Naroči se na RSS

Navdih za vašega otroka


Otroška igra; Image: photostock / FreeDigitalPhotos.netNekateri starši verjamejo, da če so preživeli uro “kvalitetnega” časa z otrokom, da so naredili dovolj. Ta ura, pa je ponavadi usmerjena na gledanje televizije, kina, skupne pice … Bodite inovativni in naj bo skupen čas ne samo zabaven ampak hkrati poučen. Ponujamo vam 10 aktivnosti, s katerimi lahko izgradite boljše/dobre odnose s svojimi otroci, prebudite njihovo zaupanje in občudovanje. Uživa lahko cela družina.

Motivirajte bodočega šefa kuhinje. Umažite si roke. Povabite vašega otroka, da vam pomaga pri pripravi jedi. Če mu stvar naredite zabavno, mogoče se bo v bodoče, skozi odraščanje, dosti rajši spravil pred domačo pečico kot sicer. Če bo kuhanje zabavno, si lahko obetate tudi dodaten par rok kot pomoč. Lahko stepa jajčka, pripravi testo, umije solato ali pa če ste dovolj pogumni, mu dovolite, da začini meso (odvisno od starosti).

Rokerji. Če nočete tipičnih rešitev za zabavo in izkoriščanje prostega časa, se odločite za instrument. Bobni, klavir, harmonika … Zagotovo boste v očeh vašega otroka prava zvezda kljub “fušanju”. Lahko se zgodi, da vam bo kasneje hvalažen za glasbeni navdih. Ne črtajte iz seznama glasbene šole. Mogoče je v vaši družini pravi glasbeni talent.

Fotografija pove več kot 1000 besed. Ni lažjega načina, da ovekovečite trenutek, kot je fotografija. Z vašim otrokom se naučite umetnosti fotografiranja in če ne drugega, boste zelo zadovoljni s svojim novim znanjem. Svetloba, ostrina, kompozicija, … vaš prst pred objektivom… vse te težave bodo izginile.

Telovadba. S telovadbo dajete dober zgled svojim otrokom glede zdravega življenja. Če rabite odvrteti svoj ventil stresa ali odvečne energije, se skupaj vpišite na aerobiko, jogo, pilates … ali pa celo tečaj boksa.

Šiv v času. Preglejte, katere ročne spretnosti lahko izživite s svojim otrokom. Vezenje, gobelini, kvačkanje … obudili boste stare običaje, pomirili živce in kot nagrada vam bo ostal končni izdelek, ki vas bo za vedno spominjal na čas, preživljen s svojim otrokom.

?? ????????? ????? Nikoli ni prepozno za učenje jezika. Skupaj z družino se vpišite na tečaj tujega jezika, rajši, kot pa da listate otrokov delovni zvezek, po tem ko gre spat. Ni važno, če nimate začetnega znanja. Skupaj se boste učili in zagotovo vam bo postalo zelo zabavno. Ko izpilite svoje znanje, vam bo ta izkušnja lahko prišla še zelo prav. Med poletjem pa lahko odpotujete na počitnice v državo, katere jezik se učite.

Ritem noči. Popestrite si življenje! Vpišite se na plesne ure z vašo družino in se prepustite živahnim ritmom. Naj bo to salsa, klasični plesi ali pa celo hip hop. Če ne drugega, se boste smejali kot že dolgo ne.

Barvanje čez črto. Ste si kdaj želeli postati umetnik? Pomagajte svojim otrokom, da prebudijo svojo kreativnost, medtem ko istočasno obujate ali urite svojo. Naj bo to risanje, slikanje, mečkanje gline, risanje na svilo – likovne urice so primerne za vse starosti, hkrati pa delujejo zelo sproščujoče.

Čarovnija. Če iščete nekaj posebnega, bo malo čarovnije ponudilo pravo mero veselja. Preiščite posnetke čarovnikov na youtubu in kupite par kart in klobuk. Mogoče, pa vam odčarajo skrbi.

Dobrodelnost. Naučite svoje otroke, da poleg prejemanja daril, je zelo plemenito DAJATI. Preko organizacije, centra za socialno delo ali pa na lastno roko se odločite, da boste nekomu pomagali.

Z vami naj bo seveda tudi vaš otrok. Nikoli ne bo pozabil občutka dobrodelnosti.

Priporočamo tudi

Zakaj imeti otroke, če so cel dan v vrtcu?
Vse manj se zavedamo, kako nas naši otroci potrebujejo. Ko pridejo v puberteto, pa se sprašujemo,...
Otroku podarimo igro in ne kariero
Danes je vse več malih talentov oziroma genijev, ki so komaj shodili. Nekateri že pred svojim desetim...
Magična moč glasbe
Na splošno lahko rečemo, da naše razpoloženje (bodisi pozitivno ali negativno) lahko vpliva na naše...
Intervju z Lidijo Dornik – Ustvarjalnost me spremlja vseskozi
Lidija Dornik se ukvarja z izdelavo nakita iz steklenih kroglic, biserov, kristalnega stekla in srebrne...

Vaš komentar