Naroči se na RSS

Pripravi se in odvrži cigareto za vedno!


O škodi, ki jo kajenje povzroča telesu, smo slišali že preveč. Tokrat raje o bolj vzpodbudnih straneh opuščanja kajenja, ki se je kot želja znašla verjetno na skoraj vsakem seznamu želja kadilca.

Kajenje, ki je najbolj razširjena oblika zloraba psihodejavnih snovi, je po mnenju Goetheja to, kar dela človeka “neumnega in nezmožnega, da bi mislil in pesnil”.

Cigaretni dim vsebuje več kot 4000 kemičnih snovi in strupov, ki ob kajenju prehajajo v kri in se tako prenesejo v vse dele telesa, s čimer uničujejo sleherno calico v našem telesu.

Trma, nikotinski obliži, tablete, terapije..

Pri opuščanju vam lahko pomagajo – poleg trme in vztrajnost – nikotinski obliži, tablete ali žvečilke. Kako se boste lotili te razvade, je na vas. V zadnjih letih je z zakoni prišlo do prepovedanega reklamiranja tobačnih izdelkov, hkrati pa lahko opažamo, še posebaj v novoletnem času, ko si večina kadilec “zaželi”, da bi opustili kajenje, povečano reklamiranje tablet in ostalih pripomočkov za odvajanje od kajenja. Tako lahko sami preverite, če vtipkate v spletni iskalnik “odvajanje od kajenja”, kaj vse vam trg ponuja na tem področju. Od centra za odvajanja od kajenja, terapij do odvajanje preko hipnoze, ki naj bi po nekaterih pripovedanjih učinkovito delovala. Nekatere tablete in nikotinski obliži so dostopni v lekarnah brez recepta, druge pa vam bo predpisal vaš zdravnik (Champix itd.).

Podajšaj si življenje

Z vsako opuščeno cigareto si podaljšate življenje za 7,5 minute. In če vam uspe prvi teden, imate 9 krat več možnosti, da vam uspe premagati zasvojenost. Že po 20 minutah se znižata krvni tlak in srčni utrip, po 8 urah se normalizira vrednost ogljikovega monoksida v krvi, po dveh dneh brez cigarete se vam bo izboljšal voh in okus ter občutili lažje dihanje. Po treh tednih se vam bo izboljšal krvni obtok, kadilski kašelj, ki se pri strastnih kadilcih kaže predvsem zjutraj, pa se bo zmanjšal po treh mesecih. Po enem letu brez razvade boste za kar 50 odstotkov zmanjšali ogroženost za srčni infarkt, po petih letih pa za enak odstotek tudi ogroženost za obolenje s pljučnim rakom. Po desetih letih je ogroženost s srčnim infarktom ali možgansko kapjo skoraj enaka kot pri nekadilcu, nevarnost raka upade.

Ustvari si plan!

Vprašajte se, zakaj bi radi prenehali s kajenjem, kako se počutite in zakaj oziroma ob katerih priložnostih prižgete cigareto. To vam bo pomagalo v fazi odvajanja. Pomislite na hobije, ki ste jih do sedaj zanemarjali, da se boste z njimi zamotili. In seveda na denar, ki ga boste prihranili! Ker kajenje poleg fizične odvisnosti povzroča tudi psihično, se je dobro pripraviti na odvajanje. Mnogi prenehajo s kajenjem čez noč, vendar je med njimi dosti povratnikov. Pripravite se in ne pozabite na vse pozitivne plati življenja nekadilca.

Priporočamo tudi

Naj bo gibanje užitek
Vsakodnevne obveznosti nas izčrpajo in že v ponedeljek si želimo da bi bil jutri petek in torej vikend....
Naravni lifting obraza
Naš obraz zrcali proces staranja, slabljenja mišic in stresa. Naš obraz daje drugim ljudem prvo informacijo,...
Kaj obleči v vročih poletnih dneh
V vročih poletnih dneh najraje posežemo po lahkih, udobnih in zračnih oblačilih. Pri izbiri oblačil...
Kam sodi kaj pri pripravi mize
Kaj narediti, da bo pogrinjek čim bolj svečan in vabljiv? Prtiček Po pravilu se prtičke daje...

Vaš komentar