Naroči se na RSS

S pravilno prehrano bodo tudi “tisti dnevi” v mesecu prijetni


Čeprav se menstrualni ciklusi in PMS-i pri vsaki posameznici razlikujejo, vseeno obstaja nekaj ukrepov, ki so lahko v pomoč prav vsaki ženski. Eden teh je prehrana, saj lahko s pravo izbiro jedi za določen dan v mesecu, tudi ti veliko bolje izkoristiš energijo in ublažiš vsa – včasih tako zelo neprijetna – nihanja v razpoloženju.

1.-5. dan:
Prve dni ciklusa smo ženske pogosto bolj občutljive kot druge dni. Takrat bo najbolje, če svoj jedilnik izboljšaš s prehrano, bogato z magnezijem, recimo s špinačo, polnozrnatimi izdelki, zeleno solato, še bolje z motovilcem, prigrizke pa naj nadomestijo banane, suhe marelice, sončnična in bučna semena. Pozabiti ne smeš niti na omega 3 maščobne kisline v lososu, sardinah ali oreščkih in semenih, ki bodo delovale pomirjevalno na tvoj živčni sistem.

6.-13. dan:
V drugem tednu se raven naših hormonov poveča, tvoje telo je bolj močno, zato tudi nisi nagnjena k stresu. Čas je za sadje in zelenjavo, da z naravnimi vitamini in minerali pripraviš zalogo za dneve, ki prihajajo.

14.-17. dan:
Ko se ciklus prevesi v drugo polovico, so tvoja čutila veliko bolj izostrena in močneje zaznavajo okolico. To velja tudi za okus in najbrž ti še najbolj dišijo jedi močnejšega okusa. Privošči si gurmanske priboljške, denimo plemeniti sir, jastog, biftek, prvovrstno vino s poreklom in druge jedi, ki veljajo tudi za afrodiziak.

18.-23. dan:
V naslednjih nekaj dneh pa se zaradi vse več progesterona v tvojem telesu prebava že nekoliko upočasni in izbrane jedi naj zamenja manj kalorična prehrana, bogata z vlakninami. Še najboljši bo rjavi riž, ječmen ali zelenjava, da ne boš imela težav zaradi zaprtja, tvoje telo pa bo kljub temu dobilo vso potrebno energijo.

24.-28. dan:
PMS kliče po tolažilni hrani, sladkih in slanih prigrizkih. Toda veliko bolje bo, če ne preskakuješ obrokov in si raje pripraviš zdravo kosilo, sestavljeno tako iz hidratov kot beljakovin, da ohraniš ravnotežje sladkorja v krvi. Prava hrana za prvo pomoč v »tistih dneh« so jedi polnozrnatih žit, fižol, koruza, morska hrana, jogurt, jajca, zelena zelenjava, fige, oreščki in semena. Potem pa si lahko privoščiš tudi kakšno malo, dokaj zdravo pregreho, npr. sladico iz sladkega tropskega sadja ali nekaj koščkov čokolade, ki vsebuje veliko kakava. Mnoge ženske prisegajo na sladoled, ki je vedno tako pregrešno dober, pa še nasiti te.

Priporočamo tudi

Dame, bodite pripravljene na barabo
Draga dekleta, imela sem priložnost spoznati veliko fantov, moških in še kako drugače bi jih lahko...
Nekaj nasvetov za uspešno vrtnarjenje
Najprej premišljeno izberemo najprimernejše rastline za vrt in poskrbimo, da jih pravilno posadimo....
Kako najti pravega moškega
Večno vprašanje; ali iskanje pravega moškega obstaja? Da? Ne? Pozna, kdo pravila, ki nam sporočajo...
Domači recepti za nego suhe kože
Koža je ogledalo našega zdravja in počutja. Na suho kožo vplivajo več dejvnikov: suh zimski zrak,...

Vaš komentar