Naroči se na RSS

Dan žensk


Narava je vedno naša največja učiteljica. V deželo prihaja pomlad, vse se prebuja in spreminja, opominja nas, da je edina stalnica v življenju sprememba ter, da življenje nikoli ne ostane enako. Spremembam se velikokrat upiramo, ker v resnici ne vemo, kaj točno nam prinašajo. Nam ženskam je čas prinesel veliko pozitivnih sprememb. Večina med nami se verjetno sploh ne zaveda, da imamo danes ženske pravice, ki še nedolgo tega niso bile tako samoumevne. Pred nami so cele generacije žensk, ki so nam z izrednimi in pogumnimi dejanji, priborile pravice, ki jih imamo danes.

Dosežen je bil velik napredek v boju za pravice in enakopravnost žensk po vsem svetu. Vendar ženske še vedno ne moremo trditi, da imamo enake pravice in možnosti za delo in življenje kot moški. Tako na primer ženske predstavljajo večino od 1,3 milijarde ljudi na svetu, ki živijo v absolutni revščini.  V povprečju ženske še vedno prejemajo med 30 in 40 odstotki manj plačila kot moški za opravljeno isto delo. Ženske so še vedno žrtve nasilja, posilstva in nasilja v družini.

Vsako leto 8. marca po svetu praznujemo dan žena, mednarodni praznik ekonomske, politične in socialne enakopravnosti žensk. Prvič so ga praznovali 19. marca leta 1911, s prireditvami, shodi in organiziranimi srečanji, v državah kot so Avstrija, Danska, Nemčija in Švica. Datum 19. marec je bil izbran v spomin na dan, ko je že davnega leta 1848, pruski kralj ženskam obljubil volilno pravico, vendar mu te obljube ni uspelo obdržati. Mednarodni dan žena praznujemo na 8. marec od leta 1913.

Tudi Slovenke smo se borile za svoje pravice in za enakopravnost žensk. Daljnega leta 1897 je pričel izhajati ženski časopis Slovenka, leto kasneje pa je bilo ustanovljeno prvo žensko društvo. Volilno pravico smo Slovenke dobile leta 1945, že dve leti pozneje pa je bilo v ustavo SFRJ zapisano določilo, da ima vsaka ženska svobodo odločanja o rojstvu otrok.

Priporočamo tudi

Premagajte spomladansko utrujenost s krompirjevo juho
Pomlad je tukaj in narava se prebuja – nas pa pesti pomladna utrujenost, ki jo občuti veliko ljudi,...
Ženska, šef? Zakaj pa ne
Ženske so v naši družbi večinoma na nižjem položaju kot moški. Kar se tiče izobrazbe, je verjetno...
Kako pregnati spomladansko utrujenost
Narava se počasi prebuja iz zimskega spanja, vedno več je sončnih žarkov, počasi pa se bodo začeli...
Pomladni detox z Mikavno
Pomlad je tu, čas za nove začetke in čiščenje starega. S pomladjo se ne prične prebujati le narava,...

Vaš komentar