Naroči se na RSS

Razmišljanje o facebooku


Z napredkom tehnologije se je razvilo tudi socialno omrežje facebook. Pravzaprav je šlo že tako daleč, da se lahko do facebooka dostopa preko mobilnega telefona kjerkoli in kadarkoli. Dostopnost na vsakem koraku, samo klik in že si tam. Dobrodošel v “modernem” svetu.

Registracija in ustvaritev svojega profila sta popolnoma brezplačna, povežeš se s prijatelji, znanci, sodelavci, nekdanjimi sošolci… In lahko jim pošiljaš virtualna darila, rešuješ kvize, se pridružiš na tisoče skupinam, nalagaš svoje slike, komentiraš statuse dodanih prijateljev, igraš igrice… In si ustvarjaš svojo virtualno podobo in svoj virtualni svet, ki pa ni nujno vedno resničen. Ni nujno, da vsi navedejo prave podatke ali slike, saj nihče ne vidi osebe, ki sedi za računalnikom in si ustvarja facebook profil. Čeprav ustvarjalci facebooka trdijo, da je spletno druženje varno, mnogi primeri dokazujejo, da temu ni povsem verjeti. Vse ostane zapisano nekje na strežniku za vedno, pa čeprav obstaja možnost deaktivacije računa.

In potem se nam v mislih porodi na tisoče vprašanj o facebooku. Zakaj si ljudje sploh ustvarjajo virtualno podobo? So v svojem resničnem življenju osamljeni, brez prijateljev, nedružabni, zafrustrirani? Si s pridobivanjem čim več prijateljev ustvarjajo nekakšen duševni mir, da so sprejeti? Ali pa želijo obdržati prijatelje in znance, pa se jim zdi to v današnjem internetnem času primeren način? Ali pa tako nadomeščajo samoto, ko ni nikogar ob njih? Kaj jim dejansko pomeni facebook? Koliko časa preživijo pred računalnikom in pregledujejo profile? Se jim to zdi smiselno? Zakaj vlagajo čas v virtualno življenje, če pa lahko živiš pravo življenje, se družiš s pravimi prijatelji? Je sploh prav, da se uporablja virtualni profil? Se pojavlja odvisnost od facebooka? Na tisoče vprašanj, odgovore pa pozna vsak sam.

Včasih dobim občutek, da so nekateri ljudje, pa naj gre za mlajše ali nekoliko starejše ljudi, dejansko zasvojeni s facebookom. Stalno nalagajo nove slike, spreminjajo statuse, komentirajo statuse in slike svojih dodanih prijateljev in imajo ogromno facebook prijateljev, nekaterih morda sploh ne poznajo. Na vsakem koraku izveš, kaj delajo, kje so, kaj je novega. In se ne zavedajo, da s tem mogoče izdajajo preveč podatkov o sebi.

Posameznik sam razpolaga z odločitvijo ali se bo pridružil tej socialni mreži ali ne. Vendar se mi zdi, da danes brez facebook profila ne obstajaš. Vsi govorijo samo še o facebooku. Se je dejansko pojavila odvisnost od facebooka? Kako se pozdravi to odvisnost? Je ozdravljiva? Ali se ljudje dejansko hočejo „pozdraviti“ od te odvisnosti? Ali ni bolj udobno biti nekje v namišljenem svetu? Najbolje, da se odjavimo iz facebook računa, ugasnemo računalnik in gremo ven v naravo na svež zrak.

Priporočamo tudi

Ženske in tehnološki napredek
Pravijo, da ženske tehnologija ne zanima. Pa je res tako? Pa poglejmo... Nekoč je ženska skrbela...
Internet
Čedalje je slišati več pripomb o prekomernem preživljanju časa na internetu. Internet je zasvojil...
Ali tudi vi čutite, da je pravi čas za spremembo?
Ko se prične prebujati narava in postajajo sončni žarki vse močnejši, temperature pa vse višje,...
Perem eko. Perem z Mano.
Sodelujte v naši nagradni igri in zadenite pralni komplet ekoloških pralnih praškov Mana, ki jih proizvaja...

En komentar na objavo “Razmišljanje o facebooku”

  1. Inka pravi:

    Po moje ima FB kar nekaj prednosti, seveda pa tudi mnogo pasti, ki pa te hitro zapeljejo, zato je res potrebno velika mera previdnosti.

Vaš komentar