Naroči se na RSS

Vitamini, ki kar kličejo po zaužitju


Vroče poletje se še kar nadaljuje, v teh vročih dneh razmišljamo smo o ohladitvi, nekaterim sploh ni do hrane ampak samo do tekočine. Da naše telo ne trpi za dehidracijo je zelo pomembno veliko piti- vsaj 3 litre tekočine na dan. Tisti, ki imate težave z ne žejo in za vse ostale, je primerno sadje, ki bo vaše telo odžejalo in poživilo z vitamini. Poleti je na razpolago zelo veliko različnega sadja, najbolj zaželeni pa so tropski sadeži.

Lubenica
Ob omembi lubenice se prav vsakomur pred očmi prikaže poletje. Vsekakor je to pravi sadež za vroče dni, ko nočemo ostati dehidrirani, saj je v njegovi sestavi delež vode kar 92 %. Prav tako nam ponuja veliko vitamina C, saj že skodelica polna koščkov lubenica zadosti po našem dnevnem vnosu. Ponaša se še z vitamini A, B6 in B1, prav tako pa s kalijem in magnezijem. Pomembna sestavina lubenice je že vsem znani likopen, s katerim se ščitimo pred rakom.

Papaja
Eksotični sadež katerega pri nas poznamo šele nekaj let, a vsekakor vreden naših poletnih grehov. Lahko jo dodamo solatam ali pa uživamo samostojno. Prehranjevalni plus papaje leži v obilici vitamina C, saj le ena doza tega slastnega sadeža vsebuje več kot 300 % našega potrebnega dnevnega vnosa. V njej najdemo tudi vitamina A in E, ki skupaj pridno sodelujeta v boju proti holesterolu, kar pomeni manj možnosti za bolezni srca in ožilja.

Ananas
Naravnost super izbira za poletne mesece, saj že na pogled izgleda zelo očarljivo in mikavno, hkrati pa dokazano pomaga vsem, ki se trudijo z izgubo maščobnih blazinic. Poleg tega posreduje še obilico vlaknin ter vitamina C in B1. Hrana, ki vsebuje zadostne količine ananasa izboljšuje okus sperme.

Čeprav poleti sanjarimo o tropskih krajih in so nam tudi tropski sadeži za to tako blizu, pa tudi v Sloveniji raste veliko različnega in predvsem zdravega sadja. Nekatere sadeže lahko naberemo sami, če pa nam niso na dosegu roke za nabiranje jih preprosto kupimo na tržnici ali v trgovini.

Robidnice
Pest robidnic zlahka dodamo v jogurt ali kosmiče in že imamo pred sabo obrok, ki kar prekipeva od zdravja. Robidnice so namreč zelo bogate z vlakninami. Prav tako so bogat vir vitamina C in K, luteina ter kalija. Lutein je zdrav za naš vid, vitamin K pa nas varuje pred rakom prostate.

Breskve
Breskve so zelo priljubljene zaradi svoje sočnosti in so vir energije in duha, saj vsebujejo veliko vitaminov A, B in C ter mineralne snovi, kot so kalij, kalcij, magnezij, cink. Zaradi ugodnega razmerja med kalijem in natrijem učinkovito pomagajo čistiti kri. Pospešujejo odvajanje vode iz telesa ter s tem razbremenjujejo pljuča, srce in krvni obtok. Hkrati pa skrbijo da je naša koža videti lepša in bolj zdrava.

Hruške
Na hruške bo potrebno še malce počakati, ampak vseeno vsebujejo bor, mikroelement, ki viša raven testosterona v krvi. Testosteron skrbi za dinamičnost in moč – tudi v krvi žensk. Spodbujajo prebavo in pomagajo pri odpravljanju odvečnih kilogramov ter pomagajo telesu, da se lažje znebi težkih kovin, kot so svinec, živo srebro in kadmij.

Vsekakor je izbira zelo pestra. Ne glede na izbiro sadeža vam bo vaše telo hvaležno, da ste ga pojedli. Počutili se boste polni energije in tako boste z večjim veseljem šli novim poletnim dogodivščinam naproti.

Priporočamo tudi

S pravilno prehrano bodo tudi “tisti dnevi” v mesecu prijetni
Čeprav se menstrualni ciklusi in PMS-i pri vsaki posameznici razlikujejo, vseeno obstaja nekaj ukrepov,...
Ali se vztrajnost splača?
Vsak človek si v življenju želi različnih stvari. Nekateri so zadovoljni že z malim, spet drugi...
Kaj obleči v vročih poletnih dneh
V vročih poletnih dneh najraje posežemo po lahkih, udobnih in zračnih oblačilih. Pri izbiri oblačil...
Dame, bodite pripravljene na barabo
Draga dekleta, imela sem priložnost spoznati veliko fantov, moških in še kako drugače bi jih lahko...

Vaš komentar