Naroči se na RSS

Če nisi z mano, si proti meni?


Takole si je svoj življenjski pristop označila moja znanka. Po domače povedano: jemlji me tako, kakršna sem, ali pa pojdi.

O tem stavku že nekaj dni razmišljam. Dovoljuje ravno dovolj, obenem pa pred sabo in za sabo nenehno gradi okope. Za nekoliko bolj občutljive duše bi morda lahko izzvenelo celo rahlo sebično.

Pa je tukaj kaj sebičnega?

Ravno to me bega. Ali smo lahko vedno takšni, kakršni smo? In kaj to pomeni za socialno okolje, v katerem živimo?

Praktično bi to lahko bilo razumljeno tudi tako, kot sta si zamislila starša neke deklice pred več kot dvajsetimi leti. Deklici nista postavljala nikakršnih ovir! Učila sta jo sama, vendar le takrat, ko je sama želela. To je bilo redko. Skratka, na svojem lastnem otroku sta preizkusila metodo, ki sta jo “odkrila” kot znana psihologa. Izkazalo se je, da otrok v bistvu nikoli nima potrebe za sedenjem za mizo in učenjem. Ko je z rolkami obletavala mesto, se je ustavljala pri mizah v lokalih in turistom pobirala, kar je potrebovala. Pri enem je srknila malo kave, pri drugem sok, pri tretjem je malicala. Tako se je nadaljevalo, dokler ni posegla država, otroka nekam odpeljala na prevzgojo, starše pa na sodišče.

V primeru deklice bi “be with me” pomenilo, da ji dovolim brskati po moji torbici, ji pojesti mojo pizzo, popiti moje pivo. V primeru “against me” pa bi ji zasolila klofuto, opljuvala še njene starše ter po možnosti nadrla še vse mimoidoče. Primer seveda opisuje skrajnost, vendar pa drugačen razplet ni možen. Vsako popuščanje v eno ali drugo smer takoj izniči pomen življenjskega mota, ki sem ga napisala v naslovu.

Če še enkrat dobro premislim, so ljudje kar večinoma to, kar so.

Ko mi sosed opraska avto na parkirišču, mi tega ne pove in ne prevzame odgovornosti, ampak raje pogleda levo in desno, če ga je kdo videl, nato pa silovito odpelje. Le čemu bi se izpostavljal in prevzel odgovornost. On “je to, kar je”.

Soseda, ki stanuje eno nadstropje nad mano, se sprošča tako, da svoje preproge otresa čez balkon. Vsakič, ko njihove smeti dobim v kavo na balkonu, zakričim in prosim, naj neha. Gospa deluje po Pawlovem refleksu; kot pes, ki na zvonec priteče po kost. Tako zelo je navajena mojih krikov, da jo samo še vzpodbujajo k temu, da je zvesta sama sebi in “je to, kar je”.

Ko se je pred mnogo leti šefica cinično posmehovala moji frizuri in sem bila na meji, da mi eksplodira bojler v glavi, so me sodelavke mirile z besedami: pusti jo, ona “je to, kar je”.

Tako sva z znanko obdelali moje primere. Še vedno je ostala prepričana, da je za vse to potrebna brezpogojna ljubezen. V redu.

Dragi sosed, draga soseda, draga ex-šefica: brezpogojno vas imam rada, zato mi lahko še naprej razbijate avte, stresate preproge na glavo in me teptate v službi. Možu, ki ga brezpogojno ljubim, pa sporočam, da me od zdaj naprej lahko tudi po večkrat na dan pretepe.
Tako bom dokazala svojo brezpogojno pripravljenost sprejeti vas vse “take, kot ste”.

Pa je vse to res tako lahko in enostavno? Be with me or against me?

Irena Sergeja Mulej, Študentske sobe Enkadom

Priporočamo tudi

Ko si na robu… in se ponovno rodiš…
Kako sem doživela in preživela obsmrtno doživetje Začetek. Navsezgodaj zjutraj 19.10.1999...
Nikoli ji ne bom rekel, da je moja mami
Tadej Janežič, 17 let: Kje sta, moja mami in oči? Tadej Janežič je rejenec že celo življenje....
In zaživela polno življenje, vendar bitke še ni konec
Zgodba se začne tukaj: Ko si na robu... In se ponovno rodiš... Tako sem začela kar po vrsti. Moje...
Z roba sem zdrknila nazaj v svet živih…
Nadaljevanje objave: Ko si na robu… in se ponovno rodiš… Odprem oči. Okrog mene se je raztezala...

4 komentarjev na objavo “Če nisi z mano, si proti meni?”

 1. Niko pravi:

  Študentka?
  Te bodo že porihtali tisti, za katere so le korobač, buzdovan in kugla učitelji, ki jih resno vzamejo.

  :D

 2. Prijazna pravi:

  super članek <3

 3. tamara pravi:

  biti to kar si je super in krasno, dokler s tem ne ogrožaš sebe in okolice oz. jim škoduješ na kakršnkoli način.

 4. bralka pravi:

  nedelja je zinaj dezuje in takole brskam po spletu in naletin na tale lepo opisam clanek z naslovom ,ce nisi z mano si proti meni?
  Vsekakor Irena bodi proti tistim ,ki te zalijo in ponizujejo ,povzrocajo materialono skodo ,skratka ,tisti ki ti namesto z nasveti svetujejo z skodo in jezo ,kot Niko na tej strani,se jim enostavno odreces ! lepo bodi in pozitivno razmisljaj in druzi se z pozitivnimi ljudmi !

Vaš komentar