Naroči se na RSS

Kaj je atopični dermatitis?


V kopici različnih boleznih, ki so dandanes vse bolj pogoste, se pojavlja tudi atopični dermatitis. Število otrok z atopičnim dermatitisom stalno narašča in ocenjuje se, da je najbolj pogosta obolelost v severozahodni Evropi in Ameriki, s tem, da je obolelost v sredozemskih državah manjša. Pri številnih posameznikih se bolezen zavleče še čez puberteto, pri nekaterih pa se sčasoma preseli s kože na dihalne poti in se namesto atopičnega dermatitisa razvijeta astma in seneni nahod. Ampak kaj sploh je atopični dermatitis?

Atopični dermatitis je kožna bolezen, kronično in srbeče vnetje gornjih plasti kože. Največkrat se začne pojavljati že pri dojenčkih kot močno srbeči izpuščaji na licih, v sklepnih pregibih rok in nog, na vratu in tilniku, pri hujših oblikah tudi na področju trupa. Čez obdobje pubertete se lahko zavleče v dobo odraslosti. Opažajo se tudi sezonska poslabšanja, predvsem jeseni in spomladi. Za atopike je predvsem ugodno gorsko in morsko podnebje.

Postavljanje diagnoze atopičnega dermatitisa ni enostavno, saj ne obstaja test, ki bi lahko takoj in nedvoumno potrdil mnenje, da gre za to bolezen. Zdravniki postavijo diagnozo obolelosti za atopičnim dermatitisom na podlagi rdečice, krast, spraskanin, suhe kože. Poleg tega opravijo tudi krvne teste s katerimi merijo povišanost IgE – protiteles ter alergijske vbodne teste na notranjih straneh podlahti. Ti namreč pokažejo alergično reakcijo na določene alergene, katerih se je potem treba izogibati. Namreč povzročitelji izbruha ekcemov in rdečice so ponavadi alergeni. Pomembno pa je tudi posameznikovo psihično stanje. Strah in stres sproščata histamin, ki pa vnetje in srbenje samo še stopnjuje ter oslabi kožno obrambo.

Da bi ljudje z atopičnim dermatitisom lažje prenašali težave s kožo, ekcemi, neznosno srbečico, rdečico in krastami, zdravniki svetujejo različne ukrepe. Predpisujejo se antihistaminiki, ki zmanjšajo srbečico in s tem praskanje, izogibati se je potrebno morebitnim alergenom, uporabljati je potrebno izdelke za vlaženje kože, po kopanju je potrebno kožo izdatno navlažiti, po potrebi tudi večkrat tekom dneva, kopeli morajo biti kratkotrajne in z mlačno vodo…

V lekarnah se pojavljajo vedno novi izdelki, ki so namenjeni atopični koži in zato morda ni odveč s pomočjo spleta najti informacije, kjer posamezniki z atopičnim dermatitisom izmenjujejo mnenja o izdelkih, ki so jim prinesli izboljšanje in olajšali življenje.

Priporočamo tudi

Acerola je bogata z vitaminom C
Acerola (znanstveno ime Malpighia glabra) oziroma divja češnja je vrsta drevesa iz družine malpigijevk,...
Domači recepti za nego suhe kože
Koža je ogledalo našega zdravja in počutja. Na suho kožo vplivajo več dejvnikov: suh zimski zrak,...
Krizanteme
Krizanteme so jesenske rože in poseben pomen dobijo na dan spomina na mrtve. Gojili so jih že na Kitajskem...
Izkoristi svoj čas zase
Ritem življenja je tako organiziran, da se nam vedno mudi in preprosto nimamo časa se vstaviti za sekundo...

Vaš komentar