Naroči se na RSS

Krizanteme


KrizantemeKrizanteme so jesenske rože in poseben pomen dobijo na dan spomina na mrtve. Gojili so jih že na Kitajskem pred 2000 leti. V Evropi pa jo poznamo od druge polovice 18. stoletja. Pripada družini Asteraceae – košaric. Na Kitajskem in Japonskem ta jesenska roža simbolizira moč, obilje, večno življenje in srečo.

Krizantema pa danes ni samo nagrobna roža, v večina domov se uporablja kot rezano cvetje za šopke in za okrasitev domov.

Razlikujemo jih po velikosti cvetov. Drobnocvetne krizanteme so bolj primerne za cvetlične grede in lončnice. Na naših grobovih se v zadnjem času pojavlja vse več krizantem, rastočih v posodah, ki nadomeščajo nekdanje »ikebane« ali šopke rezanega cvetja. To so krizanteme tipa multiflora oz. mnogocvetne krizanteme. Te sorte cvetijo pozno jeseni same po sebi in jih je zato manj zahtevno gojiti. Poleg tega razmeroma bolje prenašajo dež in nizke temperature kot žlahtne, velikocvetne krizanteme.

Za uspešno vzgojo je potrebno zagotoviti hranljiva, dobro prepustna tla. Te jesenske lepotice pa ne prenašajo večje količine vlage in sonca.

Te jesenske lepotice se bohotijo v različnih oblikah in barvah, zato lahko vsakdo izbere prav tisto, ki mu bo nudila največ veselja in zadovoljstva

Priporočamo tudi

Ali samo besede res povedo veliko?
Že dalj časa se ukvarjam z raziskovanjem neverbalne komunikacije in kar je povezanega z njo. Na isto...
Ali nam diploma res odpira več zaposlitvenih možnosti?
Že od nekdaj so nam starši govorili, da naj hodimo v šolo in se pridno učimo, da nam bo v življenju...
Čudežna goba rejši
Že poznate olje iz gobe reishi oziroma po slovensko rejši? To je olje, ki ga pridobivajo iz vrste drevesne...
Vedeževalec Valter Aleks: Pri vedeževanju mi pomaga glas
Vedeževalca in jasnovidca Valterja Aleksa smo povpraševali o njegovih vedeževalskih sposobnosti in...

En komentar na objavo “Krizanteme”

 1. zan pravi:

  so tudi več uporabne =)

  namreč c. morfolium se uporablja v aziji kot pijača za osvežitev, kajti znižuje telesno temperaturo, pomaga proti prehladu in hiperenziji, angini, je antiseptik, močnen učinek proti virusom, bakterijam in gljivam..

  permakultura:

  korenina krizanteme “smrdi voluharju” zato se uporablja med sadikami paradižnika itn..

  ampak večinoma uporabljena za na grobove.. =)

  žan

Vaš komentar