Naroči se na RSS

Ali nam diploma res odpira več zaposlitvenih možnosti?


Že od nekdaj so nam starši govorili, da naj hodimo v šolo in se pridno učimo, da nam bo v življenju šlo lepše in boljše. Pa to še dandanes sploh velja? Se še vedno preveč držimo teh “starih” navodil in mislimo da bo res tako? Da bomo z višjo izobrazbo imeli več zaposlitvenih možnosti? Ali pa se čim dlje izobražujemo, dokončujemo čim višje stopnje izobrazbe, z namenom, da ne bi več tako fizično garali za zaslužek kot so nekoč naši starši, stari starši in drugi sorodniki? Kaj sploh še danes drži?

Morda je nekoč res veljalo vse to. Danes pa na to gledamo nekoliko drugače. Vse več je govora o tem, da mladi dandanes nočejo več poprijeti za delo, da čim dlje vlečejo svoje izobraževanje, študij, da ni treba najti službe in vlečejo svojo mladost. Po drugi strani pa spet slišimo, da so mladi z visoko izobrazbo na zavodu za zaposlovanje, da ne dobijo službe.

Na vse skupaj lahko vedno gledamo iz dveh vidikov. Lahko da mladi z višjo izobrazbo, dokončanimi fakultetami ali magisteriji težje dobijo zaposlitev ker npr. nekdo od starejših ljudi v podjetju že opravlja tole funkcijo, čeprav nima izobrazbe. Z vidika delodajalca je potem cenejša delovna sila, ki pa vse tole že obvlada in ni potrebno nobenega uvajanja. Nekdo nov brez izkušenj ali z malo izkušnjami pa bo rabil uvajanje v delo. Po drugi strani pa lahko nekdo z višjo izobrazbo išče tudi službo, ki kot pogoj navaja manjšo stopnjo izobrazbe, vendar ne zasede delovnega mesta, ker se delodajalec boji, da bi v primeru najdene boljše službe, izgubil delavca. Vse skupaj se lahko obrne in nekdo z diplomo noče opravljati slabše plačanega dela, ker ima vendar “diplomo”.

Možnosti za interpretacijo je veliko. Vsem skupaj pa je znano, da se še vedno iščejo poklici, ki z višjo stopnjo izobrazbe nimajo nobene veze. V slabše razvitih regijah je po vseh podatkih tudi več brezposelnih z višjo izobrazbo. Ljudje pravijo: “Imam diplomo v žepu, službe pa ne.”

Po mojem mnenju danes najbolj pomaga iznajdljivost – z diplomo v žepu ali brez. V današnjem svetu se je predvsem potrebno znajti, obrniti vse priložnosti in možnosti sebi v prid in izkoristiti vsak najmanjši potencial. Nikoli se ne ve – mogoče nekoč iz neke čisto povprečne službe nastane življenjska priložnost. Izobrazba, stopnja, šola in podobno več ni pomembno. Pomembno je, da se znamo prilagajati, iskati nove možnosti ter priložnosti in tako doseči svoj uspeh.

Priporočamo tudi

Dobri fantje, kje ste?
Situacija na tržišču je zaskrbljujoča. Bojim se, da je pošla zaloga primernih fantov? Tolažim se...
Zakaj imeti otroke, če so cel dan v vrtcu?
Vse manj se zavedamo, kako nas naši otroci potrebujejo. Ko pridejo v puberteto, pa se sprašujemo,...
O minljivosti
Dobro se je tu in tam spomniti, da smo minljivi. Že zato, da ozavestimo, ali živimo res takšno...
Kako najti pravega moškega
Večno vprašanje; ali iskanje pravega moškega obstaja? Da? Ne? Pozna, kdo pravila, ki nam sporočajo...

Vaš komentar