Naroči se na RSS

Mate čaj, naravni zaviralec apetita


Mikavna vam razkriva skrivnost mate čaja, katerega dobrodejne učinke so že pred stoletji poznali avtohtoni prebivalci Južne Amerike.

Mate je rastlina, ki raste kot grm ali manjše drevo in se uporablja predvsem za pripravo različnih čajev. Čaj pripravimo iz posušenih listov in debla drevesa, katerega latinsko ime je Ilex paraguariensis.

Mate uspeva na področju Argentine, Brazilije in Paragvaja, ki so hkrati največji in najpomembnejši proizvajalci mate čaja. Poznavalci pravijo, da ima paragvajski mate med vsemi najbogatejšo sestavo.

Mate je naravni vir hranilnih snovi in naravni stimulans brez stranskih učinkov in toksinov, namenjen pa je vsem ljudem, ki cenijo svoje zdravje ter optimalno dobro počutje.

Ena izmed lastnosti mate čaja je možnost večje kontrole apetita, in sicer zaradi njegovih hranilnih snovi. Mate čaj kot zaviralec apetita je posebej priljubljen pri ljudeh, ki si želijo ohraniti zdravo telesno težo. Ljudje, ki redno pijejo mate, imajo manjši apetit in pojedo manj hrane. Poleg tega mate spodbuja presnovo in veča porabo maščob, zato se v zadnjih nekaj letih vedno bolj uveljavlja kot izredno koristna pijača v boju proti odvečnim kilogramom.

Današnji trendi s pridom izkoriščajo še eno lastnost mate čaja. Ker je mate čaj naravni stimulans, ga po svetu, vse več pa tudi pri nas, mnogi uporabljajo za lažje premagovanje vsakodnevnih psihofizičnih izzivov. Vse bolj pogost je na jedilnikih športnikov, njegove izvlečke najdemo tudi v športni prehrani. Tam, kjer ga poznajo dlje časa, pa že počasi nadomešča pitje kave.

Mate čaj namreč vsebuje snov, imenovano matein, ki spada v isto skupino kemičnih spojin kot kofein. Vendar imata matein in kofein povsem drugačen učinek. Matein stimulira centralni živčni sistem, vendar za razliko od kofeina ne moti ciklusa spanja, celo nasprotno – spanec ureja in zmanjšuje občutek utrujenosti.

Več o mate čaju, njegovi uporabi in ostalih dobrodejnih učinkih izveste na www.mate-caj.si.

V njihovi spletni trgovini najdete poleg originalnih paragvajskih čajev še pribor za tradicionalno pitje mate čaja, ki je največkrat ročno delo paragvajskih obrtnikov.

Priporočamo tudi

Naravni lifting obraza
Naš obraz zrcali proces staranja, slabljenja mišic in stresa. Naš obraz daje drugim ljudem prvo informacijo,...
Čemaž – zdravilo narave
Pomlad je že dodobra razgrnila svoje barve po vsej deželi. Na plano so pokukale vse spomladanske rastline...
Zakaj rade oblečemo rdeče spodnje perilo
Živahno izzivalna barva, ki se dostikrat najde v ženski garderobi je predvsem rdeča barva. Barva,...
Kako zdraviti mačka
V veselem decembru so zabave pogostejše kot čez leto, zato obstaja večja možnost, da se soočimo...

En komentar na objavo “Mate čaj, naravni zaviralec apetita”

  1. Marko pravi:

    Mate čaj je najboljši zaviralec apetita vendar ga je potrebno uživati na tradicionalni način (posodica + slamica). V posodico gre približno cca 35g čaja katerega počasi piješ ( dolivaš vodo) preko slamice vsaj pol ure oziroma cca 6-10 prelivov. Mate čaj je tudi enkraten naravni energijski napitek.

Vaš komentar