Naroči se na RSS

Hrček – moj hišni ljubljenček


Pred nekaj meseci sem ga posvojila. Hrčka namreč. Majhna bela kepica črnih oči in belega kožuščka s črno liso na hrbtu in glavi. Iz gnezda v trgovini z živalmi je bil najbolj navihan mladiček, stalno v pogonu. Niti za hip ni bil pri miru, ko sem ga opazovala. Ja, definitivno je bil pravi. Energičen, razigran, zdrav in predvsem unikaten. In tako sem posvojila belega pritlikavega ruskega hrčka, ki nosi ime Casper. Otroški spomini na navihanega in energičnega duhca iz risanke. Idealen za mojega novega prijatelja.

Ruski pritlikavi hrčki so zelo majhni hrčki in v dolžino dosežejo do 10 centimetrov, težki pa so do 50 gramov. Med vsemi vrstami hrčkov se najbolje privadijo ljudem in z njimi zgradijo zaupen odnos. Je družabna nočna žival. Podnevi spi, ponoči pa je aktiven.

Hrana pritlikavega ruskega hrčka ni dosti različna od navadnega hrčka. Vsak dan morajo na voljo imeti svežo vodo v napajalniku. V trgovinah z živalmi obstaja hrana, ki je posebej namenjena pritlikavim hrčkom, vendar pa ni vsa enaka, zato je potrebna pozornost pri izbiri. Ker pa vsak hrček ni enak, je najbolje, da se preizkuša kakšna hrana mu najbolj ugaja. Seveda pa morajo vedno imeti na voljo seno, s katerim si tudi urejajo gnezdo in se z njim prehranjujejo. Hrček ima rad tudi svežo hrano kot so recimo korenje, zelena solata, buče, rdeča pesa, vrtne jagode, kumarice, jabolka, lešniki, sončnična semena…

Da se vrnemo h Casperju. Moram priznati, da cele noči preždi na kolesu za tekanje in tako skrbi za svoje zdravje ter kondicijo. Zelo rad ima tunele, ves čas se plazi po njih in potem, ko me zagleda, vedno pride po priboljšek. Sončnična semena in lešniki so njegova nagrada, vendar se ne sme pretiravati, saj so dedno nagnjeni k diabetisu.

Priporočamo tudi

Slovenci imamo svoje ekološko pralno sredstvo
V današnjem svetu nas na vsakem koraku opozarjajo, kako lahko poskrbimo, da bomo lagodneje živeli in...
Ko se zdi, da je … Pa ni
Obožujem afriški stil. Lesene zapestnice s črnimi lisami, ki spominjajo na zebre. Temno rjave lesene...
Prava ljubezen in zakon privlačnosti
Na svetu ni človeka, ki si ne bi želel biti ljubljen. Vsem ljudem, pravzaprav vsem bitjem je skupno...
Ob oknu
Sedel je ob oknu. Videti je bilo, da so njegove misli odtavale daleč stran. V pogledu je bilo čutiti...

2 komentarjev na objavo “Hrček – moj hišni ljubljenček”

  1. Gašper pravi:

    hrčki ne smejo jesti solate,jabolk…itd!

  2. Nič pravi:

    Gašper,lahko jejo vsa jabolka,ne smejo pa od solate samo ledenke in kristalke. Vse druge solate so dovoljene!

Vaš komentar