Naroči se na RSS

Ekološka zelenjava – je res boljša?


Zadnje čase je vse več popularna beseda “eko”. V trgovinah dobimo vse možno z nalepko EKO. Od prehrane, oblačil, prehranskih dodatkov do pohištva in nakita. Beseda eko je čedalje bolj popularna, saj jo trgovcu uspešno tržijo. Te izdelke ljudi kupujejo, toda večina jih sploh ne ve kaj pomen te beseda in kakšna je resnica o ekoloških izdelkih.

Ekološka zelenjava

Ekološka zelenjava ne vsebuje ostankov pesticidov, saj v ekološkem kmetijstvu ni dovoljena uporaba kemičnih sintetiziranih sredstev za varstvo rastlin. Zato se živila iz ekološke in konvencionalne pridelave bistveno razlikujejo po vsebnosti ostankov teh snovi. Negativni učinki ostankov pesticidov v hrani na zdravje so dokazani. Ti povzročajo nastanek različnih bolezni in alergij.

Ekološka zelenjava vsebuje večjo koncentracijo vitamina C. V raziskavah ki je potekala na Rodale Institute (inštitut za raziskovanje ekološkega kmetovanja že od leta 19479) je zelje vsebovalo 30% več vitamina C, prav tako so našli višje vsebnosti vitamina C pri paradižniku in jabolkih. To lahko razložimo s tem, da prevelika vsebnost in založenost z dušikom vpliva na pomanjkljivo izoblikovanje ogljikovih vezi kot tudi snovi, ki so odvisne od ogljikovega krogotoka (kot npr. vitamin C). Vsebuje več mineralnih snovi ter manj težkih kovin. V študijah na krompirju in čebuli je bila ugotovljena višja vsebnost mineralov in elementov
v sledeh. Ekološki pridelki so vsebovali za 29 odstotkov več magnezija, 21 odstotkov več železa in 14 odstotkov več fosforja. Ugotovili so tudi višje vsebnosti selena, cinka in kroma.

Eko zelenjava z uravnoteženim gnojenjem vsebuje manj nitratov. Zaradi uravnoteženega gnojenja z organskimi snovmi in živimi mikroorganimi ter stimulativnimi gnojili iz sirotke, se dušik počasi sprošča in rastline niso podvržene obilnim koncentracijam dušika. Iz tega razloga rastline uravnoteženo sintetizirajo vse potrebne snovi in niso prekomerno “lačne” po dušiku. Ekološko pridelana zelenjava in sadje vsebujejo tudi več mineralnih snovi ter manj težkih
kovin. Študije so tudi pokazale da naj bi ekološka zelenjava imela očitno višjo vsebnost suhe snovi. Eko zelenjava raste počasneje, vsebuje manj vode in ima zaradi tega očitno višjo vsebnost suhe snovi. Ekološka zelenjava ima bolj avtentični okus. Živila gnojena z umetnimi gnojili imajo pogosto slabši okus zaradi višje vsebnosti vode, hitre intenzivne rasti in manjše vsebnosti suhe snovi.

Ekološka zelenjava in sadje so pogosto manj predelana, seznam dovoljenih aditivov je močno okrnjen, veliko aditivov dovoljenih v konvencionalni predelavi pa so preprosto prepovedani v eko. Posledica strogih standardov so živila najvišje kakovosti, po drugi strani pa ta živila slavijo tudi po nizkem okoljskem odtisu.
Večinoma ko smo zdravo, nas zdrava prehrana in zdravo življenje ne mikata kaj preveč, šele ko zbolimo se zavedamo kaj pomeni zdravje in zdrav način življenja.

Priporočamo tudi

Perem eko. Perem z Mano.
Sodelujte v naši nagradni igri in zadenite pralni komplet ekoloških pralnih praškov Mana, ki jih proizvaja...
Bodi EKO frikica
"Biti eko frikica" pomeni skrbeti za svoje dobro počutje, hkrati pa ne škodovati ostalim okrog sebe...
Zakaj naravna kozmetika in ali je res naravna
Ste kdaj pomislili, kaj se zgodi s kremo, ki jo vsako jutro in večer nanesete na obraz? Povprečna ženska...
Z vitaminom D proti depresiji
Sonce je pomembno za proizvajanje ključnega vitamina D v naših telesih, a tudi takrat, ko se imamo...

3 komentarjev na objavo “Ekološka zelenjava – je res boljša?”

  1. Ljudina pravi:

    Jaz sem za EKO!

    SALVE

  2. itak, da je eko bolj kvalitetno, samo v Sloveniji ni tako pomembno kaj ješ – važno je s čim se voziš… in na račun boljšega avta marsikdo raje kupuje ceneno hrano…

  3. Blondie7 pravi:

    Eko hrana ni ne vem kak boljša niti ni eko, saj ne more biti brez pesticidov. Lep primer za to je moja teta, ki ima vrt nekaj 100 metrov od zadružnega. Ko veter lepo pihlja, ji prinese vse te strupe na vrt in seveda v zelenjavo, pritožit pa se ne more, ker ne škropijo direktno po njeni zemlji. Tako da tudi eko ni eko, treba se je samo izogibat sadja in zelenjave vzgojene na hitro v rastlinjakih in zmrzovalnikih (ponavadi tropsko sadje. Sploh pa, smo ljudje že razvili odpornost na te strupe na neko stopnjo saj živimo v strupih celo življenje.

Vaš komentar