Naroči se na RSS

Vegeterijanska prehrana vpliva na duševno zdravje


Kako? Duševnost so čustva ljudi. Dogajajo se tako rekoč v glavi; pri vsakem psihičnem občutku (jeza, veselje…) so namreč udeležene tudi možganske celice. Duševnost ima torej veliko opraviti s stanjem naših možganov.

Za prenos živčnih dražljajev od enega nevrona do drugega, potrebujemo snovi, imenovane nevroprenosniki. Tvorijo se s pomočjo vitamina B6 in B12. Če teh vitaminov ne dobimo dovolj, to vpliva na razpoloženje (in seveda tudi na počutje). Primer: depresije so pogosto povezane s pomanjkanjem serotonina ali dopamina.

Obstajajo tudi dokazi, da vegeterijanska prehrana preprečuje nastanek Alzheimerjeve in Parkinsonove bolezni; V telesu se nahajajo molekule, imenovane prosti radikali, ki jim manjka en elektron. Zaradi tega napadajo druge molekule in jim vzamejo en elektron. To vodi v začaran krog, zelenjava in sadje pa vsebujeta zaščitne snovi, imenovanih antioksidanti.

Otroci so še posebej občutljivi na škodljive stvari v hrani, zato naj bi bili pri prehrani otrok in mladostnikov še posebej pazljivi. Ribe so zanje in za nosečnice pravzaprav zelo nepriporočljive zaradi visoke vsebnosti svinca in živega srebra, katerih že manjša količina lahko poškoduje otroške možgane. Obremenitev z težkimi kovinami povzroča tudi motnje koncentracije in razdražljivost. Sindrom nemirnosti (ADS) pri otrocih povzroča prav prevelike količine živega srebra. Pri tistih, ki zaužijejo veliko rib, je zaradi preobremenitve z živim srebrom zelo povečano tveganje za Parkinsonovo bolezen.

Eden najboljših virov folne kisline (B12) je špinača. Pomanjkanje folne kisline je povezano tudi z nastankom Alzheimerjeve bolezni. Prav tako so za možgane koristni orehi (dober vir omega 3, vitamina B6 ter antioksidantov) in arašidi – vsebujejo veliko lecitina (snov, ki dvigne razpoloženje in izboljša sposobnost učenja in sposobnost koncentracije ter krepi spomin). Dober vir folne kisline sta tudi brstični ohrovt in brokoli.

Na duševnost pozitivno vpliva tudi občasno uživanje začinjene hrane, saj to povzroči sproščanje endorfinov (telesu lastnih opijatov). Mehiška hrana je za možgane naravnost izvrstna, tudi zaradi tega, ker vsebuje veliko stročnic, te pa so bogate z vitamini B6, B1, B3 in niacinom. Stročnice med drugim tudi dobro stabilizirajo krvni sladkor (previsok nivo sladkorja moti funkcijsko sposobnost živčnih celic).

Za razpoloženje so pomembna tudi živila, ki vsebujejo veliko tripofana (npr. sončnična semena in banane). Tripofan je predstopnja serotonina (hormon sreče). Sončnična semena pa vsebujejo tudi veliko vitamina B1, ki povečuje energetski metabolizem možganskih celic ( = sposobnost učenja, dojemanja). Magnezij je prav tako pomemben, saj deluje sproščujoče in varuje pred stresom. Najdemo ga v sončničnih semenih in zeleni listnati zelenjavi. Vitamin B6 najdemo tudi v orehih, arašidih, avokadu in fižolu.

Priporočamo tudi

Ekološka zelenjava – je res boljša?
Zadnje čase je vse več popularna beseda "eko". V trgovinah dobimo vse možno z nalepko EKO. Od prehrane,...
Znebite se navlake v vašem življenju
Nedavno sem si ogledala film Up in the Air, v katerem mi je dal misliti stavek "How much does your life...
Zakaj ne jem mesa?
V Sloveniji in tudi drugje te danes še vedno začudeno pogledajo, ko rečeš, da ne ješ mesa. Potem...
Spodnje perilo ni seksi samo po sebi
Seksi spodnje perilo je kot modni dodatek najmanjši kos oblačila, ki ga ženska premore na sebi. Barva,...

