Naroči se na RSS

Bezgovi cvetovi – samo še nekaj dni, recepti


Zdaj je še zadnji čas za nabiranje bezgovih cvetov. Drugače pa, če zamudite, ne obupajte, v višjih legah cveti bezeg en teden do 14 dni kasneje kot v nižinah. Cvetje je značilne rumenkasto-bele barve. Grm zraste tudi do 10 m visoko, cveti v maju in juniju. Pomembno je, da ga ne nabirate ob prašnih ali asfaltnih cestah, saj se cvetje navzame izpušnih plinov ali prahu in tako izgubi zdravilne učinke.

Bezeg pomaga pri čiščenju telesa, pri lajšanju dihalnih težav, uravnava nivo krvnega sladkorja in je zato primeren za sladkorne bolnike, vzpodbuja delovanje znojnic in s tem pomaga pri zbijanju vročine, koristen je pri zdravljenju vnetij, lahko omili napade senenega nahoda, cvetovi utrjujejo tudi sluznico v nosu in žrelu ter krepijo odpornost proti okužbam.

Bezgov sirup

Sestavine (za cca. 5 do 6 litrov sirupa):

30 bezgovih cvetov

3 l vode

2-3 kg sladkorja

60 g citronske kisline

Prekuhamo vodo, počakamo, da se ohladi in vanjo namočimo bezgove cvetove. Pokrijemo in pustimo stati 24 ur. Nato vse skupaj precedimo (preko gaze) in v tekočino dodamo sladkor in citronsko kislino, ter mešamo tako dolgo, dokler se sladkor popolnoma ne raztopi (tekočina mora biti bistra). Na koncu sirup vlijemo v dobro oprane steklenice.

Šabesa

5 bezgovih cvetov
4  l vode
2 limoni zrezani na kolobarje
1/2 kg sladkorja
1 kozarec sadnega kisa

Mešanico pustimo 3 dni na soncu, takrat tekočino precedimo in nalijemo v steklenice ter počakamo še kakšen dan, da se razvije CO2.

Bezgov čaj

Cvetov nikoli ne sušimo neposredno na soncu, saj na ta način porumenijo. Lahko jih sušimo zunaj, v senci ali pa v zračnem prostoru. Primerni so, ko se ob dotiku zdrobijo. Ko so suhi, jih pospravimo v čiste,  suhe kozarce in uporabljamo za čaj.

Bezgov čaj se uporablja pri zdravljenju bronhitisa, kašlja, začetni pljučnici, hudem nahodu, stiski pri dihanju, grgranje čaja prežene zobobol, pomaga pri astmi pa tudi pri revmatičnih boleznih.

Priporočamo tudi

Čas je za bezeg
Črni bezeg (Sambucus nigra) najdemo med grmovji. Grm te rastline zraste do 10 m v višino. Bezeg cveti...
Arnika za boljše počutje
Pomlad je razgrnila svojo cvetočo odejo po vseh travnikih in nam s tem polepšala pogled na naravo....
Nasveti za balkonsko cvetje
Sezona cvetja je že pred vrati. Že veste, kaj boste zasadili v svoja cvetlična korita, ki bodo vaš...
Kvalitetno kremo si lahko naredimo sami
Domači vrtni ognjič Po ljudskem izročilu miri krče in vnetja želodca, črevesja, žolčnega mehurja...

Vaš komentar