Naroči se na RSS

S tapkanjem do čustvene svobode


Negativna čustva lahko močno vplivajo na naše zdravje in neredko povzročijo tudi različne bolezni. Kadar so dolgotrajna ali se pogosto ponavljajo, lahko načnejo naše notranje zaloge v telesu, kar privede do razvoja različnih bolezni, funkcionalnih sprememb živčevja, črevesnih krčev, želodčnih razjed, motenj v delovanju ščitnice, alergij ali depresije.

Vse bolj priljubljen in učinkovit način za osvoboditev od negativnih čustev je metoda EFT (Emotional Freedom Techniques® -Tehnike doseganja čustvene svobode).

Tapkanje po meridianskih točkah

Metoda EFT združuje spoznanja vzhodne (energijski meridiani telesa) in zahodne (vpliv čustvenih težav na telesno zdravje) medicine. Temelji na povezavi med meridiani (energijski krogotok v našem telesu), meridianskimi točkami in življenjsko energijo, ki se po njih pretaka. Osnoval jo je ameriški inženir Gary Craig, ki je poenostavil zapletene algoritme metode TFT (terapija miselnega polja) ter na poseben način povezal akupresuro, nevrolingvistično programiranje, kognitivno in vedenjsko psihologijo. Pri metodi namreč s konicami prstov tapkamo po posebnih meridianskih točkah po telesu, ki so v določenem zaporedju, ob misli na svojo težavo. Tako negativnemu čustvu odvzamemo moč in odganjamo občutke strahu, krivde, nemoči, žalosti, da lahko ponovno doživljamo veselje do življenja, notranji mir, zadovoljstvo s samim seboj in druga lepa občutja.

Motnje v energijskem sistemu telesa

Craig je ugotovil, da negativna čustva čutimo zaradi motenj v energijskem sistemu našega telesa. Motnje spremlja določena simptomatika, ki se vselej pojavi ob podobnih dražljajih. Tako strah, jezo, krivdo ali nemoč pravzaprav občutimo, ko je zaradi različnih vzrokov pretok električnega toka po meridiani moten. Ko prepoznamo svoj negativni čustveni vzorec, s tapkanjem s prsti po meridianskih točkah pošiljamo energijske vibracije v meridiane, da preprečimo naš negativni odziv na dražljaje. Metoda EFT je učinkovita oblika samopomoči, saj s telesnim dotikom sami pridemo v stik s svojimi čustvi in odpravimo njihove negativne posledice. Tudi strokovnjaki se strinjajo, da nam metoda pomaga, da se razbremenimo vseh negativnih občutkov, neprijetnih čustvenih stanj ali travmatičnih spominov, ki so lahko vzrok naši bolezni. Naša čustva in telo sta namreč tesno prepletena sistema, zato s čustveno razbremenitvijo pride tudi telesno zdravje. Uporablja se jo tudi kot del zdravljenja pri težjih duševnih obolenjih, predvsem depresiji.

EFT pri nas

Medtem ko so zdravniki zahodnjaške medicine v ZDA in Zahodni Evropi pokazali naklonjenost metodi EFT, pri nas takšne novosti v strokovnih krogih sprejemajo še z zadržki. Kljub temu pa njena priljubljenost med Slovenci že narašča. Metodo je na letošnjem FEZ-u predstavila Pika Rajnar iz Ljubljane, predavateljica s certifikatom, ki predava o metodi in vodi praktične delavnice. Metoda je zelo preprosta, a učinkovita. Naučimo se jo lahko sami, zato je Rajnarjeva iz angleščine prevedla priročnik EFT, ki je brezplačno dostopen na medmrežju (http://eft-slovenija.si/). Prvi korak, ki ga je treba narediti, pa je, da prepoznamo svoja občutja ter si dovolimo, da čutimo in čustev ne potlačimo.

Negativnim čustvom se seveda ni mogoče izogniti, a tudi bati se jih ne smemo. Zato je pomembno, da smo mi tisti, ki obvladamo svoja čustva, ne čustva nas. Naslednji korak bo torej, da v vsej popolnosti sprejmemo samega sebe – torej tudi naša negativna čustva – in nato s to mislijo začnemo tapkati po vseh meridianskih točkah. Teh je okoli petnajst in v približno minuti obdelamo vse točke. Poleg enostavnosti je prednost metode EFT tudi njeno hitro učinkovanje, saj si že po prvem izvajanju povrnemo notranjo moč in zaupanje vase.

Priporočamo tudi

Osvobodite se bolečih bremen iz preteklosti
Priznati si moramo, da je ena od najtežji stvari v življenju zazreti se v sebe, v svoja prepričanja,...
Čokolada naša najboljša prijateljica
Gotovo ste že slišali pregovor, ki pravi, da so diamanti dekletov najboljši prijatelj. A nove raziskave...
24-urni deodoranti povzročajo raka na dojkah
Prvi deodoranti so vsebovali aluminijev klorid, ki je zelo dražil kožo. V začetku 20. stoletja ga...
10 maminih nasvetov na preizkušnji – 1. del
Kot otrok (in morda še sedaj) ste iz ust vaše mame gotovo slišale vsaj ducat nasvetov, navodil in...

Vaš komentar