Naroči se na RSS

Žitarice, ki ne bi smele zgrešiti vašega krožnika


Žita so bila od nekdaj pomemben del človekove prehrane. Brez njih si še danes skorajda ne znamo predstavljati življenja. Na različnih koncih sveta gojijo in uporabljajo različna žita, glede na zahtevnost pridelave in drugih pogojev, vendar so nam dostopna prav vsa, tudi tista manj znana. Med seboj se pa razlikujejo tudi po hranilni vrednosti.

Za vas smo izpostavili nekaj izredno hranilnih žit, ki ne vsebujejo glutena.

Proso: v Evropi in Ameriki ga gojijo predvsem kot krmno rastlino, čeprav bi lahko bilo nepogrešljivo na naših mizah zaradi svoje izjemne hranilne vrednosti. V prehrani človeka se uporablja oluščeno zrnje prosa (prosena kaša). Vsebuje približno 11% beljakovin, ne vsebuje glutena, je pa izredno bogato z vitamini skupine B, posebej z niacinom (B3), pirodoksinom (B6), in folno kislino(B9), bogato pa je tudi z kalcijem, magnezijem, železom, kalijem in cinkom. Proseno kašo se da pripraviti na mnogo načinov: kot rižoto, kuhano v mleku s suhimi slivami, v narastkih, za zgoščevanje juh, omak…

Kvinoja:
Izvira iz južne Amerike in bi jo pravzaprav lahko poimenovali kar super živilo. Uspeva v zelo slabih razmerah z malo dežja, na visoki nadmorski višini, torej tam, kjer drugi posevki ne preživijo, zato je izjemno primerna za ekološko pridelavo.
Seme kvinoje je pred plenilci in boleznimi zavarovano z debelim slojem saponinov. Večino saponina s posebnimi postopki odstranijo že sami proizvajalci semen. Saponini so dobri antiseptiki; tako tekočina, v kateri smo sprali kvinojo, pospešuje celjenje ran in je odličen detergent za pranje posode.

Vsebuje več beljakovin kot katerokoli žito (12,6%). Vsebuje skoraj idealno razmerje osmih esencialnih aminokislin, posebej veliko lizina, količina drugih aminokislin kot fenilalanin, tirosin, cistin, metionin je podobna količinam v žitih. Ne vsebuje glutena. Vsebuje 3,9-krat več kalcija, 2-krat več fosforja in pol več železa kot pšenica. Vsebuje manj ogljikovih hidratov kot ostala žita. Sestavljena je iz 6,9% maščob, 63,9% ogljikovih hidratov, 3,5% vlaknin, vitaminov E in B6, riboflavina, niacina, tiamina, folne kisline in mineralov: kalcij, fosfor, železo, mangan, magnezij, baker, natrij, kalij, cink.

Seme kvinoje lahko meljemo v moko in dodamo moki za kruh, peciva, palačinke, pudinge ali ga uporabimo za zgoščevanje omak. Lahko jo pripravimo tudi kot rižoto, v zelenjavnih zrezkih… Prav tako kot prosena kaša tudi kvinoja ne vsebuje glutena. V prodaji naj bi bilo moč dobiti tudi kvinojino mleko.

Pira: je nehibridna vrsta pšenice. Njeno zrnje ima za razliko od drugih žit dvojno plevo, ki je z mlatenjem ni moč odstraniti, zato je potreben poseben postopek odstranjevanja pirinih plev. To omogoča, da je zrno zaščiteno vse do predelave, kar pomeni, da zaščitna sredstva, ki jih uporabljajo med rastjo in ostali morebitni onesnaževalci, kot so izpušni plini, insekti, ne morejo do zrna.

Sestavine pirinega zrna so lahko topne v vodi, kar omogoča lahko in hitro absorbcijo hranilnih snovi v telo, vsebuje pomembne ogljikove hidrate (mukopolisaharide), ki imajo važno vlogo pri strjevanju krvi in stimulirajo imunski sistem organizma, je pomemben vir vlaknin, ima veliko vitaminov B kompleksa.

Celotna vsebnost proteinov pire je za 10 – 12 % višja od navadne pšenice.

Piri pripisujejo tudi številne zdravilne lastnosti in dobrodejne učinke. Dieta s pomočjo pire pomaga pri kožnih izpuščajih, nevrodermitisu in drugih alergijah, revmatskih obolenjih (npr. kronični poliartritis), presnovnih boleznih (sladkorna bolezen, povišana vsebnost krvnih maščob), pri boleznih prebavil, živčnih težavah (depresije) ter škodi zaradi stranskih učinkov zdravil (antibiotiki, zloraba odvajal). Znanstveniki so ugotovili, da izpolnjuje vse zahteve za sodobno “idealno” živilo: od vrste in količine glavnih sestavin do vsebnosti vitaminov in mineralov. Lahko jo pripravimo kot prilogo ali v raznih omakah…

Ovojnica pirinega zrnja vsebuje celo do 90 % kremenčeve kisline. Pri ločevanju od zrnja ostanejo pleve večinoma nepoškodovane in ohranijo svojo odpornost in stabilno obliko. Zato so postale idealen material za polnjenje posteljnine, predvsem blazin. Za razliko od mehke s puhom polnjene blazine, ki se med spanjem stlači, blazina s pirinimi plevami obdrži svojo obliko, a se kljub temu prilagaja spečemu in njegovemu položaju med spanjem. Pleve se vedno prilagajajo zunanji temperaturi, zato preprečujejo pregrevanje kože in zagotavljajo prijetno “posteljno klimo”.

