Naroči se na RSS

(PRED)PRAZNIČNI ČAS – pogled z druge perspektive


Božično-novoletni prazniki so pred vrati. Kamor koli se človek ozre, povsod blišč in lučke. Mediji posredujejo podobe popolnega načina praznovanja prihajajočih praznikov. Nakupovalni centri se šibijo pod razkošjem božično-novoletne dekoracije. Številni, ki se ne najdejo v tem modelu prazničnega vzdušja, lahko občutijo osamljenost, izključenost in žalost.

Božično-novoletni čas ne pomeni za vsakogar samo obdobje veselja, prijetnega pričakovanja, druženja in obdarovanj. Recept za premagovanje negativnih občutkov, ki se lahko porodijo v času, ko sta veselje in sreča razumljeni kot samoumevni, je lahko za vsakogar drugačen. Odvisno od želja, pričakovanj in situacije vsakega posameznika. Kljub temu lahko izpostavimo nekaj skupnih imenovalcev.

Moč optimizma.

V večjem delu je to, kako se bomo počutili, odvisno od tega, kaj smo pripravljeni videti okoli sebe, ne glede kako enostavno ali zapleteno to zveni. Iste okoliščine različni ljudje različno dojemajo.

Zunaj pada dež. Situacija, ki nekoga spravi v slabo voljo, za drugega pa je to priložnost za druženje z domačimi ob družabnih igrah.

Proračun za darila je letos veliko skromnejši kot lani. Dejstvo, ki je lahko vir nezadovoljstva ali priložnost, da preverimo lastne ročne spretnosti, sami kaj pripravimo in se posvetimo tistemu, kar je res pomembno – kvaliteti odnosov.

Iste okoliščine – za nekoga težave, za drugega izziv ali priložnost.

Pred kratkim sem prebrala besede nekega psihologa. Raziskave naj bi dokazale, da optimisti sicer res vidijo svet malo manj realno kot pesimisti (tudi ti ga ne vidijo realno), vendar pa, v primerjavi s pesimisti, živijo bolj kvalitetno in zadovoljno življenje. Dejanske okoliščine niso vedno merilo tega, kako se človek počuti.

Kje najti razloge za optimizem?

Nemogoče je, da bi vedno imeli vse, kar bi radi in hkrati bo vedno v našem življenju veliko tega, zaradi česar smo lahko veseli in hvaležni. Je torej bolje obupavati zaradi stvari, ki jih nimamo ali se zavedati tega kar imamo?

Moč kvalitetne komunikacije.

Stvar, ki je tako preprosta, da se zdi samoumevna. Moč pogovora in dogovora. Povedati, česa si želimo, povabiti nekoga na kavo ali čaj, ne čakati, da bomo povabljeni. Začeti pogovor s partnerjem, ne čakati ali se bo drugi spomnil tega česar si sami želimo.

Biti aktiven.

Seveda je veliko lažje čakati, da nekdo drugi naredi prvi korak, da pobudo in nas pritegne v družbo. A pri tem moramo vzeti v zakup možnost, da tega ne bomo dočakali.

Prej in bolj zagotovo bomo dosegli to, česar si želimo, če bomo sami aktivni. Poklicati kolega in ga povabiti na pijačo, udeležiti se katere izmed prireditev veselega decembra, povabiti partnerja v kino ali predlagati obisk katerega izmed božičnih sejmov… Priložnosti je veliko. Od tistih, ki so tako časovno, kot finančno nezahtevne, do takih, ki predvidevajo nekoliko višji vložek obojega.

V rokah imamo škarje in platno. Dneve, ki prihajajo, si lahko prikrojimo tako, da nam bodo bolje pristajali. Za lasten občutek sreče lahko naredimo sami precej. Pomembno je, da je cilj to kar si želimo sami in ne to kar predstavljajo mediji kot nujno.

Marija Paladin

Priporočamo tudi

Pripravite se na praznike – načrtujte vnaprej!
Božični in novoletni prazniki se hitro približujejo. Da jih boste preživeli čim bolj organizirano...
Mikavno fit: En izklesan telešček prosim!
Bolj kot se približuje poletje, bolj smo vse odločene, da bomo tokrat v kopalke resnično skočile...
Vpliv osebnosti na odnos do živali
Ljudje se do svojega ljubljenčka obnašamo zelo različno. Naš odnos je tako pozitiven kot negativen....
Zdrava in učinkovita dieta
Morda ste si tudi vi za novoletni sklep zadali okleščiti nekaj kilogramov. Da bo dieta tudi zdrava...

Vaš komentar