Naroči se na RSS

Nedonošenčki vidijo z rokami


Nedonošenčki so v 33 tednu, približno dva meseca pred rojstvom, s svojimi rokami sposobni prepoznati različne predmete. Test so opravili francoski znanstveniki s predmeti različnih geometrijskih oblik iz psihološkega laboratorija univerze v Grenoblu v sodelovanju z Grenoblsko univerzitetno bolnišnico.

Čutila in senzorični sistem nedonošenčkov so manj razviti kot čutila dojenčkov, rojenih ob roku, čeprav slednji prav tako še nimajo popolnoma razvitega senzoričnega sistema. V takoj prvih minutah rojstva je otrok podvržen številnim stimulacijam: ga operejo, položijo materi na trebuh, ga negujejo, previjajo … Njegovo telo se skoraj takoj dotakne tuje kože, dotakne se brisač, rjuh, bradavice – predmetov različnih tekstur in oblik. “Znano je, da dojenček pokrči svoje prste, če se dotaknemo njegove dlani, ampak ta reakcija ni le preprost refleks,” pravijo raziskovalci. Naredili so preizkus na 24 dojenčkih, njihova povprečna starost pa je bila 7 mesecev nosečnosti. Opazovali so jih od 33 tedna starosti do dveh tednov po porodu.

Kako so to dokazali?

Raziskovalna skupina je sprejela eksperimentalno metodo, ki temelji na privajanju (prva faza) in reakcijami na novosti (druga faza). Ta metoda je podobna tisti, ki jo izvajajo na dojenčkih rojenih ob roku, je pa skrajno preprosta: dojenčki postopoma izgubijo interes nad predmetom in spet dobijo zanimanje za nov, neznan predmet. V prvi fazi namestijo raziskovalci majhen predmet v otrokove roke – prizmo dajo v leve roke eni polovici dojenčkov in valj dajo v desne roke drugi polovici izbrani skupini dojenčkov. Takoj, ko dojenček spusti predmet, ga da raziskovalec nazaj v isto roko in meri, kako dolgo dojenček vztraja pri držanju predmeta. Raziskovalci so opazili, da je otrok vedno, ko je dobil isti predmet v isto roko, vztrajal manj časa pri držanju, kar je pomenilo, da se je na predmet navadil, ga prepoznal in naveličal. V drugi fazi, zamenjajo predmete med skupinami dojenčkov in ponovijo vajo.

Rezultat? Čas držanja novega predmeta je daljši, kar znanstveniki pojasnijo kot odziv na novost. “Če se bi otrok samo preprosto naveličal držanja stvari, ne bi vztrajal pri držanju novega predmeta, ki so mu ga položili v ročice,” obrazložijo raziskovalci. Ta eksperiment je prvič v zgodovini pokazal, da nedonošenčki lahko prepoznajo objekt v rokah s tipanjem. Z drugimi besedami, tako nedonošenčki kot tudi dojenčki rojeni ob roku, lahko razberejo informacije o obliki predmeta, začasno shranijo to informacijo v možganih, da jo lahko primerjajo z novo informacijo – novim predmetom. Te ugotovitve izboljšujejo naše razumevanje zmogljivosti nedonošenčkov in pomagajo strokovnjakom, da izboljšajo njihove pogoje za razvoj.

13 milijonov nedonošenčkov

Več kot 543,000 otrok se rodi predčasno vsako leto v ZDA, medtem ko po svetu okoli 13 milijonov dojenčkov. Kaj pa v Sloveniji? Barbara Mihevc Ponikvar iz Inštituta za varovanje zdravja RS nam je pripravila podatek za leto 2008, in sicer: v Sloveniji je bilo rojenih skoraj 22 tisoč otrok, od tega kar 1723 nedonošenčkov, 80 nedonošenčkov pa poroda ni preživelo. Otrok, ki preživi predčasen porod se mora soočati z rizikom resnih zdravstvenih težav. Vključujoč težave pri učenju, slepoto, težavami s sluhom in ostalimi kroničnimi stanji.

Razlogi za predčasen porod

Preteklost družine, stres, genetika, vnetje ali okužbe … Eno od treh predzgodnjih rojstev se zgodi zato, ker ima mati okužbo maternice. Nedavne raziskave pa so pokazale, da imajo materini geni največji vpliv na riziko predčasnega rojstva, prav tako geni zarodka.

Priporočamo tudi

Prepoznati laž – mit ali resničnost ?
Predvidevam, da večina pozna nanizanko Laži mi. Dr. Carl Lightman vedno in brez kančka dvoma ugotovi,...
Adijo celulit!
Vse toplejši dnevi pripomorejo k temu, da so ženska telesa vse manj oblečena. Z manj pokrite kože...
Premalo samozavestni? Cenite se!
Ste tudi vi ena izmed tistih žensk, ki jamrajo ob pogledu na svojo, po vašem mnenju katastrofalno,...
2 jajci na dan za zdravje
Včasih so nas svarili, da naj ne pojemo več kot par jajc (priporočljivo naj bi bilo 3 do štiri) na...

En komentar na objavo “Nedonošenčki vidijo z rokami”

  1. Zelo poučen članek (in ganljiv). Z zanimanjem sem prebrala! To potrjuje, kar trdim že ves čas: delitev na “embrio” in “fetus” je umetna. Zarodek je živ in živi od prvega dne, zato je treba življenje spoštovati!

Vaš komentar