4 komentarjev na objavo “Vegeterijanska prehrana vpliva na duševno zdravje”

 1. petra pravi:

  še nekaj dejstev: meso ni zdravo, ker živalske beljakovine pospešujejo degerativne bolezni(holesterol, visok krvni tlak, rak debelega črevesja, rak prostate, rak dojk, artritis,..), ni zdrav, ker zakisa telo(govorim o ph-ju), zato mo…ra telo(ki se hoče nevtralizirat), vlečt folat iz kosti, s tem povleče tudi kalcij(folat je v kosteh in je vezan s kalcijem), kalcij polulamo, zato pride do zlomov, ostoporoze. Ni zdravo, ker človek po naravi ni mesojed in to ne paše na njegov organizem(meso se je samo zaradi okusa in tradicije). Ni zdravo, ker naš prebavni trak porabi ure in ure da prebavi zrezek, to nam jemlje energijo, zato se večina ljudi po kosilu “spočije”. Ni zdravo, ker je polno antibiotikov s katerimi hranijo živali, da so odporne(glede na umazane razmere v klavnicah), Ni zdravo, ker živali dodajajo rasni hormon(da se v 3 mesecih zredijo, toliko kot bi se normalno v 2-3letih; mudi se zaradi dobička). Ni zdravo ker mu dodajajo še nitrite, ki med kuhanjem, reagirajo z razgradnimi produkti aminokislin tako, da tvorijo nitrozamine, ki so znani kot rakotvorne snovi, in še en kup drugih zadev. Množična živinoreja ima izjemno velik delež v izpustih toplogrednih plinov, ki uničujejo podnebje. Z množično živinorejo se od živali na človeka prenašajo vedno nove bolezni(salmonela, E-coli bakterija,..). Seveda pa ne pozabimo, da govorimo o živih bitjih, ki nam niso ničesar naredila in si lahko prenehamo zatiskat oči pred nasiljem v klavnicah(električni šoki, rezanje pri polni zavesti, brcanje,..). Tega si kot najinteligentnejša vrsta nebi smeli privoščiti. Če želite dokaze o vplivu mesa na človeško telo in bolezni, si preberite knjigo Kitajska Študija(najobsežnejša študija narejena o prehrani in vplivu bolezni). Vam jo res priporočam

 2. Se strinjam s komentarjem in hvala za nove informacije. Tudi sama sem vegeterijanka, ne nosim krzna in uporabljam samo izdelke iz umetnega usnja. Sem tudi proti poskusom na živalih, dobila sem sezname firm, ki opravljajo eksperimente na živalih za svoje izdelke. Zakaj vse to? Zato, ker imam zelo rada živali in posredovala bom eno misel:
  “Živali nam ne pripadajo, niso naša lastnina. Ne posedujemo njihovega krzna, mesa ali celo življenja…….!
  Imam zamisel, ki sem jo enkrat že posredovala na vlado, vendar brez uspeha, zato jo delim tukaj: predlagamo, da se na izdelkih označi, ali so bili preizkušani na živalih ali ne IN da se izdelkov, preizkušanih na živalih, ne reklamira v sredstvih javnega obveščanja!
  Hvala!

 3. marko pravi:

  Poznam ljudi, ki so se izogibali strupom, a so jih sami pridelali v sebi, iz povsem zdrave hrane doma na vrtu pridelane, presne in absolutno zdrave. Kot sem rekel, strup je nesreča, v kateri živimo in telesa ne boš razbremenil z zdravo hrano, če pa živiš abnormalno življenje doma, abnormalno živlejnje v šoli, abnormalno življenje na delovnem mestu, abnormalno življenje v tej pofukani državi, v kateri ti en zdravnik naklada neumnosti, saj si za državo zdrav takrat, ko te lahko požene nazaj delat, boli jo kurac zate in za to, kaj je sploh normalno in kaj ne…

 4. Petra pravi:

  oh, Marko, seveda ob stresu telo tudi samo proizvaja več strupove, vendar zdrava prehrana vsekakor pripomore k boljšemu spopadanju s stresom in k več energije…je pa res da si je pa treba znat tud čas zase vzet, za počitek, za meditacijo, sproščanje, stvari ki nas veselijo…in ohranjat pozitiven pogled na svet. In ravno zato ker je državi vseeno za nas, nam nebi smelo biti…saj vendar- če nam ne bo mar za nas same-komu pa bo??

  Lep pozdrav ;)

Vaš komentar