Naroči se na RSS

Čokolada naša najboljša prijateljica


ČokoladaGotovo ste že slišali pregovor, ki pravi, da so diamanti dekletov najboljši prijatelj. A nove raziskave kažejo, da bi lahko postala naša najboljša prijateljica, nepogrešljiva spremljevalka v življenju vsake ženske – ČOKOLADA, saj ima odločilni vpliv na naše zdravje. Nova študija, objavljena v Journal of American College of Cardiology, ugotavlja, da je pri ženskah, ki so ljubiteljice čokolade, bistveno manj verjetno, da bi doživele možgansko kap, kot pri njihovih vrstnicah, ki ne uživajo te božanske temne razvade.

Ta prednost je zagotovo posledica polifenolov – močnega antioksidanta, ki ga vsebuje visoko kakovostna čokolada, zlasti čokolada z visokim odstotkom kakava. Več študij je že dokazalo, da je uživanje čokolade povezano z zniževanjem krvnega tlaka, nižjimi vrednostmi holesterola, boljšim  zdravjem žil, zmanjšanim tveganjem bolezni srca in ožilja ter z zmanjšanjem insulinske rezistence. Slednje je  pogosto stanje, ki spremlja pojav sladkorne bolezni tipa 2. Pretekle študije so tudi pokazale, da uživanje večje količine čokolade zmanjšuje “lepljivost” trombocitov, kar lahko pomaga razložiti zmanjšano dokumentirano pojavnost možganske kapi v novejši študiji.

Trombociti so krvne komponente, ki vplivajo na strjevanje krvi in pomagajo ustaviti izgubo krvi v primeru ran ob poškodbah. Toda, če se strdki pojavijo spontano v krvnih žilah, lahko potujejo do možganov, kjer povzročijo blokado v eni od manjših žil, ki oskrbujejo možgane s krvjo, kisikom in hranilnimi snovmi. Ko se to zgodi, prizadeto tkiv hitro odmre, kar ima za posledico kap. Takšni strdki so bolj verjetni, če trombociti postanejo preveč “lepljivi”.

Novejša študija je preučila povezavo med količino zaužite čokolade in pojavom možganske kapi v veliki populaciji švedskih žensk, njihovo zdravstveno stanje je sledila približno desetletje. Raziskovalci so ugotovili jasno povezavo med večjo količino zaužite čokolade in nižjo pojavnostjo možganske kapi. Čeprav se je pri omenjeni skupini žensk verjetnost možganske kapi zmanjševala vzporedno s povečano količino zaužite čokolade, je opazno statistično pomembno zmanjšanje pojavnosti možganske kapi, le pri ženskah, ki so to okusno poslastico uživale v večjih količinah.

Vabimo vas, da obiščete še spletno trgovino WWW.ZAZDRAVJE.COM, kjer boste našli vse za dobro počutje in ohranjanje zdravja.

ČOKOLADA

Priporočamo tudi

Prijateljstvo med moškim in žensko
Ne vem, ali se mi dozdeva ali je danes vse več in več teh moško-ženskih prijateljstev. Jaz imam toliko...
Poročne obleke za najbolj mikavne neveste leta 2010
Ko se prične pomlad prevešati v poletje se začnejo poroke in vsak ženin in nevesta se pripravljata...
Čas je za dieto!
December je čas, ko se govori o hrani. O dobro obleženih mizah in lačnih želodcih. Na žalost je...
Kako izbrati pravi odtenek pudra
Izbrati pravi odtenek pudra se včasih zdi kot prava znanost. Da bo vaše izbiranje in preizkušanje...

2 komentarjev na objavo “Čokolada naša najboljša prijateljica”

  1. Jernej pravi:

    Torej tista na trgovinskih policah ni tako kakovostna?

  2. Nina pravi:

    Praviloma velja, da bolj kot je čokolada temna (večji kot ima odstotek kakava) bolj je zdrava.

Vaš komentar