Naroči se na RSS

Čudežna Aloe vera: prijateljica našega zdravja


Aloe vera najverjetneje izvira iz Severne Afrike, Kanarskih otokov in portugalskih otokov Cape Verde. Gre za koristno, zdravilno rastlino, ki raste v sušnih predelih in se jo uporablja v številne zdravstvene in lepotne namene. Podobna je kaktusu, izvira iz družine lilijevk, njene zdravilne učinke pa poznajo in uporabljajo že vrsto let.

Gre za rastlino, ki raste kot grmičevje, v višini približno 60 cm, njeni listi pa so zeleni in mesnati. Prvič so jo menda spoznali in začeli uporabljati Egipčani, z njo pa naj bi se lepotičila tudi Kleopatra. Uporabljala jo je za nego kože, Aleksander Veliki pa si je pogosto pripravil alojin sok, ki ga je okrepčal in pripravil na boje.

Aloe vera je koristna za zdravljenje opeklin, diabetesa in krvnih strdkov. Za celjenje ureznin in opeklin se uporablja prozorni sok, ki priteče iz notranjega lista, ki se ga prereže ali zmelje.

Poleg tega se sok aloe vera uporablja za blaženje zgage, rastlina pa je priljubljena tudi v lepotni industriji, kjer jo najdemo kot sestavino v ličilih, osvežilnih robčkih, kremah, losijonih in številnih drugih izdelkih. Kljub številnim ugodnostim, so nekatere raziskave ovrgle prepričanje, da je aloe vera koristna tudi za zdravljenje raka, čeprav naj bi jo precej uspešno, čeprav nedokazano, uporabljali pri zdravljenju raka mačk in psov. Sama po sebi sicer ne odganja sončnih žarkov, vseeno pa je tudi ena izmed sestavin v sončnih kremah. Koristna je tudi za zdravljenje genitalnega herpesa in luskavice, njene sestavine pa delujejo tudi antibakterijsko in protiglivično. Zelo jo cenijo tudi pri negi obraza, saj deluje pomirjajoče in preprečuje vnetja ter alergije.

Nekateri priporočajo tudi pitje aloe vera soka, saj ta vsebuje kar 240 različnih mineralov in vitaminov, med drugim vitamine A, B1, B2, B3, B6, B9, B12, C in E, folno kislino ( za katero je še posebej pomembno, da jo uživamo pred načrtovano zanositvijo in vsaj v prvih 12 tednih nosečnosti), magnezij, malgan, kalcij, aminokisline, polisaharide in aminokisline. Zmagovalna kombinacija izboljšuje imunski sistem in telo oskrbi s potrebnimi vitamini. Vse bolj priljubljena je aloe vera tudi v izdelkih za vlaženje kože, saj je dokazano, da ohranja nivo vlage, pomirja kožo, blaži posledice stresa in kožo celo zaščiti pred prezgodnjim staranjem.

Številne koristne pripravke vam ponujajo tudi v spletni trgovini Zazdravje.com, v njej najdete aloe vero v obliki soka in gela.

Zdravilne lastnosti Aloe vera

Priporočamo tudi

NONI MIX – “darilo bogov” v družbi soka aloe vera in papaje
Poletje se je dokončno poslovilo. Jutra in večeri postajajo vse bolj sveži. Vstopili smo v jesen,...
Aloe vera – eliksir dolgega življenja
O čudežni aloje veri in njenih zdravilnih lastnostih smo že pisali, saj je zaradi bogatih sestavin...
Premagajmo spomladansko utrujenost
Sončni in vse boj topli dnevi naznanjajo,  da pomlad vneto trka na vrata. Čeprav uživamo v objemu...
Domači recepti za nego normalne kože
Normalna koža je bolj ali manj čista in ravno prav vlažna. Za vsakodnevno nego uporabljajte neagresivno...

Vaš komentar