Naroči se na RSS

Piščanec iz soje je bolj zdrav


Videti je kot piščanec in je tudi enakega okusa. Vendar je soja! Za razliko od nekaterih jedi, ki imajo isti okus kot piščanec, ampak izgledajo drugače. Sojini mesni nadomestki, med njimi sojin burger, so postali tako popularni, da se je med letom 2007 in 2008 povpraševanje povečalo za osem odstotkov. Sedaj pa so znanstveniki iz univerze v Missouriju v Ameriki ustvarili sojinega piščanca, ki zgleda kot pravi piščanec in je tudi enakega okusa. Je pa veliko bolj zdrav, saj znižuje holestorol in krepi kosti.
Profesor biološkega inženiringa iz univerze v Missouriju, Fu-Hung Hsieh, vodi ta projekt z namenom, da ustvari nizko cenovni sojin nadomestek piščanca. Njegova raziskava ni le dodala barve in okusa soji, ampak je ustvaril način, kako izdelati sojin produkt, ki ima obliko piščančjih prsi.
“Prejšnji preizkusi so že dali pravi videz, vendar je bil okus napačen. Perutničke so imele okus po puranu, ne piščancu,” je dejal profesor. “Da pa bi bil proizvod še bolj podoben pravemu mesu, smo morali postopek podaljšati in dodati dodatne vlaknine. Želeli smo si namreč, da bi bila soja popolnoma enaka tudi na otip oziroma da bi se trgala enako kot piščanec,” je še povedal profesor Hsieh.
Zmanjšuje holesterol
Ustvarjanje sojinega piščanca je profesor Hsieh začel s sojinimi beljakovinami, pridobljenimi iz sojine moke. Soja gre nato gre skozi process kuhanja, iztiskanja vode, uporabe toplote in tlaka, medtem pa se potisne skozi mešanico valja z dvema svedroma. “Ta sojin nadomestek je drugačen, saj smo delali z višjo vsebnostjo vlage, ki sega do 75 odstotkov. Prav to daje soji teksturo piščanca,” je razložil prof. Hseih.
Poleg tega, da zadovoljuje okus ljubiteljev mesa, je sojin piščanec tudi bolj zdrav od mesa. Sojina prehrana vsebuje pomembne hranilne sestavine, ki pomagajo ohraniti zdrave kosti, preprečujejo raka na prostati, prsih, debelem črevesu in danki. Sojina živila so tudi dober vir pomembnih maščobnih kislin in ne vsebujejo holesterola. Potrjeno je tudi, da 25 gramov sojinih beljakovin v dnevni prehrani pomaga zmanjšati holesterol. Naslednji korak v raziskavah bo preizkusni test z različnimi kombinacijami tekstur in končna izpopolnitev obstoječe formule.

O Profesorju Hsiehu
Pred začetkom svoje akademske kariere je bil profesor Hsieh nagrajen za dodelavo večih patentov za svoje inovacije v žitih in suhem sadju, medtem pa je delal kot višji inženir raziskav za podjetje Quaker Oats. Poleg svojega profesorskega dela, je Hsieh eden od upravljalcev agencije za hrano 21. stoletja na univerzi v Missouriju, ZDA. Ena od profesorjevih odmevnejših raziskav je študija vlaken analognega mesa z visoko vsebnost vlage. Kaj to pomeni? Sojini proteini hitro postajajo glavni izbor kupcev beljakovinskih živil, saj soja koristi zdravju. Eden izmed obetajočih in nastajajočih tehnologij za pretvorbo sojinih beljakovin v okusne, neoporečne proizvode je iztiskanje z visoko vlago, zaradi česar postane analogno meso bolj podobno mišicam pravega mesa. Zanimivo je tudi to, da sojo pretvorijo dejansko v prah. V parih minutah se iztisne iz strojev mesu podobno tkivo. Hsieh proučuje še iztiskanje vode iz živil in krme, predelavo žitnih kašic ter nove načine uporabe kmetijskih proizvodov in biomehanike.

Priporočamo tudi

Je soja “meso” prihodnosti?
Dandanes je bilo veliko napisanega o spornosti soje in sojinih proizvodov, zato sem se odločila bolj...
S pravilno prehrano bodo tudi “tisti dnevi” v mesecu prijetni
Čeprav se menstrualni ciklusi in PMS-i pri vsaki posameznici razlikujejo, vseeno obstaja nekaj ukrepov,...
Kam sodi kaj pri pripravi mize
Kaj narediti, da bo pogrinjek čim bolj svečan in vabljiv? Prtiček Po pravilu se prtičke daje...
Katere snovi povzročajo mozolje in akne
Zavoljo čiste kože je skrajni čas, da se naučite, kaj so komedogene učinkovine. Z izrazom komedogen...

En komentar na objavo “Piščanec iz soje je bolj zdrav”

  1. Petra pravi:

    super..čeprav osebno rajši jem stvari ki niti po videzu ne spominjajo na truplo

Vaš komentar