremenjena se ne priporoča.

Odlična je na primer fermentirana soja – Tempeh, saj deluje kot naravni antibiotik. Bolj pazljivi moramo biti pri sojini moki, ki je mleta iz surovih zrn- surova zrna soje pa vsebujejo snovi, ki nam lahko zastrupijo kri. Vendar to le, če se jih uporablja v večjih količinah. Sama sojino moko uporabljam, vendar jo vedno mešam s kakšno drugo in to ne vsak teden. Sem bolj pristaš tempeha, tofuja, malo manj jogurtov, ker se noter dodaja sladkor in to ni ravno ok. Zgoraj je bil predlagan seitan; ga sicer tudi uporabljam, ker je ful dober po okusu. Vendar pa je to navsezadnje čisti gluten in ga marsikdo ne prenaša dobro. Prilepi se na stene ožilja in ima telo več dela s seitanom kot s tofujem na primer., škodljivi so bolj procesiran proizvodi, ki so iz sojinega izolata.

Ampak sama nimam nič proti soji dokler ni GMO in je bio izvora…ta neka gonja proti soji je postala pretirana in oprosti, najhujša soja ni hujša od najbolj zdravega mesa…da ne govorimo o etično ekološkem pogledu…malce pa probajte zmešati…in ne pozabit avokado in ostale stročnice,  lečo in solate ter sadje so vedno the best : )

Vsekakor bom še naprej jedla sojo, ker ni dolgo nazaj ko je bilo super zdrava, sedaj pa kar naenkrat ni več. In glede na to, da je res tolikoo druge, resnično slabe hrane, ki jo ljudje konzumirajo, pa ni še nihče umrl. Tako da mislim, da tudi glede soje ne more biti to vse res, kar piše, nekatere stvari so res prenapihnjene. Potem so delali vse narobe v preteklosti, in še eno leto nazaj ko so raziskave pokazale, da je soja zdrava. Vsekakor je pa res da moremo v telo vnašati tudi malo strupov, ker preveč zdravo živeti tudi ne more biti zdravo ;), sploh pa niti ni mogoče, ko pa je že vse tako onesnaženo- žal. Je treba biti tudi odporen, in soja že ne more biti slaba, potem bi moglo biti na stotine mrtvih zaradi soje.

FERMENTIRANA SOJA: Morda ste že slišali, da japonski ljudje živijo dlje in imajo nižjo stopnjo raka kot Američani, ker so jedli toliko soje- ampak azijske kulture uživajo veliko fermentirane soje, ki vsebuje veliko vitamina K2, ki pa je dejansko zelo priporočljiv. Vitamin K2 je bistvenega pomena za preprečevanje osteoporoze, bolezni srca in ožilja ter bolezni možganov kot na primer demenca in nas ščiti pred različnimi vrstami raka, vključno z rakom prostate, pljuč, rakom na jetrih in levkemijo. Vitamin K2 označujejo kot “pozabljeni vitamin”, saj so njegove koristi, pogosto spregledane. Ima bistveno vlogo pri strjevanju krvi, encim nattokinase-iz-natta je varnejši in močnejši od aspirina in raztaplja krvne strdke,  je varen in se uporablja že več kot 20 let.

Izdelki iz fermentirane soje:

  • Tempeh fermentirana soja s čvrsto strukturo.
  • Miso, fermentirana sojina pasta s slano, masleno teksturo (običajno se uporablja v miso juhi).
  • Natto, fermentirana soja z lepljivo teksturo in močnim, sirastim okusom – NATTOKINASE
  • Sojina omaka, ki je tradicionalno narejena s fermentacijo soje, soli in encimov, vendar bodite pozorni pri nakupu, saj je danes veliko sojinih omak narejenih s kemičnim postopkom.

Drugo žalostno dejstvo je, da se kar 90% soje na svetu uporablja za živalsko krmo v živalski industriji (meso, mleko, jajca…) ter močno prispeva h krčenju gozdov. In seveda je vsa ta gensko spremenjena soja, kot krma za živali, dovoljena tudi pri nas.

Zato je eden od razlogov na vprašanje, zakaj sem proti mesu, mleku in vsem živalskim beljakovinam, nepotrebno. Včasih me to kdo vpraša in reče, jem meso, jajca in jogurt, pijem mleko, ne uživam pa soje, ker je gensko spremenjena.

No ja, tudi mleko, jajca in meso niso neoporečna živila, saj so tudi pri nas živali povečini hranjene z gensko spremenjeno sojo (najcenejša krma), poleg tega pa imajo živalske beljakovine nešteto drugih dokazano negativnih vplivov na naše zdravje  –  Študija na Harvardu je na primer pokazala, da uživanje živalskih beljakovin in maščob povečuje raka na črevesju za 300 odstotkov, uživanje mleka in mlečnih izdelkov močno pospešuje razvoj raka na jajčnikih in prsih, (zaradi razgrajevanja laktoze v galaktozo), uživanje mesa zelo povečuje tveganje, da bo moški zbolel za rakom na prostati…

Večina takšne hrane vsebuje antibiotike in rastne hormone, ki nastajajo iz živalskih beljakovin in delujejo enako kot inzulin. Sproščanje več inzulina povečuje neustavljivo željo po sladkem. Enako je z rastnimi hormoni, le da občutimo tedaj, ko se ti znižajo, potrebo po živalskih beljakovinah, mleku, mesu, siru ali skuti…

Torej: še vedno je dosti bolj zdravo, etično ter okolju prijazno uživati sojo, kot pa živalske proizvode.

Petra Kunst

Mogoče vas bo zanimalo še: Piščanec iz soje je bolj zdrav

Priporočamo tudi

Piščanec iz soje je bolj zdrav
Videti je kot piščanec in je tudi enakega okusa. Vendar je soja! Za razliko od nekaterih jedi, ki imajo...
Zakaj ne jem mesa?
V Sloveniji in tudi drugje te danes še vedno začudeno pogledajo, ko rečeš, da ne ješ mesa. Potem...
Ko sem se začel resnično imeti rad
Velikokrat slišimo besede...."Imejte se radi, cenite se!"......Pa se kdaj zares zamislimo kaj pomenijo?...
Nega suhih las
Suhi lasje so pogosto posledica pretiranega sončenje, klora, slane vode, preveč temeljitega šamponiranja,...

En komentar na objavo “Je soja “meso” prihodnosti?”

  1. petra pravi:

    http://www.vegetarismus.ch/info/oeko_sl.htm tu si lahko preberete več o vplivu živinoreje na okolje.

Vaš komentar