Naroči se na RSS

Pomagajmo občini Dobrepolje


Letos so bile poplave katastrofalne, škoda velika in medtem ko se po Sloveniji odpravljajo posledice, je del južne doline Dobrepolja še vedno pod vodo. Hiše so bile ponekod tudi do štiri metre pod vodo. Vasi Podtabor, Tržič, Struge in Paka so se spremenile v jezero. Dostop do teh vasi ni bil mogoč. Ljudem so hrano dostavljaji s čolni. Voda v občini danes počasi odteka , le še v vasi Podtabor ljudem še vedno dostavljajo hrano s čolni.

Ponikalnica, ki je poplavila več kilometrov široko in dolgo območje, odteka zelo počasi. Ljudje so bili in so še danes ujetniki v lastnih hišah. Gasilci in civilna zaščita se trudijo pri svojem delu, a težave lahko predstavlja napovedano deževje. Dobrepolje je kraško polje, približno 35 km od Ljubljane in leži med Malo goro na zahodu in območjem Suhe krajine na vzhodu. Največje naselje je Videm, ki je občinsko središče občine Dobrepolje. Občina je pričela z delom 1.1.1995, njena površina je približno 100km2 in ima sedaj 3630 prebivalcev. Nadmorska višina je na severnem delu Dobrepolja 450 m, v severnem delu je polje široko približno 3 km, ki se nato zoža v Struški dolini. Dobrepoljska in struška dolina skupaj tvorita občino Dobrepolje, ki meji na občine Grosuplje, Ivančna Gorica, Žužemberk, Kočevje, Ribnico in Velike lašče.

Dolino sestavljajo rodovitna polja in gozdovi. Obe dolini sta večinoma kraški, to nam poleg večjega števila jam, ena izmed njih je tudi Podpeška jama, ki jo je raziskoval med drugimi tudi Valvasor, dokazujejo tudi potoki, ponikalnice in manjši izviri, posebno so ti izraziti v času poplav. Poplave so v severnem delu bolj redke, v Strugah pa so vsakoletni pojav. Večina voda kaj kmalu ponikne in nato podzemeljsko tečejo proti Radenskemu polju – Šica; še več voda pa zagleda ponovno zemeljsko površje ob reki Krka.

Po celotni občini je zaradi poplav poškodovanih veliko hiš – voda je poškodovala veliko njihovega premoženja, nekaterim večino. Vsi ti ljudje so v stiski in vsaka pomoč jim pride prav. Prebivalci sedaj potrebujejo orodje in naprave za sušenje prostorov, vsaj 60 družin jih
bi bilo zelo veselo.

Denarne prispevke zbira Občina Dobrepolje na TRR: 01220-0100002026, sklic 7596910,
namen: Poplave 2010 .

Vse, ki imajo odveč kakšno uporabno stvar in menijo, da bi prišla prav poplavljenim, nujno bi potrebovali sušilce, pozivamo, da ponudbo pošljejo na e-pošto obcina.dobrepolje@siol.net.

V foto galeriji si poglejte fotografije poplavljenega območja.

Priporočamo tudi

Segrevanje ozračja moramo ustaviti
Temperatura ozračja in oceanov se bo zvišala. To je zelo velik problem, ki se ga žal ne zavedamo dovolj,...
Kje smučati ceneje v Sloveniji
Ker je tudi smučanje lahko precej draga rekreacija, sem za vas poiskala malo cenejša smučišča po...
Čas je za kopalke
Končno smo dočakali toplo in sončno vreme, lahko se počutimo prav poletno, pa čeprav nas čaka...
Spolno prenosljive bolezni
Poleg poznavanja in uživanja spolnosti je potrebno poznati še negativne posledice, ki jih lahko prinese...

En komentar na objavo “Pomagajmo občini Dobrepolje”

  1. Jozi Hribar pravi:

    .. = Poslovodja Zveze Bank DI Felix Wieser – V četrtek , so otvorili BANČNI konto ZA pomoč poplavam v Sloveniji — JE samo moj predlog !!

Vaš komentar