Ajda: Ima najbolj harmonično sestavo beljakovin, ki je primernejša od sestavine beljakovin mesa, mleka ali soje. Zato je pomembna v prehrani ljudi, ki ne jedo mesa in prav tako ne vsebuje glutena (kontaminacija z glutenom se lahko zgodi na polju, če raste zraven ajde pšenica ali žito, ki vsebuje gluten) .

Je zelo primerna za preprečevanje nastanka sladkorne bolezni, saj vsebuje več počasi prebavljive oblike škroba amiloze (amilaza je encim, ki razgrajuje amilozo) zaradi česar je razgradnja sladkorjev škroba upočasnjena. V primerjavi z ostalimi žiti vsebuje ajda več balastnih snovi (vlaknin), ki varujejo prebavila pred rakom in drugimi boleznimi.

V primerjavi z drugimi živili rastlinskega izvora je daleč najbogatejša s cinkom, ki ga v manjših količinah naš organizem nujno potrebuje za normalno delovanje nekaterih encimov. Od drugih nujno potrebnih mikroelementov vsebuje ajda še baker, magnezij in selen. V ajdi je malo olja, ki je bogato z nenasičenimi maščobnimi kislinami in zato zelo kakovostno. V ajdi je tudi nekaj zdravilne snovi rutina, ki je eden od rastlinskih antioksidantov.

Naravnost odlična je ajdova kaša s šampinjoni.

Priporočamo tudi

Sladoled
Aprilsko vreme je prav primerno za sprehajanje po mestu in sladkanjem s sladoledom. To počne že večina...
Ali nam diploma res odpira več zaposlitvenih možnosti?
Že od nekdaj so nam starši govorili, da naj hodimo v šolo in se pridno učimo, da nam bo v življenju...
Slonček Winston in slonovina
Slonček Winston je bil 30-letni slon, ki je živel v Kenijskem nacionalnem parku Amboseli. Bil je pomemben...
Z mladostniki se pogovarjajmo o spolnosti
Puberteta je začetek potovanja k odraslosti, to je čas velikih sprememb in številnih vprašanj, za...

3 komentarjev na objavo “Žitarice, ki ne bi smele zgrešiti vašega krožnika”

 1. Anton pravi:

  Še predno sem prečital članek o zdravilnosti žitaric , sem jih uporabljav na različne načine. Navadno pšenico sem najprej prečistil in nato sem jo pripravil kot rižoto. Čas priprave je 1/2 ure.Ker sem dobil pozitiven odziv jetcev je na jedilniku redna prehrana.

  Pa dober tek !

 2. petra pravi:

  Quinoa&black bean burgers

  Ingredients

  1 (15 ounce) can black beans, rinsed and drained
  1/4 cup quinoa
  1/2 cup water
  1/2 cup bread crumbs
  1/4 cup minced yellow bell pepper
  2 tablespoons minced onion
  1 large clove garlic, minced
  1 1/2 teaspoons ground cumin
  1/2 teaspoon salt
  1 teaspoon hot pepper sauce (such as Frank’s RedHot®)
  1 egg
  3 tablespoons olive oil
  Directions

  Bring the quinoa and water to a boil in a saucepan. Reduce heat to medium-low, cover, and simmer until the quinoa is tender and the water has been absorbed, about 15 to 20 minutes.
  Roughly mash the black beans with a fork leaving some whole black beans in a paste-like mixture.
  Mix the quinoa, bread crumbs, bell pepper, onion, garlic, cumin, salt, hot pepper sauce, and egg into the black beans using your hands.
  Form the black bean mixture into 5 patties.
  Heat the olive oil in a large skillet.
  Cook the patties in the hot oil until heated through, 2 to 3 minutes per side.

 3. petra pravi:

  Lemony quinoa:

  Ingredients

  1/4 cup pine nuts
  1 cup quinoa
  2 cups water
  sea salt to taste
  1/4 cup fresh lemon juice
  2 stalks celery, chopped
  1/4 red onion, chopped
  1/4 teaspoon cayenne pepper
  1/2 teaspoon ground cumin
  1 bunch fresh parsley, chopped
  Directions

  Toast the pine nuts briefly in a dry skillet over medium heat. This will take about 5 minutes, and stir constantly as they will burn easily. Set aside to cool.
  In a saucepan, combine the quinoa, water and salt. Bring to a boil, then reduce heat to medium and cook until quinoa is tender and water has been absorbed, about 10 minutes. Cool slightly, then fluff with a fork.
  Transfer the quinoa to a serving bowl and stir in the pine nuts, lemon juice, celery, onion, cayenne pepper, cumin and parsley. Adjust salt and pepper if needed before serving.

Vaš komentar