Naroči se na RSS

Poletje je čas za bučke


Prišla je sezona bučk. To so majhne poletne buče. Bučke so lahko zelene, rumene ali svetlo zelene. V kulinaričnem svetu se obravnavajo kot zelenjava, v botaničnem pa kot nezrelo sadje. Buče izhajajo iz Amerike, te male poletne bučke pa iz Italije.

Zrele bučke zrastejo v dolžino do 40 cm in tehtajo okrog 2 kg. Kadar jih uporabljamo za prehrano, jih navadno potrgamo, dokler so manjše od 20 cm. Lahko jih skuhamo, spečemo v pečici, na žaru, ocvremo, lahko v olju spečemo tudi cvet. Lahko uživamo tudi surove v solati, spečemo v kruhu, naredimo pito …

Okusni so bučni polpeti, ki jih naredimo tako, da bučke naribamo, ožamemo, začinimo, zmešamo z jajcem, moko ali drobtinami ali ovsenimi kosmiči, oblikujemo ter spečemo v olju ali v pečici. Če jih popečemo in zmešamo s smetano ter začinimo, dobimo hitro omako za testenine.

V hladilniku naj jih ne bi shranjevali več kot tri dni. Lahko jih tudi zamrznemo in pozimi uporabljamo za omake, juhe …

Imajo približno 15 kcal na 100 g, vsebuje uporabne količine folata (24 mcg/100 g), kalija (280 mg/100 g) in vitamina A (384 IU [115 mcg]. / 100 g. 1 skodelice bučk vsebuje tudi 19 % priporočene dnevne količine mangana.

Priporočamo tudi

Osnove ličenja za mikavne gospodične
Kako z malenkostnim znanjem doseči, da bodo vaše oči zasijale v vsem svojem žaru, primerno vsakdanjim...
Prehrano dopolnite z modro-zelenimi algami
Modro-zelene AFA-alge iz jezera Klamath v zvezni državi Oregon (Severno-zahodni del ZDA) rastejo divje....
Čudežni smoothie Jennifer Aniston
Jennifer Aniston, ameriška filmska ter televizijska igralka, producentka in režiserka je zaslovela...
Čas je za bezeg
Črni bezeg (Sambucus nigra) najdemo med grmovji. Grm te rastline zraste do 10 m v višino. Bezeg cveti...

Vaš komentar