Naroči se na RSS

Z mladostniki se pogovarjajmo o spolnosti


Puberteta je začetek potovanja k odraslosti, to je čas velikih sprememb in številnih vprašanj, za katere se zdi, da odgovori ne obstajajo. Skorajda ni mladostnika, ki se v tem času ne bi spraševal, kaj pomeni spolnost, a le malo se jih upa to vprašati tudi na glas. Še več pa je takšnih, ki zato veliko prezgodaj, predvsem pa nepremišljeno in nepripravljeni vstopajo v aktivno spolno življenje.

Spolnost je del odraščanja

Spolnost ni izolirana od drugih področij človeškega življenja, ampak je del naše osebnosti. Od nje je so odvisni skoraj vsi medsebojni odnosi, doživljanje samega sebe in drugih. Še posebno pomembna postane v dobi odraščanja, ko se intenzivno razvija naš odnos do telesa in ugodja, naša sposobnost obvladovanja in sprostitve ter želja po bližini z drugim bitjem. Večja je tudi naša pripravljenost za prevzemanje odgovornosti, prilagajanje in smiselno vključevanje družbenih norm v lastno vedenje. Takrat se sočasno s telesnimi spremembami oblikuje tudi naša samopodoba, odraščajoči začne sebe sprejemati kot spolno bitje in se učiti intimnih medosebnih odnosov, med katere sodi tudi spolno življenje. To ni tako enostavna nalog in mladi se pri vključevanju spolnosti v svoje življenje spopadajo tudi z vrsto strahov, dvomov in utrudljivih usklajevanj. Na njih vplivajo mnenja vrstnikov, staršev, učiteljev, mediji, pisane in nenapisane vrednote, norme in pravila, ki veljajo v njihovem socialnem okolju. Vsi ti vplivi so ambivalentni, polni hkratnih spodbud in zavor, prepovedi in pričakovanj, zato ne smemo čakati na “primeren” čas, da spregovorimo o spolnosti. Namesto svaril, nerealnih podukov, neosebnih predavanj ali zgroženih moralnih obsodb, otroke in mladostnike raje varno usmerimo, jim ponudimo podporo pri iskanjih odgovorov, oporo v stiskah, spodbujajmo zdravo odgovornost in sprejemanje spolnosti kot pomemben del odnosa do sebe in drugega.

Nujna spolna vzgoja

Čeprav se zdi ob današnji poplavi informacij skoraj neverjetno, je pri mladih znanje o spolnosti pogosto pomanjkljivo in predstave celo popolnoma napačne. Veliko jih precenjuje spolno izkušenost vrstnikov, ne pozna vseh možnosti za zaščito pred nosečnostjo in spolno prenosljivimi okužbami, ima spolne odnose pod vplivom alkohola ali drugih psihoaktivnih snovi, kar se lahko nadaljuje kot pogosto menjavanje partnerjev, ali pa se razvijejo disfunkcionalni partnerski odnosi in pozneje celo motene družinske razmere. Takšno spolno vedenje ne prinaša lepih osebnih čutnih in čustvenih izkušenj, ne spodbuja pravega samospoštovanja in razvijanja zdrave samopodobe. V iskanju odgovorov lahko mlade k razumnejšim odločitvam in zmanjševanju stisk usmeri le prava vzgoja o spolnosti, strokovna pomoč in iskreni pogovori. Vse to pripomore tudi k odložitvi prvega spolnega odnosa na bolj primeren čas, mlade motivira za uporabo zaščite in spodbuja k razvijanju humanih medosebnih odnosov. Mlade je treba izobraziti o kontracepciji, možnostih prekinitve nenačrtovane nosečnosti in spolno prenosljivih okužbah (predvsem z bakterijo Chlamydia trachomatis, ki je ena najpogostejših spolno prenosljivih okužb v adolescenci), da bodo lahko bolj ozaveščeno in odgovorno odločali o svojem spolnem življenju.

Priporočamo tudi

Prebudite svoj libido
Pomankanje seksualnega apetita oziroma zmanjšana želja po spolnosti (libido) je poznana mnogim ženskam...
Kaj je atopični dermatitis?
V kopici različnih boleznih, ki so dandanes vse bolj pogoste, se pojavlja tudi atopični dermatitis....
Samostojnost kot korak do sreče
Ljudje smo tako ali drugače odvisni drug od drugega. Potrebujemo izmenjavo mnenj in nasvete od prijateljic,...
Naj v vaše življenje vstopi radost
Po spomladanskem čiščenju telesa, je zdaj čas, da očistimo tudi našo podzavest. Očistimo jo...

Vaš komentar