Naroči se na RSS

10 maminih nasvetov na preizkušnji – 1. del


Kot otrok (in morda še sedaj) ste iz ust vaše mame gotovo slišale vsaj ducat nasvetov, navodil in napotkov za (zdravo) življenje. Praviloma se o njihovi pravilnosti niste spraševale, če pa ste za razlago vprašale v kasnejših letih, pa je bila le-ta zelo skromna. Zakaj?

Gre za stare nasvete, katere marsikatera mama ne zna dobro obrazložiti, saj jih tudi njej ni nihče pojasnil. Ker so ti nasveti postali splošna pravila, je prav, da izveste, na čem so osnovani ter ali sploh držijo. Nekaj najpogostejših vam navajam v naslednjih vrsticah.

  1. Ne sedi na mrzlih tleh, dobila boš zlato žilo.

Napačno. Vam je mama kdaj rekla, da lahko od sedenja na mrzlih tleh dobite ”volka v rit”? T. i. ‘volk’ je izraz za zlato žilo ali hemeroide, zelo neprijetno in boleče vnetje ven v predelu zadnjika. V resnici je strah pred mrzlimi tlemi odveč. Sedenje na mrzlih tleh je v najslabšem primeru lahko zelo neprijetno, ne more pa vplivati na telesno temperaturo v takšni meri, da povzroči omenjene zdravstvene težave. Lahko pa na vaše zdravje negativno vpliva preveč sedenja (kjerkoli že), saj se na ta način poveča tveganje za pojav hemoroidov ter krčnih žil.

  1. Nosi spodnjo majico, da si obvaruješ ledvice.

Pravilno. Že od nekdaj so mame opozarjale mlada dekleta, naj z oblačili prekrijejo in zavarujejo svoje ledvice. Se spomnite, kako je bil pred nekaj leti moderen gol trebuh (in posledično gol ledvični predel hrbta)? Moda se ne ozira dosti na zdravstvena tveganja, zato previdno! Spodnja majica naj v hladnih dneh postane stalen del vaše garderobe, saj bo varovala vaše ledvice pred vnetjem, ki je lahko v mili obliki izredno neprijetno, v resnejši pa lahko dodobra ogrozi vaše zdravje.

  1. Pij mleko, da boš imela zdrave zobe in močne kosti.

Delno napačno. Pravo mleko živalskega izvora je prva hrana za rastočega živalskega mladiča, zato je bogato z različnimi vitamini, minerali ter drugimi hranili. Zaradi visoke vsebnosti kalcija, fluora ter vitaminov A in D je bilo pravo sveže, neobdelano in neoporečno kravje mleko včasih priporočljivo za zdrave zobe in kosti. Toda to mleko je bilo neobdelano, surovo, krave (katerim niso dajali hormonskih injekcij) pa so se pasle na travniku in niso životarile v hlevu.

Danes ta nasvet ne drži več. Mleko, kot ga danes kupimo v trgovini, je industrijsko obdelano, osiromašeno in oropano snovi, ki naj bi poskrbele za zdrave zobe in kosti. Še več, zaradi visoke vsebnosti hormonov z njim zdravju naredite več škode kot koristi. Za zdrave zobe in kosti povečajte vnos sveže zelenjave ter sadja. Priporočljiva je zmerna izpostavljenost UV žarkom, pri kateri telo samo proizvaja vitamin D, ki je ključen pri absorpciji kalcija. Toda s sončenjem ne smete pretiravati! Alternativna možnost so tudi vitaminski dodatki v obliki šumečih tablet ter kapsul.

  1. Jej korenček, to je dobro za oči.

Delno pravilno. Korenček je bogat z vitamini in minerali, pomembno pa je dejstvo, da vsebuje betakaroten (ki se v telesu pretvori v vitamin A), zaradi česar blagodejno vpliva na vid. Toda korenčkova deta ne bo izboljšala vašega vida, bo pa poskrbela, da se vam le-ta ne bo hitro slabšal. Vitamin A je namreč nujen za dober vid, pomanjkanje pa povzroča slabši vid, predvsem nočno slepoto ter bolezni roženice. Poleg korenja na vid blagodejno vplivajo tudi brokoli, špinača ter druga zelena zelenjava.

  1. Pozimi jej veliko pomaranč in pij limonin sok, da se ne prehladiš.

Delno pravilno. Pomaranče in limone so bogat vir vitamina C, ki velja za klasično ‘zdravilo’ proti prehladu. Čeprav je vitamin C izredno pomemben antioksidant, ki med drugim pomaga preprečevati tudi bolezni srca in ožilja, pa dokazov za to, da naj bi odpravljal prehlad, ni.

Toda v vsakem primeru je vitamin C (v normalni količini) nujno potreben za vaše zdravje in imunski sistem, zato ga ne smete zanemariti v nobenem letnem času. Za razliko od starih modrosti glede pomaranč in limon, ga boste največ našli v šipku, aceroli, kiviju, papaji ter jagodah.

Drugi del članka si lahko preberete tukaj.

Priporočamo tudi

10 maminih nasvetov na preizkušnji – 2. del
Ne sedi preblizu televizije to je slabo za vid. Napačno. Dolgotrajno gledanje televizije lahko...
Dobri fantje, kje ste?
Situacija na tržišču je zaskrbljujoča. Bojim se, da je pošla zaloga primernih fantov? Tolažim se...
Otroku podarimo igro in ne kariero
Danes je vse več malih talentov oziroma genijev, ki so komaj shodili. Nekateri že pred svojim desetim...
Mami, hočem kužka!
Zveni znano? Otroci so navadno zelo naklonjeni ideji novega kosmatega prijatelja, s katerim bi si popestrili...

En komentar na objavo “10 maminih nasvetov na preizkušnji – 1. del”

  1. Samra pravi:

    Ne sedi na mrzlih tleh, dobila boš zlato žilo. -> Sama sedim 15 sekund na betonu (pa brez heca) in že me boli trebuh. Skratka, zelo se moram paziti, da ne sedim na mrzlem, če ne sama sebi škodim.

    Glede ostalega se pa čisto strinjam. Danes sestavine izdelkov pač niso enake oz. tako učinkovite, kot so bile nekoč…

Vaš komentar