Naroči se na RSS

Aloe vera – eliksir dolgega življenja


O čudežni aloje veri in njenih zdravilnih lastnostih smo že pisali, saj je zaradi bogatih sestavin eno najboljših dopolnil naše prehrane, razstruplja organizem in krepi imunski sistem. Krokodilji rep ali puščavska lilija, kot jo tudi imenujejo, je že od nekdaj znana kot eliksir dolgega življenja in danes je pravzaprav nepogrešljiva v kozmetični industriji. Ker blagodejno hladi in učinkovito zdravi poškodovano kožo, je najboljša prva pomoč pri sončnih opeklinah in razdraženi koži po sončenju.

Intenzivno vlaženje kože

Aloja vera je sredozemska rastlina, na videz podobna pri nas bolj razširjeni agavi in kaktusu, spada pa v družino lilijevk. Čeprav raste na sušnih območjih, bo enako dobro uspevala tudi v okrasnih lončkih tvoje tople in sončne dnevne sobe. Ima dolge, mesnate in trde liste, v katerih skladišči vodo. V zunanjih plasteh listov je grenak rumen sok oziroma alojina smola, ki je močno odvajalo. Potem ko rastlina zori že vsaj tri leta, v sredini lista nastane mehko tkivo, iz katerega pridobivajo alojin gel. Prav zaradi tega gela je aloje vera tako cenjena pri lepotnih strokovnjakih, najdemo jo v marsikaterem kozmetičnem izdelku, od šampona, negovalne in sončne kreme, balzama, losjona ali gela za prhanje. Alojin gel namreč vsebuje veliko vode, sluz, polisaharide, minerale in vitamine, zato je cenjeno vlažilno sredstvo. Prodre globoko skozi plasti kože, jo navlaži nahrani s hranilnimi sestavinami. S pomočjo polisaharidov ustvarja zaščito na koži in preprečuje njeno izsuševanje. Koža tako ostane čvrsta in prožna, nove raziskave pa celo kažejo, da lahko dodatek alojinega ekstrakta v kremah spodbuja nastajanje kolagena v koži in upočasni staranje kože.

Lajšanje bolečih opeklin

Gel iz aloje vere je lahko pomemben bojevnik proti bakterijam in glivicam. Vsebuje namreč salicilno kislino, ki deluje protibolečinsko, protivnetno in keratolitično. Tako pomaga pri celjenju ran in manjših ureznin, zdravljenju otiščancev, pri pikih insektov, opeklinah, herpesu in drugih površinskih ranah, ublažil naj bi celo hemoroide. Aloja namreč rane ne zapre nepredušno, ji zagotavlja primerno vlago, obenem pa še vedno preprečuje infekcije in tako omogoča hitrejše celjenje. Ker prodre globoko v povrhnjico, je gel nadvse primeren za suho, občutljivo in poškodovano kožo po sončenju. Pravzaprav je alojin gel dobro imeti za prvo pomoč kar v torbici, kajti sveži listi, ki bi jih stisnili in z gelom namazali opeklino, ne bodo vedno rasli ob plaži. Že takoj po nanosu gel navlaži kožo in ublaži skeleč občutek zaradi pretiranega izpostavljanja sončnim žarkom. Tkivo se bo tako obnavljalo kar osemkrat hitreje, vaša koža pa bo ostala zdrava in sijoča.

Priporočamo tudi

Čudežna Aloe vera: prijateljica našega zdravja
Aloe vera najverjetneje izvira iz Severne Afrike, Kanarskih otokov in portugalskih otokov Cape Verde....
NONI MIX – “darilo bogov” v družbi soka aloe vera in papaje
Poletje se je dokončno poslovilo. Jutra in večeri postajajo vse bolj sveži. Vstopili smo v jesen,...
Konoplja je dragocena rastlina
Ob besedi konoplja večina Slovencev še vedno pomisli le na drogo s psihoaktivnimi učniki in verjetno...
Premagajmo spomladansko utrujenost
Sončni in vse boj topli dnevi naznanjajo,  da pomlad vneto trka na vrata. Čeprav uživamo v objemu...

En komentar na objavo “Aloe vera – eliksir dolgega življenja”

 1. Kaja pravi:

  Aloe vera vsebuje:
  Vitamine
  - A, B1, B2, B3, B6, B12, C, E, folno kislino
  Minerale
  - vsebuje več kot 20 mineralov, ki so potrebni za zdrav razvoj organizma.
  - kalcij, fosfor, železo, natrij, kolin, magnezij, mangan, baker, krom, cink
  Aminokisline
  Esencialne aminokisline
  - izoleucin, leucin, lizin, metionin, fenilalanin, treonin, valin
  Druge aminokisline
  - aspartna kislina, glutaminska kislina, alanin, arginin, cistin, glicin, histidin, hidroksiprolin, prolin, serin, tirozin
  Encime
  - fosfataza, amilaza, bradikinaza, katalaza, celulaza, kreatinin-fosfokinaza, lipaza, nukleotidaza, alkalna fosfataza, proteaza, maščobne kisline

  Zato pojdi še danes v cvetličarno po aloe vero, utrgaj košček, izlušči gel in se namaži okoli oči, po zagoreli koži, piku komarja, celulitu ali prvih gubah. Aloe vera prodre tudi skozi sedem plasti kože, jo nahrani in navlaži, obenem pa ustvari zaščito, ki preprečuje izsuševanje kože.

Vaš komentar