Naroči se na RSS

Kraj, kjer se končajo sanje?


Izguba službe z odpovedjo, prenehanje pogodbe o zaposlitvi, konec statusa dijaka ali študenta je lahko precej stresno obdobje. Lahko nas to obdobje pripelje do nove zaposlitve, tudi samozaposlitve. Vendar ni nujno. Lahko se konča drugače in nas pripelje do zavoda za zaposlovanje. Znani slovenski pevec Adi Smolar je o tem kraju v eni od svojih znanih pesmi zapisal tole: “Zavod za zaposlovanje, to je kraj, kjer se končajo sanje.” Pa se tukaj res končajo vse sanje? Kako pravzaprav mi gledamo na takšno situacijo? Kako se počutimo v takšni situaciji? Se bojimo, da bi do tega prišlo? Obupavamo že ob sami misli na tako stanje?

Dandanes je izguba službe, iskanje zaposlitve in prijava na zavodu za zaposlovanje lahko zelo stresna situacija za posameznika in njegovo družino, sorodnike, prijatelje in znance. Vsakdo se po svojih najboljših močeh spopada z bojem za obstanek, za preživetje. Kar seveda ni vedno lahko. In takrat je včasih potrebno poiskati pomoč pri iskanju zaposlitve in prejemanju socialnih transferjev za preživetje.

Kot prvo nam vedno pade na misel zavod za zaposlovanje, katerih poslanstvo je, da vas registrirajo v bazo iskalcev zaposlitve in vam s svetovanjem, delavnicami ter mnogimi drugimi storitvami pomagajo pri iskanju zaposlitve. Vendar zavod za zaposlovanje ni nujno tisti, ki vam najde službo. Pomembna je motivacija posameznika, njegov vložen trud v iskanje dela, njegova pozitivna naravnanost ter zaupanje vase in svoje sposobnosti.

Nekateri ljudje hitro obupajo nad dejstvom, da so izgubili službo in sama asociacija na zavod za zaposlovanje jih požene v obup. Nekateri spet obupavajo ob sami misli na takšno situacijo, čeprav še vedno imajo službo in jih je strah, da bi se pri njih taka situacija v prihodnosti sploh pojavila. Spet drugi vidijo v tem priložnost, da spoznajo svoje interese, kompetence in se zamislijo nad tem, kar resnično želijo početi v življenju, kar jih veseli, motivira in kaj bi bila njihova sanjska služba. Udeležujejo se različnih tečajev, seminarjev, nabirajo nova znanja in spodbujajo svojo konkurenčnost na trgu dela in zaposlitve. Nekateri ljudje ugotovijo, da pravzaprav želijo delati sami zase in odprejo svoje podjetje.

Zavod za zaposlovanje lahko tako opazujemo z več vidikov, vse je odvisno od našega gledanja na novo nastalo situacijo in naše naravnanosti. Zato ne vreči puške v koruzo, ampak se truditi po najboljših močeh.

Za konec bi lahko besedilo pesmi priredili in zapisali takole: “Zavod za zaposlovanje, to je kraj, kjer se začnejo sanje!” Začnite sanjati o svojem uspehu – definitivno vas čaka nekje, mogoče že za prvim vogalom. Dejstvo je, da ne smete obupavati, ohraniti pozitivno naravnanost in verjeti vase.

Priporočamo tudi

Kaj lahko sanje povedo o vas
Človek je si je že od nekdaj poskušal razložiti svoje sanje. Skozi zgodovino so sanjam v različnih...
Drzen in pogumen, zakaj pa ne?
Na tem svetu je veliko ljudi. Vsak izmed nas ima svojo zgodbo. Eni živijo svoje sanje, medtem ko drugi...
Ali se vztrajnost splača?
Vsak človek si v življenju želi različnih stvari. Nekateri so zadovoljni že z malim, spet drugi...
Ko si na robu… in se ponovno rodiš…
Kako sem doživela in preživela obsmrtno doživetje Začetek. Navsezgodaj zjutraj 19.10.1999...

Vaš komentar