Naroči se na RSS

Homeopatija – podobno zdravimo s podobnim


Homeopatija je že dvesto let stara oblika zdravilstva, pri katerem posebno pripravljena zdravila iz narave sprožijo naše lastne mehanizme za samozdravljenje. Njen utemeljitelj je nemški zdravnik Samuel Hahnemann, na čem temelji pa pove že sama beseda homeopatija. V grščini hómoios pomeni podoben in páthos pa bolezen, torej s tovrstnim zdravilstvom zdravimo na podlagi zakona podobnosti.

Poudarek na odpravljanju vzrokov bolezni
V Sloveniji je že od leta 2008 v veljavi Pravilnik o homeopatskih zdravilih za uporabo v humani medicini in le še vprašanje časa je, kdaj bodo homeopatska zdravila tudi registrirana in jih bomo lahko kupili v naših lekarnah. Dr. Maruša Hribar mag. farm., ki vodi homeopatsko sekcijo pri Slovenskem farmacevtskem društvu in se zavzema za integracijo homeopatije v javni zdravstveni prostor, se je s homeopatijo prvič srečala v Švici. Tam je veda zelo razvita, s homeopatijo se zdravi veliko ljudi, homeopatska zdravila so dostopna v vseh lekarnah in to zdravljenje priznavajo tudi nekatere zavarovalnice. Kot dodaja Hribarjeva, je podobno v drugih državah Evropske Unije, kjer se homeopatsko zdravljenje ne izključuje s klasično medicino, ampak jo podpira in dopolnjuje.

Homeopatska zdravila so zelo učinkovita pri začetnih ali milejših oblikah bolezni, kombinacija homeopatskega in uradnega zdravljenja pa, ko bolezen napreduje. Predvsem zato, ker je pri zdravljenju večji poudarek na iskanju in odpravljanju vzroka bolezni, ne samo odpravljanju bolezni, torej posledic, opozarja Hribarjeva. Zato moramo, kot je zapisal že Hahnemann, pri zdravljenju pozorno preučiti posameznika, njegove izstopajoče, posebne znake in simptome, ki so lastne le njemu samemu. Nadgradnja homeopatije je Bachova cvetna terapija.

Majhen odmerek, a velik učinek
Vsako neravnovesje na telesnem ali psihičnem področju človeka opozori, da je potrebno porušeno zdravje povrniti v ravnovesje. Pri homeopatiji pa velja, da tisto, kar pri človeku izzove bolezen, lahko z isto substanco v minimalnem, posebej pripravljenem nano odmerku odpravimo oziroma z njim ponovno vzpostavimo ravnovesje pri posamezniku. Zato je zelo pomemben individualen pristop homeopatskega zdravnika k bolniku in osredotočenje na človeka kot celoto. Le z razumevanjem edinstvenosti posameznika lahko homeopat zdravi duha, telo in dušo hkrati. Splošno znano je, da na bolezen in njeno zdravljenje vpliva vrsta dejavnikov, tako psihično in fizično stanje, okoliščine, prehranjevalne navade, kot tudi značaj, navade, delo, odnosi, itd. Zato izbrano homeopatsko zdravilo ne bo nikoli enako pomagalo drugemu bolniku s podobnimi težavami. Zdravila se tudi ne predpisujejo za določeno bolezen, temveč so prilagojena celotnemu zdravstvenemu stanju človeka.

Pripravljena so iz naravnih snovi rudninskega, rastlinskega, živalskega in človeškega izvora preko dolgotrajnega postopka, ki se imenuje potenciranje. To je postopno zaporedno redčenje, pri katerem se zdravilne snovi v točno določenem razmerju zmešajo z vodo, sladkorjem ali alkoholom. Mešanica se med posameznim redčenjem z močnim stresanjem stopnjuje in prav to povečuje učinek samega zdravila. In ker v tako razredčenem in potenciranem zdravilu osnovne snovi skoraj ni več, je homeopatsko zdravilo tudi brez stranskih učinkov in ne povzroča odvisnosti, primerno za nosečnice, otroke in športnike.

Priporočamo tudi

Mikavno fit: Zaljubite se v šport
Vsak začetek je težek. Zakaj bi se prostovoljno mučila s športanjem, če je tako noro prijetno sedeti...
Spodnje perilo ni seksi samo po sebi
Seksi spodnje perilo je kot modni dodatek najmanjši kos oblačila, ki ga ženska premore na sebi. Barva,...
Težave s ščitnico – pogosta nevšečnost žensk
Ščitnica je majhna, vendar izredno pomembna, žleza z notranjim izločanjem. To pomeni, da proizvaja...
Najpogostejša nadloga stopal
Glivične okužbe so najpogostejše bolezenske okužbe stopal. Simptomi so rdeča, srbeča in luščeča...

Vaš komentar