Naroči se na RSS

Bodi EKO frikica


“Biti eko frikica” pomeni skrbeti za svoje dobro počutje, hkrati pa ne škodovati ostalim okrog sebe . Torej, da skrbimo za okolje in da so naša dejanja prijazna do živali in rastlin. In kaj je potrebno narediti? Preprosto začeti z majhnimi koraki, ki nas bodo pripeljala do bolj varčnega in prijaznega življenja. Nekaj eko nasvetov je predstavljenih v naslednjih vrsticah:

Živimo enostavneje: Porabimo manj, mislimo več. Izposodimo si, ko potrebujemo in posodimo, ko nas prosijo.
Zavračamo nepotrebno embalažo: Odpovejmo se vsej nepotrebni embalaži, predvsem plastični. Sendvič shranimo v priročno plastično posodico za večkratno uporabo, namesto v aluminijasto folijo.

Obesimo perilo: Rezultat najnovejše študije potrjuje, da je 60% energije, povezane s kosom oblačila, porabljene za pranje in sušenje. Rešitev ni prenehanje pranja temveč pranje z nižjimi temperaturami, z vedno napolnjenim pralnim strojem in to s strojem, ki porabi malo energije. Nato perilo obesimo in ga ne položimo v sušilnik. Na ta način lahko zmanjšamo emisije CO2, ki so povezane s pranjem perila, za kar 90%. Še dodatno pa poskrbimo za naravo če uporabljamo ekološka pralna sredstva.

Ugasnimo elektronske naprave in zamenjajmo žarnice: Ohranjevalnik zaslona ni varčevalec energije. Povprečen računalnik, brez vključenega monitorja, porabi od 60 do 250Wh elektrike na dan. Vse stare žarnice v stanovanju zamenjajmo z varčnimi, saj le te privarčujejo do 100 kWh na leto.

Recimo ne plastičnim vrečkam: Plastične vrečke, ki jih prinašamo domov iz nakupovalnih centrov večinoma končajo na smetišču. Smeti je pa tako ali tako že preveč, zato lahko onesnaževanje enostavno zmanjšamo z uporabo tekstilne vreče, za večkratno uporabo.

Porabimo manj vode: Ob pranju solate za kosilo, vodo spustimo v odtok pa čeprav bi z njo lahko zalili vse rože v stanovanju. Ob pranju zob vodo zapremo, saj bi steklo v odtok več kot 20 litrov čiste vode. Zatesnjene pipe pa pomenijo 1600 litrov manj porabljene vode letno.

Porabimo minimalne količine papirja: Vsako leto se poseka okrog 100 milijonov dreves, številka se lahko krepko razpolovi, če se odpovemo vsem nepotrebnim reklamnim sporočilom, plačujemo položnice preko spleta in tiskamo obojestransko. Če pa že dobivamo veliko različnih reklam in časopisov jih odlagajmo na ekoloških otokih v zabojnike za papir, na ta način se papir ponovno uporabi.

Uporabljajmo javni prevoz: Na razpolago je že po vseh mestih, tiste ki nimate možnosti uporabiti javnega prevoza se pozanimajte, da se vozite z družbo v šolo, službo… Še najboljša možnost pa so rolerji, kolesa ali enostavno pešačenje.

Naj vsak majhen korak pripomore k boljšemu in kakovostnejšemu življenju vseh nas v sožitju z naravo.

Priporočamo tudi

Ekološka zelenjava – je res boljša?
Zadnje čase je vse več popularna beseda "eko". V trgovinah dobimo vse možno z nalepko EKO. Od prehrane,...
Perem eko. Perem z Mano.
Sodelujte v naši nagradni igri in zadenite pralni komplet ekoloških pralnih praškov Mana, ki jih proizvaja...
Spoznavanje samega sebe II.
Vsak dan letamo po raznoraznih opravkih. Zjutraj vstanemo in že letimo na delo ali v šolo, nato oddelamo...
Obudite strast v postelji
Monotonost v postelji je težava, ki doleti večino dolgotrajnih parov. Ti se med seboj ločijo po tem,...

Vaš komentar