Naroči se na RSS

Praznični kolač, ki vam odkrije skrivnost, s kom se boste poročili!


Za praznike pripravite odlično tradicionalno angleško torto iz suhega sadja. Torta je najboljša, če jo pripravite teden ali dva vnaprej. Verjetno se sprašujete, kako bi vam lahko torta odkrila skrivnost, s kom se boste poročili?…..V Angliji so v 17. stoletju verjeli, da bo tisti, ki še ni poročen in si pod blazino položi kos te torte, ponoči sanjal o osebi s katero se bo poročil…..Poskusite tudi vi, morda deluje še danes !

SESTAVINE

  • 1 skodelica zlatih rozin
  • 1 skodelica ribeza
  • 2 skodelici vašega najljubšega nasekljanega suhega sadja
  • 1 / 4 skodelice  kandiranega ingverja, sesekljanega
  • Lupina 1 limone, sesekljane
  • Lupina 1 pomaranče, narezana
  • 1 skodelica ameriškega viskija ali ruma
  • 1 skodelica jabolčnega  soka
  • 2 skodelici sladkorja
  • 250 g  masla
  • 4 cele nageljnove žbice, zmlete
  • 1 čajna žlička mletega cimeta
  • 1 čajna žlička mletega ingverja
  • 1 3 / 4 skodelice namenske moke
  • 1 1 / 2 čajne žličke soli
  • 1 čajna žlička sode bikarbone
  • 1 čajna žlička pecilnega praška
  • 2 jajci
  • 1 / 2 skodelice narezanih orehov
  • 1 skodelica žganja
  • 1 / 2 skodelice vode
  • Suho sadje in oreščki za okras

PRIPRAVA

V posodi zmešajte rozine, ribez, mešano suho sadje, ingver in lupine limone in pomaranče, nato dodajte viski ali rum in pustite, da se namaka čez noč.

Namočenemu sadju dodajte jabolčni sok, sladkor, maslo, klinčke, cimet, in mleti ingver. Nato vse skupaj segrejte do vrenja, pogosto premešajte. Nato zmanjšajte ogenj in pustite, da počasi vre. Po 10 minutah odstavite in pustite, da se ohladi.

Pečico segrejte na 220 stopinj.

Pripravite testo – V skledi zmešajte moko, sol, sodo bikarbono in pecilni prašek. Z leseno žlico ali kuhalnico zmešajte ohlajeno sadno mešanico in moko (moko presejte v sadno mešanico). Dodajte jajci in sesekljane orehe. Testo vlijte v podolgovat pekač in pečemo eno uro, oziroma dokler zobotrebec ostane čist, če ga zapičimo v testo.

Ko je kolač pečen, ga s čopičem po površini namočite z nekaj žganja ali sadnega soka. Naj se kolač popolnoma ohladi, preden ga vzamete iz modela.

Kolač zavijte v pergamentni papir, nato v aluminijasto folijo ali plastično vrečko in shranite v hladnem in temnem prostoru. Vsakih nekaj dni preverite kolač in, če je suh, ga premažite z dovolj žganja ali soka in, ko se dobro vpije, kolač ponovno tesno zavijte.

Tik pred serviranjem kolač še okrasite. Segrevajte sladkor in vodo na srednje močnem ognju, dokler se sladkor raztopi. S čopičem nanesite to glazuro na kolač in ga okrasite s suhim sadjem in oreščki. Želimo vam DOBER TEK !

Postopek priprave kolača

Priporočamo tudi

Slastno Miklavževo pecivo
SESTAVINE 1 kg moke 40 dkg rjavega sladkorja 30 dkg medu 1 žlička cimeta 1 žlička mletih...
Pripravite se na praznike – načrtujte vnaprej!
Božični in novoletni prazniki se hitro približujejo. Da jih boste preživeli čim bolj organizirano...
Slivova torta z makom
SESTAVINE Za tortni model 25 cm potrebujemo: 700 g sliv 5 jajc 150 g masla ali margarine 150...
Sladko velikonočno malinino presenečenje
Velika noč je ena od tistih čudovitih priložnost, ko se celotna družina zbere v sproščenem prazničnem...

Vaš komentar