Naroči se na RSS

Morski prašiček potrebuje pozornost


Za morskega prašička se odločite, če imate dovolj prostora za veliko kletko, dovolj časa, da se z živalco ukvarjate. Imeti mora veliko prostora za gibanje, saj tako ostane zdrav, zato se priporoča redno spuščanje iz kletke. Morski prašiček je živo bitje in ni igrača, ki se jo naveličate in jo odvržete. Potrebna je nega, pravilna prehrana in obisk veterinarja po potrebi. Morski prašički so izredno družabne živali, zato je priporočljivo imeti vsaj dva. V naravi so navajeni živeti v skupinah, ampak tudi dva pujska se izredno močno navežeta eden na drugega. Morski prašički slabo prenašajo mraz zato temperatura prostora, v katerem se nahaja žival, ne sme presegati pod 12oC. Prav tako ne sme biti direktno izpostavljen na soncu.

Morski prašički so bolj plašni in se le ta počasi navaja na bližino gospodarja. Ko boste prišli do njega mu vedno dajte kakšne priboljšek, tako se bo navadil vaše bližine. Osnovna hrana za morskega prašička je seno, ki mu mora biti vedno na voljo. Z njim se brusi zobke in še skrbi za zdravo prebavo. Prav tako mora vedno imeti svežo vodo. Svežo zelenjavo in sadje mu dajte v zmernih količinah (da ne dobi driske). S svežo zelenjavo morski prašiče dobi C vitamin. Morski prašiček ni sposoben proizvajati lastnega vitamina C, zato ga mora nujno dobiti s hrano. Če pomotoma kupite hrano za hrčke, je morskemu prašičku ne smete dati, saj je hrček vsejed, ki se prehranjuje tudi z hrano živalskega izvora, morski prašiček pa je izključno rastlinojed. Med dovoljene sadje zelenjavo in ostale rastline mu v zmernih količinah lahko ponudite naslednje: Solata, korenje, kumare, paradižnik, regratovi listi, paprika, peteršilj, banane, grozdje, hruška jabolko, lubenica,bazilika, detelja, kamilice, sveža trava, tpotec… Sadje naj služi kot posladek, zato mu ponudite 3x na teden.

Če so zunanje razmere ugodne, se morski prašički razmnožujejo skozi vse leto. Brejost samice traja nenavadno dolgo glede na velikost živali in sicer od 59 do 72 dni. Zaradi tega so mladiči, ko se skotijo, že popolnoma razviti.

Zelo pomembno je, da sveža hrana ni mokra ali mrzla, ko jo ponudite živalci! Mokra hrana povzroča drisko, mrzla pa težave z želodcem in v skrajnem primeru celo smrt. Zato nikoli ne ponudite zmrznjene hrane.

Morski prašiček je izredno družabna živalca, zato ni priporočljivo imeti samo enega, poskrbite mu družbo in jih ne pustite da so večinoma časa sami, ker jih to privede od osamljenosti in depresije.

Priporočamo tudi

Ah, ti moški..
V zadnjih dveh letih sem spoznala kar nekaj različnih moških. Nekateri so želeli resno zvezo.. drugi...
Kako vem, da mu lahko verjamem
Sedim in te gledam. Ob pogledu nate me obdajajo mešani občutki. Ljubim te in sovražim istočasno....
Ali vegetarijanci zaužijejo dovolj beljakovin?
Velikokrat se v javnosti govori, da naj bi človek v prehrani potreboval tako rastlinske kot tudi živalske...
Tipi top pospravljena omara
Se odpravljate v šolo, službo ali preprosto samo na kavo v mesto, vaša omara pa je v takšnem razsulu,...

Vaš komentar