Naroči se na RSS

Pri gobarjenju bodite previdni in spoštljivi


Gobe rastejo na različnih podlagah in tleh. Pojavljajo se v gozdu, na travniku, na vrtovih, pa tudi na nenaravnih tleh (odlagališča, smetišča, industrijske podlage). Grški Teofrast je gobe oziroma glive je okoli tristo let pred našim štetjem prvi opredelil kot rastline. Gobe se razmnožujejo s trosi. Zreli trosi ali spore padejo na tla. Trose raznaša veter, voda in živali, ki se hranijo z gobami. V ugodnih razmerah se iz trosa razvije goba.

Pri gobarjenju je dobro, da imamo občutek za orientacijo in imeti moramo malo opreme. Pred vstopom v gozd se razgledamo po bližnji in daljni okolici. Vozila nikoli ne skrivajte v gozdu. Gozd je pogosto nepregledno območje, polno ovir. Zahteva spretnost in previdnost.

Gobe v prehrani: Gobe so nizkokalorična hrana. Maščob, ogljikovih hidratov in beljakovin je v gobah 10 %, ostalo je voda. Vsebuje tudi vitamine B1, B2 in B3 in še vitamine E, D in K, nekatere pa tudi karotin. Vitamina C je v gobah razmeroma malo ali v zanemarljivi količini. Gobe so sicer težje prebavljiva hrana. Zato so obilni gobji obroki nepotrebni, lahko celo škodljivo. Zaradi onesnaženja tal je priporočljivo jesti gobe v manjših količinah. Dokazano je, da je v gobah vse več težkih kovin (svinec, kadmij, cink, živo srebro) in drugih škodljivih snovi. Gob nikoli ne pogrevamo, saj s pregrevanjem lahko povzročimo izločanje strupenih snovi iz gob, ki so lahko zdravju škodljive.

Nabiralci pri gobarjenju naletijo na različne pojave na gobah. Glivice, ki napadejo gobo, so nevarne tudi rastlinam. Napadena goba propada in se kmalu spremeni v rumeno kašo. Ne nabiramo starih in takšnih, ki so napite z deževnico. Takšne gobe se hitro kvarijo. Beljakovine se razkrajajo in postanejo lahko strupene.

Za prehrano iščemo le zdrave in ne prezrele, puščamo pa nezrele in komaj pognane gobe. Glive, ki so namenjene za prehrano lahko takoj očistimo in s tem pustimo gozdu precej trosov, iz katerih bodo zrasle nove gobe.

Ko gobe prinesemo domov, jih očistimo in čim prej obdelamo na različne načine, ker se lahko hitro pokvarijo. Lahko jih posušimo na soncu, toplotno obdelamo ali surove gobe vložimo.

Zavedajmo se, da smo v gozdu le obiskovalci in divjadi ne motimo s hrupom in kričanjem, saj je to njihov prostor. Tudi brcanje strupenih gob ni primerno, saj te gobe s svojimi barvami in oblikami dopolnjeno podobo gozda.

Priporočamo tudi

Čudežna goba rejši
Že poznate olje iz gobe reishi oziroma po slovensko rejši? To je olje, ki ga pridobivajo iz vrste drevesne...
Koprive – boginje strele, ki hkrati blagoslovijo in žgejo
V teh dneh se povsod v vsej svoji veličini bohotijo koprive in čakajo na nabiralca, ki jih bo utrgal...
Prišel je čas za piknik!
Toplejši, daljši in s soncem obsijani pomladni dnevi so kot nalašč za izlete v naravo, ki jih pogosto...
Z vitaminom D proti depresiji
Sonce je pomembno za proizvajanje ključnega vitamina D v naših telesih, a tudi takrat, ko se imamo...

Vaš komentar