Naroči se na RSS

Živali niso darilo


Če podarimo žival, zanjo ne naredimo nič dobrega

Tik pred božičem se tisti, ki so s prednovoletnimi nakupi čakali do zadnjega trenutka, najbrž sprašujejo, kaj podariti svojim najbližjim, da jih bodo presenetili z darilom, ki mu ni para. Ker se zaradi decembrskega vzdušja večkrat spomnimo na to, da je lepo biti tudi dobrodelen, se v tem času pogosto porodi ideja, da bi svoje bližnje razveselili z najlepšim možnim darilom, obenem pa živali iz zavetišča omogočili čisto nov začetek.

Marsikdo pa ob tem ne pomisli, da žival ne predstavlja samo neizmernega veselja, temveč tudi in predvsem veliko odgovornost. Ko se odločimo za novega družinskega člana, moramo biti namreč že vnaprej pripravljeni na to, da se bomo morali z ljubljenčkom ukvarjati, mu posvetiti dovolj časa ter primerno skrbeti zanj. Posvojitev živali torej predstavlja tako redne in izredne stroške kot tudi prilagoditev življenjskega ritma. Ali ste res prepričani, da je tolikšna odgovornost najboljše možno božično-novoletno darilo?

“Ljudje niti ne pomislijo, da tako darilo ni samo prisrčna kosmata kepica, ampak s seboj potegne tudi precej skrbi, časa in denarja. Posledice seveda nosijo živali, ki se prej ali slej znajdejo v že tako prepolnih zavetiščih,” opozarja Maja Kos iz Društva za zaščito živali Ljubljana.

Zaradi nepremišljenosti lastnikov Donna in Muc že več kot leto dni čakata na svoj novi dom. (Foto: arhiv DZZŽ LJ)

Donna in Muc ne želita biti več darilo
Ker posvojitelji niso dovolj preudarno premislili, kaj vse bo v njihovo življenje prinesel domači ljubljenček, sta Donna in Muc menjala že tretjega lastnika. Prijazna mucek in mucka, ki sta navajena skupnega življenja, zato postajata vedno bolj zadržana in brez upanja, da bosta kdaj imela čisto svoj dom, v katerem jima bodo skrbniki posvečali dovolj pozornosti. “Ker ju oddajamo v paru in izključno kot hišna mucka, poleg tega sta odrasla in po mnenju mnogih še nezanimivih barv, pravega posvojitelja zanju še nismo našli,” pojasnjuje Maja Kos.

Prav zato v Društvu za zaščito živali Ljubljana pozivamo vse, ki razmišljajo o podarjanju živali za darilo, naj se za to ne odločijo. Če iščete darilo za osebo, ki ima rada živali, in želite ohraniti družbeno odgovorno noto, je odlična izbira darilo Supertačka, ki je na voljo med Krilci, darili s čarobno močjo (www.krilca.si). Vaš obdarovanec pa naj si, če je prepričan, da je zares pripravljen na odgovorno skrbništvo živali, novega družinskega člana izbere sam.

Društvo za zaščito živali Ljubljana

Priporočamo tudi

Ali je vse egoizem?
Po gledanju oddaje Big give, me je začelo razjedati vprašanje, ali lahko nekaj naredimo brez tega,...
Otroku podarimo igro in ne kariero
Danes je vse več malih talentov oziroma genijev, ki so komaj shodili. Nekateri že pred svojim desetim...
Ona
...je mlada, strastna, iskriva, zanimiva... ŽENSKA. Podnevi in ponoči sanja o lepih stvareh in uživa...
Mikavno edinstvena
Večina ljudi največ časa živi v negotovosti. Sprašujemo se, če ravnamo prav, obžalujemo preteklost,...

Vaš komentar