Naroči se na RSS

Silvestrska večerja


Če ste se odločile to leto zadnji dan v letu preživeti v dvoje in ob tej priložnosti skuhali romantično večerjo, vam spodaj navajam nekaj preprostih receptov.

PIŠČANČJI ŽUR

Sestavine

2 kosa piščančjih prsi – file
5 dag pršuta
10 dag sira
1 dcl razžvrkljane smetane
sol
poper
rožmarin

Postopek

Piščančji file najprej malo potolčemo, potem pa ga položimo v pekač, ki smo ga predhodno namazali z maslom. Meso popopramo, posolimo in začinimo z rožmarinom. Potem nanj položimo plast pršuta, na pršut pa sir v tankih rezinah. Na vse skupaj zlijemo smetano. Pečemo v predhodno ogreti pečici na 220 stopinj, 45 minut.

Vir: Kulinarična Slovenija.

LOSOS V FOLIJI

Sestavine

lososov file (0,13-0,15 kg)
korenje
por
polovica paradižnika
olivno olje
sol
poper
rožmarin
druga polovica paradižnika
parmezan
česen
origano
sol
2 krompirja

Postopek

Lososovemu fileju odstranimo kosti in kožo. Zelenjavo narežemo na kolobarčke (korenje lahko naribamo), polijemo z nekaj več olivnega olja in začinimo. Na alu folijo položimo nekaj nadeva in na nadev lososov file. Zavijemo tako, da tesni (ostane ves sok v foliji) in položimo v pekač tako, da je nadev na zgornji strani. Pustimo v hladilniku nekaj ur, da se file naužije olivnega olja in pečemo 20 minut pri 170 stopinjah. Za prilogo ponudimo pečene paradižnike s parmezanom, katere smo potresli z origanom in pod sir dali nasekljan česen. Kot drugo prilogo ponudimo popečen krompir, katerega smo skuhali in naknadno popekli na olivnem olju. Sam postrežem še omako s kislo smetano, med katero naribam kumare in muškatni orešček – po potrebi dolijem še malce belega vina.

Vir: Kulinarična Slovenija

HRENOVKE V LISTNATEM TESTU

Sestavine

mini hrenovke (cca 8 cm)
listnato testo
sir, ki se lepo topi (npr. edamec)
jajce za premaz

Postopek:

Listnato testo razvaljamo in ga razrežemo na cca. 8 cm-ske kvadratke. Sir razrežemo na palčke (kot pommes frites). V hrenovke (surove) naredimo vdolbino- zarezo, v katero vložimo sirove palčke. Tako napolnjene hrenovke položimo diagonalno na listnato testo, nato pa testo povlečemo čez hrenovko in vogalčka testa stisnemo, da se sprimeta. Testo po površini premažemo s stepenim jajcem. Pečemo v pečici 180 C do zlatorumene barve. Serviramo toplo, dobro pa je tudi hladno.

Vir: Kulinarična Slovenija

ŠPINAČNI KANELONI

Sestavine

Palačinke:
jajca
mleko
moka
sol

Nadev:

1 skuta (500 g, 10 %, lahko tudi 40 %)
1 kisla smetana
špinača ali blitva v kosih (nepasirana)
450 g sira (za pizzo ali po želji)
česen
čebula

Bešamel omaka:
40 g maslo
40 g moke
5 dl mleka
sol

Postopek

Spečemo palačinke. Podolgovat globok pekač naoljimo z olivnim oljem. Skuto zmešamo s kislo smetano. Špinačo prepražimo na olivnem olju, dodamo še 2 stroka česna in malo čebule. Če je surova (z vrta), ji dodamo še malo vode in olivnega olja in dušimo cca. 10 minut. Palačinke namažemo s skuto, dodamo špinačo in posujemo z ribanim sirom, zvijemo in položimo v pekač. Ko je pekač poln, naredimo še bešamelovo omako: mleko segrejemo, v drugi posodici stopimo maslo ter vanj vmešamo moko (ne sme zarumeneti). Nato dodajamo mleko in neprestano mešamo, da se zgosti. Z omako prelijemo palačinke in posujemo s preostalim sirom. Pečemo na 200 stopinj 25-30 minut. Dober tek!

Vir: Kulinarična Slovenija

Priporočamo tudi

Nastopil je čas za novoletne zaobljube
Marsikdo se v prazničnih dneh, še posebej tik pred iztekom starega leta, zamisli nad svojim življenjem....
Pomlad je pravi čas za lepe trenutke v dvoje
Pomlad je letni čas, v katerem se poleg narave prebudijo tudi čustva, povečata pa se tudi naša ustvarjalnost...
Nasmehni se, bogata si!
Mediji nas napadajo z vseh strani. Novice o bogatih, nadaljevanke in filmi, v katerih se igralci bohotijo...
Čarobna moč numerologije
Numerologija se ukvarja s simboličnimi vrednostmi števil, ki predstavljajo življenjski utrip, energije,...

Vaš komentar