Naroči se na RSS

Slonček Winston in slonovina


Slonček Winston je bil 30-letni slon, ki je živel v Kenijskem nacionalnem parku Amboseli. Bil je pomemben del raziskav s področja vedenja slonov. In tudi pomemben člen v ekosistemu.

Pred nedavnim so ga ubili divji lovci. Zaradi njegovih oklov in zob so mu z verižno žago odžagali že rilec in obraz. Samo zato, da bodo iz njih (ter iz oklov in zob še marsikaterega drugega slona) naredili razne obeske, kipce Budhe…In niti mrtev še ni bil, le dovolj ranjen, da je bil nemočen.

Iz živega bitja so ga spremenili v produkt. V izdelek. Iz bitja, iz katerega bi se lahko marsikaj naučili tudi ljudje, iz bitja, ki ima pravico živeti, v neko drago kramo za na polico! In to na grozovit način.

Ljudje, ki so ubili Winstona, so v potrošniški verigi zaslužili še najmanj. Zaslužijo tudi tisti, ki potem “slonovino” oblikujejo, ….Ponavadi čakajo leta in leta, da slon odraste…da bo “pridelek” večji. Naročniki so po vsej verjetnosti Kitajci.

V Afriki je pač tako. Vse za denar. Od nekaterih vlad lahko posamezni bogataši kupijo pravico, da gredo na lov za divjimi živalmi. Še vedno.

Kjer pa ne, pa je seveda divji lov. Ne samo na slone. Revni Afričani skušajo na tak način nahraniti svojo družino. Prav vse je naprodaj. In tisti, ki kupi takšen izdelek, ima prav toliko krvave roke kot morilci.

Slika pove več kot 1000 besed.

Priporočamo tudi

Ob oknu
Sedel je ob oknu. Videti je bilo, da so njegove misli odtavale daleč stran. V pogledu je bilo čutiti...
21.12. 2012 se bo rodil nov svet, Svet Enosti
Vse bližje smo 21.12. 2012. S tem datumom so povezana različna pričakovanja, mnogo ljudi je zaskrbljenih,...
Hrček – moj hišni ljubljenček
Pred nekaj meseci sem ga posvojila. Hrčka namreč. Majhna bela kepica črnih oči in belega kožuščka...
Korupcija v farmaciji in zdravstvu
Korupcija je povsod, žal tudi v farmaciji in zdravstvu – pravzaprav je to danes nekaj običajnega....

Vaš komentar