Naroči se na RSS

Poceni kosila


Ugotovila sem, da za hrano zapravljam mnogo preveč, nikoli pa nimam nič v hladilniku, ko bi rada kaj skuhala. Odločila sem se narediti spisek cenejših kosil, ki jih bom večkrat pripravila. Recepti so količinsko za dve osebi.

Krompir še zdaleč ni drag, trenutno stane približno 30 centov na kilogram.

Krompirjev golaž je enostavna jed, če ga želimo malo popestriti lahko noter narežemo hrenovke, dodamo gobe …

Priprava: krompir (3) olupimo in narežemo na kocke, prepražimo čebulo (1) in ko porumeni dodamo krompir. Ko se malo popeče dodamo žličko mlete paprike, žlico paradižnika iz tube in 2 žlici moke (belo, polnozrnato …). Popražimo in dolijemo toliko vode, da je krompir pokrit, dodamo jušno kocko in kuhamo, dokler ni krompir mehak.

Lahko naredimo tudi krompirjeve njoke, naredimo jih malce več in višek zamrznemo, da jih imamo na zalogi. Skuhamo pol kilograma krompirja ter ga mlačnega zmešamo z 100-imi grami moke, ščepcem soli in enim jajcem. Oblikujemo po želji, damo v vrelo vodo, da priplavajo na površje in postrežemo z omako, drobtinicami …

Vrečka sojinega granulata, stane okoli 50 centov. Navadno zadostuje pol vrečke za dve osebi.
Sojo zlahka uporabljamo namesto mesa. Z njo lahko nadomestimo meso v makaronovem mesu, golažu, lazanji, musaki, lahko polnimo zelenjavo …

Testenine lahko pripravimo na mnogo načinov. Še posebej ugodna je različica s paradižnikovo mezgo in začimbami. Tudi sezonska zelenjava zna priti prav za omako. Ravno danes sem pri enem od trgovcev zasledila, da ponuja bučke za 0,50 evra na kilogram.

Testenine z bučkami pripravimo tako, da narežemo na kocke ali kolobarčke 2 bučki, ju malo prepražimo, dodamo polovico lončka kisle smetane, začinimo po okusu in prelijemo čez kuhane testenine. Po želji potresemo z naribanim sirom ali parmezanom.

Zelenjavne mineštre, jota, ričet so zdrava kosila.

Priporočamo tudi

Veronika Ban: Živeti v tem trenutku in delati najboljše kar lahko
V času, ko večina medijev in posameznikov, govori predvsem o finančni krizi in njenih posledicah,...
Kako vem, da prihaja toča
V zadnjem času narava redno opozarja nase, nebo pa nam pošilja take in drugačne pozdrave. Poljščine...
Poznate Emilijo Pavlič?
Ko sem pisala prispevek o Peti Mathias, sem gospo Emilijo Pavlič že poznala. Videla sem tudi precej...
Nevarnosti plastične embalaže
Pred kratkim sem prejela elektronsko sporočilo, ki je opozarjalo, da je plastična embalaža med drugim...

Vaš komentar