Naroči se na RSS

Bogastvo semen


Vsaka rastlina ima seme, ki nastane po oploditvi iz cveta in se uporablja za razmnoževanje. Seme je sestavljeno iz kalčka, rezervne hrane in semenske ovojnice. Vsa semena niso zdravilna, veliko pa je takih, ki vsebujejo izredno pomembne zdravilne snovi, ki nam pomagajo po naravni poti lajšati vsakodnevne težave z zdravjem.

Laneno seme:

Že naše babice in prababice so vedele, da je laneno seme zelo učinkovito pri urejanju prebave. Pred leti pa so raziskave pokazale, da ni učinkovito samo pri uravnavanju prebave ampak se tudi uspešno bori proti povišanemu holesterolu, uravnava krvni pritisk, preprečuje in zavira nastanek rakavih bolezni ter bolezni srca in ožilja. Tako zelo učinkovito seme je prav zaradi vsebnosti omega 3 esencialnih maščobnih kislin, magnezija, mangana, železa, vitamina E, beljakovin in biotina (vitaminsko-mineralni vodnik). Laneno seme vsebuje tudi od 60 do 800-krat več vlaknin, kot katerokoli drugo živilo rastlinskega izvora.
Pri uživanju lanenega semena je zelo pomembno, da ga zdrobimo in z njim popijemo 10-krat več tekočine (voda, jogurt, mleko…), kot je semena, saj seme v črevesju nabrekne (srka vodo) in na ta način poveča volumen blata, kar povzroči aktivnost in posledično praznjenje črevesja. Če uživamo celo seme, ga telo ne prebavi in lahko povzroči nasproten učinek- zaprtost. V našo prehrano ga lahko enostavno vključimo: zmešamo s kosmiči, potresemo po solati ali ga enostavno namočimo v vodi, jogurtu.

Bučno seme:

Bučna semena v jugovzhodni Evropi že dolgo uporabljajo za lajšanje težav z razdražljivim mehurjem in benignim povečanjem prostate. Semena vsebujejo maščobno olje, v katerem je zelo veliko linolenske kisline, ene od esencialnih nenasičenih kislin, kar pomeni, da je za naš organizem zelo pomembna. Poleg maščobnega olja semena navadne buče vsebujejo tudi kalcij, kalij, železo fosfor in cink. Za vse navedene učinkovine je značilno tudi antioksidativno delovanje, kar pomeni, da lovijo proste radikale, ki lahko poškodujejo celice.
Če želimo uživati polno vrednost semen jih ne smemo segrevati, saj praženo seme vsebuje uničene maščobe, ki prispevajo k oblogam na krvnih žilah.

Sončnično seme:

Sončnice izhajajo iz Združenih Držav Amerike in tako, kot vse ostale rastline so jih s časoma pripeljali tudi v Evropo. Sončnična semena so polna koristnih esencialnih maščobnih kislin, ki polepšajo videz kože, preprečujejo izgubljanje vode. Izboljšajo sestavo las, pomagajo pri luskavici, razpokanih stopalih in atipičnem dermatitisku.
Priporočljivo je uživanje vsaj dvakrat tedensko zaužiti po dve čajni žlički sončničnih semen, ali pri kuhanju uporabljati sončnično olje.

Sezamovo seme:

Sezam izhaja iz Daljnega Vzhoda in Afrike, zelo dobro se je uveljavil tudi v Sredozemlju, največ ga sicer pojedo v Mehiki in Indiji. Seme je izvrsten vir beljakovin, ki ga telo lahko prebavi, absorbira in kasneje tudi izloči. Sezamovo seme vsebuje tudi dve zelo pomembni aminokislini, prva je metionin, ki pomaga organizmu v procesu proizvajanje energije, namesto debelosti; in druga je triptofan, ki je v bistvu predhodnik niacina, ki ga telo potrebuje za ohranjanje ali vzpostavitev dobrega živčnega sistema, odlične forme, veselja, koncentracije, zagotavlja pa tudi dober, trden spanec. Predvsem nosečnice morajo uživati sezamovo seme, saj izboljšuje materino mleko.
Sezamovo seme pripravimo tako, da 3 do 5 jedilnih žlic semen zmeljemo v mlinčku in ga s čajno žličko dobro razporedimo po ustih, da omogočimo encimom, da optimalno opravijo svoje delo in potem pogoltnemo. Seme lahko uporabljamo namesto droptin, dodajamo solati ali ga dodamo moki pri peki kruha.

Priporočamo tudi

Konopljino mleko – nova alternativa kravjemu mleku
Ob poplavi vseh rastlinskih mlek je zdaj na tržišču še konopljino mleko. In tudi konopljino mleko...
Žitarice, ki ne bi smele zgrešiti vašega krožnika
Žita so bila od nekdaj pomemben del človekove prehrane. Brez njih si še danes skorajda ne znamo predstavljati...
Konoplja je dragocena rastlina
Ob besedi konoplja večina Slovencev še vedno pomisli le na drogo s psihoaktivnimi učniki in verjetno...
Čas je za bezeg
Črni bezeg (Sambucus nigra) najdemo med grmovji. Grm te rastline zraste do 10 m v višino. Bezeg cveti...

En komentar na objavo “Bogastvo semen”

  1. nykica pravi:

    Kvinojo se splača gojit, saj je cena kvinoje kar 10 evrov za kilogram.

Vaš komentar